Φεστιβάλ / Βραβεία

Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

στα 10

Από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας διευρύνονται με την «Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Flix Team
Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη
Love Story στο Πεκίνο

Οκτώ κινέζικες ταινίες των τελευταίων τριών χρόνων θα προβληθούν στην «Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου» που ξεκινάει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου και η οποία πραγματοποιείται όπως αναφέρει το επίσημο Δελτίο Τύπου της Ταινιοθήκης «στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την Κινεζική πρεσβεία και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς της Κίνας. Αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για την διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς»

«Για τις ανάγκες εδραίωσης αυτής της πολιτιστικής συνεργασίας, μεγάλη Κινεζική αντιπροσωπεία έντεκα (11) επισήμων και καλλιτεχνών έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν οι σχέσεις των δυο κρατών στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του κινηματογράφου, με επικεφαλής τον κ. Τονγκ Γκανγκ/Tong Gang, Υφυπουργό της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (State Administration of Press, Publication, Radio, Film & Television, P. R. China - SAPPRFT), η Κινεζική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει επίσης τον κ. Τσεν Σιτσένγκ/Chen Sicheng, σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης Love Story στο Πεκίνο, την κα. Τονγκ Λιγιά, πρωταγωνίστρια της ταινίας έναρξης, καθώς και επισήμους από το Τμήμα Κινηματογραφίας, το China Movie Channel κ.ά. »

2

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν στην «Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου»

«Love Story στο Πεκίνο» («Beijing Love Story» / 2014) του Τσεν Σιτσένγκ

Οι ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Ο Τσεν Φενγκ ερωτεύεται τη Σεν Γιαν, ο διευθυντής του απατά τη σύζυγό του, ενώ εκείνη επιχειρεί να τον απατήσει με τον εργοδότη της, ο οποίος το σκάει στην Ελλάδα για ένα παράνομο ραντεβού με την ερωμένη του. Eνα αγόρι μαραζώνει για μια συμμαθήτριά του, ενώ ο παππούς του βγαίνει ραντεβού στα τυφλά. Βασισμένη στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, η ταινία σηματοδοτεί το ντεμπούτο του σκηνοθέτη Τσεν Σιτσενγκ στον κινηματογράφο. Eκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Σαγκάης, ενώ προβλήθηκε και στο Far East Film Festival στην Ιταλία το 2014 και θα είναι η ταινία έναρξης της «Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου».

2

«The Grandmaster» (2013) του Γουόνγκ Καρ Γουάι

Η ιστορία του δασκάλου των πολεμικών τεχνών, Ιπ Μαν, που δίδαξε -μεταξύ άλλων- και το Μπρους Λι. Από τη δεκαετία του 1930 στη Φοσάν , το ταξίδι του στο Χονκ-Κονγκ μετά το Δεύτερο Σινο-Ιαπωνικό πόλεμο και τα γεγονότα που οδήγησαν εν τέλει στο θάνατό του. Μέσα από φλας μπακ παρακολουθούμε τις εμπειρίες του από τις αρχές της εκπαίδευσής του στην ηλικία των επτά ετών μέχρι την εισαγωγή του στις πολεμικές τέχνες και το γάμο του με τη Τσουν Γουινγκ-Σινγκ. Ταινία του Γουονγκ Καρ Γουάι που άνοιξε το Φεστιβάλ του Βερολίνου 2013 και προτάθηκε για Οσκαρ Φωτογραφίας και Κοστουμιών το 2014.

2

«Συνεταιράκια» («American Dreams in China» / 2013) του Πίτερ Τσαν

Στη δεκαετία του 1980 τρεις νέοι συναντιούνται στο Πανεπιστήμιο Γιαντζινγκ στο Πεκίνο. Ο Τσενγκ, που προέρχεται από αγροτικό χωριό, έχει ως πρότυπό του τον Μενγκ, ο οποίος είναι και ο μόνος από τους τρεις που καταφέρνει να πάρει βίζα σπουδών για τις Η.Π.Α μετά την αποφοίτηση. Oταν ο Τσενγκ απολύεται από τη δουλειά του, μαζί με τον τρίτο νεαρό, το Γουανγκ, ανοίγουν ένα φροντιστήριο Αγγλικών το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ο Μενγκ επιστρέφει στην Κίνα και πιάνει και ο ίδιος δουλειά στο φροντιστήριο. Oσο αυξάνει η επαγγελματική τους επιτυχία, ωστόσο, τόσο βλέπουμε τη φιλία των τριών να δοκιμάζεται. Η ταινία διακρίθηκε σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Κίνα, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στη χώρα και προβλήθηκε στο φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2013.

2

«Αστυνομικό Ημερολόγιο» («Police Diary» / 2013) της Νινγκ Γινγκ

O Χάο Γουανζόνγκ, αρχηγός της αστυνομίας στη Μογγολία, πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών. Μια συνέντευξη από την οικογένεια και τους συναδέλφους του αποκαλύπτει ότι επρόκειτο για έναν επιμελή και υπεύθυνο αξιωματικό τους σώματος. Στην 17χρονη καριέρα του, ο Χάο κρατούσε 17 ημερολόγια, όπου κατέγραφε την καθημερινότητα, την ανάλυση των εγκλημάτων που αναλάμβανε και τις προσωπικές του σκέψεις από την πρώτη κιόλας υπόθεσή του μέχρι και τα ευρήματα μιας άλυτης υπόθεσης. Τα ημερολόγια αποκαλύπτουν τη δέσμευση και τις δυσκολίες ενός αξιωματικού. Στα ημερολόγια αυτά, αναφέρεται επίσης συχνά ότι, μόνο όταν εξασφαλίζεται η δικαιοσύνη στην επιβολή του νόμου, οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν την ασφάλεια και την ειρήνη. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Γιντσούν Γουανγκ στο Φεστιβάλ του Τόκιο το 2013.

2

«Πες Ναι» («Say Yes» / 2013) του Λέστε Τσεν

Ο αρραβωνιαστικός της Γιε Σουν σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ακριβώς πριν το γάμο τους και για τα επόμενα τρία χρόνια, παρά τους πολλούς θαυμαστές, η Σουν δεν μπορεί να ξαναερωτευτεί. Τυχαία, όμως, συναντά τον Χουάνγκ Ντα και τον βοηθά να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται για να πληρώσει ένα χρέος. Όσο περισσότερο γνωρίζονται, ο Χουάνγκ ελκύεται από τη Σουν, αλλά εκείνη τον αποθαρρύνει. Καθώς περνά ο καιρός ωστόσο, η Σουν σταδιακά δένεται με τον Χουάνγκ. Τότε, ο αρραβωνιαστικός της, που ήταν εξαφανισμένος για τρία χρόνια, επιστρέφει.

2

«Chinese Zodiac» (2012) του Τζάκι Τσαν

Ο Τζάκι Τσαν είναι κυνηγός θησαυρών που καλείται να εντοπίσει τις δώδεκα χάλκινες κεφαλές του κινεζικού ζωδιακού κύκλου που είχαν κλαπεί από το Παλαιό Θερινό Ανάκτορο στο Πεκίνο. Στη διάρκεια της έρευνας συναντούν μια γαλλίδα κληρονόμο για να εξετάσουν τα οικογενειακά κειμήλια που έχει στην κατοχή της. Εκεί ανακαλύπτουν μια από τις χαμένες κεφαλές, αλλά και στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκονται οι υπόλοιπες. Η κληρονόμος γίνεται μέλος της ομάδας και ο Τζάκι Τσαν της υπόσχεται ότι θα τη βοηθήσει να βρει τον προπάππου της που αγνοείται. Στην αναζήτησή τους θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο και την προδοσία. Ταινία δράσης και περιπέτειας, που απέσπασε πολλά τεχνικά βραβεία σε φεστιβάλ στην Ασία.

2

Full Circle (2012) του Ζανγκ Γιανγκ

Ο γερο-Τζε και άλλοι ένοικοι ενός γηροκομείου ζουν μια βαρετή ζωή ώσπου καταφθάνει ο γερο-Ζου, ένας αισιόδοξος, κοινωνικός άνθρωπος με γενναιόδωρη καρδιά και χιούμορ. Με τη δική του καθοδήγηση, αρχίζουν πρόβες για να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό διαγωνισμό, ξαναβρίσκοντας έτσι τη δύναμη και τη θετική τους ενέργεια. Δε γνωρίζουν όμως ότι ο γερο-Ζου, που πάντα φαίνεται υγιής και δυνατός, φτάνει ο ίδιος κοντά στο τέλος της ζωής του… Το «Full Circle» προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ τo 2013 και απέσπασε ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ του Τόκιο την ίδια χρονιά.

2

«To Χτύπημα του Δράκου» («Flying Swords of Dragon Gate» / 2011) του Τσούι Χαρκ

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Σιανζόνγκ της δυναστείας των Ming στην αρχαία Κίνα, οι ευνούχοι της αυτοκρατορίας κατέλαβαν την εξουσία και δολοφόνησαν πολλούς πιστούς υπαλλήλους που προέβαλαν αντίσταση σε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας. Ο ξιφομάχος Ζου Χουαϊάν σκότωσε τον επικεφαλής τού Ανατολικού Γραφείου σε μια επιχείρηση διάσωσης, γεγονός που οδήγησε στη διαταγή για την εκτέλεσή του από το Δυτικό Γραφείο. Ο στρατός του Γραφείου κυνήγησε τον Ζου έως την αχανή έρημο στα σύνορα, όπου -ανάμεσα σε σπάνιους τυφώνες που παρατηρούνταν μόνο μια φορά στα εξήντα χρόνια- ξεκίνησε μια μονομαχία ζωής και θανάτου ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2012 και απέσπασε επτά υποψηφιότητες στα Asian Film Awards 2012.

info

Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν με ελληνικούς υπότιτλους και αγγλικούς υπότιτλους (εκτός από το «The Grandmaster» και το «Chinese Zodiac» που θα προβληθούν μόνο με ελληνικούς / Τιμή εισόδου για κάθε προβολή 4€. / Λίγο πριν την τελετή έναρξης την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 19.00 (αιθ. Α) θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη ανοιχτή Συνέντευξη Τύπου προκειμένου οι εκπρόσωποι των διοργανωτών από την Ελληνική και την Κινεζική πλευρά να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τους στόχους των δύο πλευρών καθώς και το πρόγραμμα της εκδήλωσης - Ομιλητές: Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τίνα Πισχιτζή, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟΑ - Luan Guozhi, Deputy Director-General, Film Bureau, SAPPRFT - Zhang Zhan, Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

H «Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου» είναι μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-(Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού- Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων), σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κίνας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη σελίδα της Ταινιοθήκης στο Facebook.