Buzz

Η Δρ. Κέιτ Μπλάνσετ δίνει ένα παθιασμένο λόγο για τη σημασία της τέχνης

στα 10

Το Macquarie University στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας τίμησε την Κέιτ Μπλάνσετ με το αξίωμα του Δόκτορα των Τεχνών κι εκείνη ανταπέδωσε τη χάρη όταν ανέβηκε στο βάθρο της αποφοίτησης. Δείτε το βίντεο με τον παθιασμένο, ακαδημαϊκό λόγο της για τη μέγιστη σημασία της τέχνης στις μέρες μας.

Η Δρ. Κέιτ Μπλάνσετ δίνει ένα παθιασμένο λόγο για τη σημασία της τέχνης

Μπορεί να έχει κερδίσει 2 Οσκαρ, 3 Χρυσές Σφαίρες, 3 BAFTA και δεκάδες ακόμη φεστιβαλικά και μικρότερα βραβεία, αλλά η Κέιτ Μπλάνσετ έγινε πριν λίγες μέρες αποδέκτης μίας άλλης μεγάλης τιμής, ιδιαίτερου ειδικού βάρους. To πανεπιστήμιο της γενέτειρας πόλης της, το Macquarie University που εδρεύει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, τίμησε την Μπλάνσετ με τον τίτλο του Δόκτορα των Τεχνών για την τόσων χρόνων προσφορά της στο κινηματογράφο και το θέατρο, αλλά και το παράδειγμα προς μίμηση που αποτελεί για τους σημερινούς απόφοιτους.

Η ίδια, ως μεγάλη και κλασάτη κυρία που είναι, όταν ανέβηκε στο βάθρο για να αποδεχτεί το συμβολικό πτυχίο της φρόντισε πρώτα από όλα να τιμήσει τους πραγματικούς νεοφώτιστους Δόκτορες: «Υποκλίνομαι στις θυσίες, τα ξενύχτια, το διάβασμα, τον κόπο και τη δουλειά που εσείς κάνατε για να κατακτήσετε αυτόν τον τίτλο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι εμένα μου προσφθέρεται κάτι για το οποίο εσείς μοχθήσατε και είμαι ευγνώμων για αυτό...»

dr cate blanchette1

Η απόδειξη όμως για το γιατί και η ίδια αξίζει μία τέτοια τιμή, ή το να αποκαλείται φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, ήρθε αμέσως μετά. Οταν η Μπλάνσετ, αβίαστα, δήλωσε ξεκινώντας το λόγο της για τη σημασία της τέχνης στις μέρες μας.

«Η τέχνη είναι ο λόγος που επιζούμε. Ο λόγος για τον οποίο δουλεύουμε όλη την εβδομάδα. Αυτό που μας κάνει να ονειρευόμαστε, ο κρίκος που μας ενώνει, το συστατικό που κάνει τους ανθρώπους... ανθρώπους. Αυτή εδώ η αίθουσα είναι γεμάτη με εκατοντάδες απόφοιτους διαφορετικών επαγγελματικών προσδιορισμών, επαγγέλματα που μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε, να αλλάξουμε, να αναπτύξουμε τον κόσμο. Ομως θα ήθελα να σας πω ότι η τέχνη ήταν, είναι και θα είναι η πρωταρχική ορμή του ανθρώπου για να ανακαλύψει το μέλλον του...» dr cate blanchette 4

«Οπότε θυμηθείτε το αυτό όταν σας ζητηθεί να στηρίξετε τις τέχνες στις κοινότητές σας. Ή όταν κάποιος αλαζονικά σας ρωτήσει: ''τι θα γίνεις δηλαδή μ' ένα πτυχίο στις τέχνες;'' Απαντήστε του: ''τι θα απογίνω, χωρίς αυτό;"...»

Πατήστε το play και γράψτε το γράμμα σας στον Υπουργό Πολιτισμού μας:

.

Περισσότερη Κέιτ Μπλάνσετ: