
Σχεδόν μία ανάσα πριν το φετινό Φεστιβάλ των Καννών, το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» (ή αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς το «Quinzaine des Cinéastes», όπως μετονομάστηκε το 2023 για λόγους συμπερίληψης) ανακοινώνει το lineup του, το οποίο αποτελείται από 18 ταινίες μεγάλου μήκους και 10 μικρού που εμφορούνται από γνήσια δημιουργική ελευθερία, χωρίς τον φόβο του «βαρύ» θεσμικού ανταγωνισμού της Επίσημης Επιλογής. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το παραπάνω παράλληλο πρόγραμμα της διοργάνωσης αποτελεί διαχρονικά ένα από τα αγαπημένα μας.
Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2025: Αυτό είναι το πρόγραμμα του τμήματος Εβδομάδα Κριτικής
Το «Δεκαπενθήμερο» έχει ιστορικά μία ιδιαίτερη θέση στις Κάννες, καθώς πρόκειται για έναν θεσμό που έχει αναδείξει για πρώτη φορά κολοσσούς του παγκόσμιου σινεμά όπως τον Μάρτιν Σκορσέζε, τον Βέρνερ Χέρτσογκ, τον Σπάικ Λι, τον Τζορτζ Λούκας, αλλά και πιο σύγχρονες φωνές όπως τον Ντάμιεν Σαζέλ με το «Χωρίς Μέτρο», τον Ρόμπερτ Εγκερς με το «Φάρο», τον Σον Μπέικερ με το «The Florida Project» και την Κλόι Ζάο με το «Songs My Brothers Taught Me».
Φέτος, η αυλαία της ενότητας ανοίγει με την ταινία «Enzo» του Ρομπέν Καμπιγιό, και κλείνει με το πολυσυζητημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ιβα Βίκτορ, «Sorry, Baby», το οποίο πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Sundance και πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο από την A24. Ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές, ξεχωρίζουν ταινίες όπως το «Mirrors No. 3» του πάντα (ανα)στοχαστικού Κρίστιαν Πέτζολντ, με τη μούσα του Πάουλα Μπεερ, το ουκρανικό ντοκιμαντέρ «Militantropos», αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς από τους Γελιζαβέτα Σμιθ, Αλίνα Γκορλόβα και Σίμον Μοζγκόβιι, καθώς και το «Dangerous Animals» του Σον Μπερν. Γενικότερα, η ποικιλία που διέπει (και) τη φετινή λίστα ως προς τα είδη, τις θεματικές, τα σκηνοθετικά βλέμματα κ.ο.κ., είναι ενδεικτική του χαρακτήρα του «Δεκαπενθήμερου», από το καναδικό υπαρξιακό χιούμορ της Αν Εμόντ με το «Peak Everything», μέχρι τις πιο πολιτικές και κοινωνικά φορτισμένες ματιές των νεότερων δημιουργών.
«Sorry, Baby», Ιβα Βίκτορ
Το φετινό αφιέρωμα κατά την έναρξη της ενότητας θα τιμήσει τον Τοντ Χέινς με το Carrosse d’Or, μία τιμητική διάκριση που στο παρελθόν έχει δοθεί σε μεγάλες μορφές του ανεξάρτητου σινεμά όπως τον Τζιμ Τζάρμους, την Ανιές Βαρντά, τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και τον Σκορσέζε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η ενότητα δεν απονέμει βραβεία μέσω της επιτροπής. Από την περσινή χρονιά εγκαινίασε το δικό της Βραβείο Κοινού, μία καινοτομία που έφερε πιο κοντά τους θεατές στις αποφάσεις και φάνηκε να λειτουργεί, αφού η πρώτη του απονομή στην «Οικουμενική Γλώσσα» του Μάθιου Ράνκιν είχε πολύ θετική ανταπόκριση.
Βρείτε παρακάτω αναλυτικά τους τίτλους των 28 ταινιών (18 μεγάλου και 10 μικρού μήκους) που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα του Δεκαπενθημέρου:
ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Enzo – Ρομπέν Καμπιγιό (ταινία έναρξης)
The Foxes Round – Βαλερί Κορνουά
Death Does Not Exis – Φελίξ Ντιφούρ-Λαπεριέρ
L’Engloutie – Λουίζ Εμόν
Kokouho – Λι Σανγκ-ιλ
Lucky Lu – Λόιντ Λι Τσόι
Militantropos – Γελιζαβέτα Σμιθ, Αλίνα Γκορλόβα & Σίμον Μοζγκόβι
Girl on Edge – Τζινγκχάο Ζου
Middle Class – Αντονι Κορντιέ
Mirrors No. 3 – Κρίστιαν Πέτζολντ
The Girls We Want – Πρίνσια Καρ
Dangerous Animals – Σον Μπερν
Peak Everything – Αν Εμόντ
The President’s Cake – Χασάν Χαντί
Indomptables – Τομάς Νζιζόλ
Brand New Landscape – Γιούιγκα Ντανζούκα
Que Ma Volonte Soit Faite– Ζιουλιά Κοβάλσκι
Sorry, Baby – Εύα Βίκτορ (ταινία λήξης)
MIΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
10K – Γκάλα Ερνάντεθ Λόπεθ
Loynes – Ντοριάν Ζεσπέρς
Nervous Energy – Ιβ Λιου
Bread Will Walk – Αλεξ Μπόια
Blue Heart – Σαμιουέλ Σάφρεν
Death of the Fish – Εύα Λουσμπαρονιάν
The Body – Λούρις φαν ντε Γκιρ
Before the Sea Forgets – Νγκοκ Ντι Λε
Karmash – Αλίμ Μπουχάν
When the Geese Flew – Αρθουρ Γκέι