Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2024: O Γιώργος, η δική μας Εμα, ο Ρίτσαρντ Γκιρ και λίγες ακόμη ιστορίες... καλοσύνης | Μέρα 4η

στα 10

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η παρέα από τις «Ιστορίες Καλοσύνης», η αιώνια γοητεία του Ρίτσαρντ Γκιρ και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ως αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστής του Φεστιβάλ.

Κάννες 2024: O Γιώργος, η δική μας Εμα, ο Ρίτσαρντ Γκιρ και λίγες ακόμη ιστορίες... καλοσύνης | Μέρα 4η

Τέταρτη μέρα στο 77ο Φεστιβάλ Καννών και τη συζήτηση μονοπωλεί φυσικά το αμφιλεγόμενο «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ενώ από τις ταινίες που ακούγονται περισσότερο με θετικό πρόσημο είναι το «Bird» της Αντρεα Αρνολντ και ένα outsider από τη Ρουμανία με τον τίτλο «Τρία Χιλιόμετρα Μέχρι το Τέλος του Κόσμου») που μοιάζει να κάνει από νωρίς την έκπληξη στο Διαγωνιστικό Τμήμα.

Στη συζήτηση μπαίνει δυναμικά και ο Γιώργος Λάνθιμος με τις «Ιστορίες Καλοσύνης» που τον φέρνουν πίσω στα χρόνια των κυνικών, weird μελετών της ανθρώπινης κατάστασης, στο σενάριο εδώ ξανά σε συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου και την Εμα Στόουν σε τρεις ιστορίες εξουσίας, κανιβαλισμού και new age κάθαρσης.

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Ως τότε, μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Πετώντας με την Αντρεα Αρνολντ

Εχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τη νέα της ταινία, το «Bird», η Αντρεα Αρνολντ προσπάθησε να εξηγήσει στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας από που ξεκίνησαν όλα. Η απάντησή της μάλλον μπέρδεψε ακόμη περισσότερο...

«Πολύ καιρό πριν, είχα στο μυαλό μου την εικόνα ενός ψηλού, λεπτού άντρα με μεγάλο πέος να στέκεται σε μια οροφή. Δεν ήξερα αν ήταν κάτι καλό ή κακό.»

Μαζί της το πρωταγωνιστικό δίδυμο της καρδιάς μας - Μπάρι Κιόγκαν και Φραντς Ρογκόφσκι - αλλά και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της ταινίας. O πρώτος δέχτηκε να παίξει στην ταινία χωρίς να διαβάσει σενάριο αφού η Αρνολντ βρισκόταν ήδη στη λίστα με τους σκηνοθέτες με τους οποίους θα δούλευε υπό οποιαδήποτε συνθήκη, ενώ μιλώντας στο Flix ήταν ενθουσιασμένος αφού τον συναντήσαμε λίγο πριν παρευρεθεί στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Ιστορίες Καλοσύνης», με τον οποίο είχε κάνει και το πρώτο του breakthrough στο «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού».

bird

bird

bird

bird

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Οι Κάννες είναι δικές σου

Παραμένει και θα παραμείνει και μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης, όχι μόνο γιατί πυροδότησε συζητήσεις επί συζητήσεων με το - επιτέλους στη μεγάλη οθόνη - «Megalopolis», αλλά και γιατί έδωσε μια συγκινητική συνέντευξη Τύπου, επιμένοντας στην αγάπη του για το σινεμά και τη ζωή.

«Εχω ζήσει τόσο πολύ για να ξέρω ότι μπροστά στο τέλος πολλοί άνθρωποι μετανιώνουν για όσα δεν έκαναν. Λένε "δεν έκανα αυτό, δεν έκανα εκείνο". Εγώ μπροστά στο θάνατο έχω πολλά να πω. Θα πω ότι είδα τη Σοφία να παίρνει Οσκαρ, έκανα το κρασί μου, έκανα τις ταινίες μου. Νομίζω ότι θα πεθάνω και δε θα το καταλάβω. Θα είμαι απασχολημένος. Εδώ θα είμαι στις Κάννες και σε 20 χρόνια.»

Διαβάστε εδώ όλα όσα συγκινητικά είπε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στους δημοσιογράφους.

coppola

coppola

copola

Τρία Χιλιόμετρα Μέχρι το Τέλος του Κόσμου

Ο 17χρονος Αντι περνάει το καλοκαίρι του στο χωριό των γονιών του κοντά στο δέλτα του Δούναβη. Ενα απόγευμα, πέφτει θύμα επίθεσης στο δρόμο και από την επομενή ο κόσμος του αναποδογυρίζει. Οι γονείς του δεν τον αντιμετωπίζουν πλέον όπως πριν και η φαινομενικά ήρεμη μικροκοινωνία του χωριού του αρχίζει να αλλάζει πρόσωπο...

O Ρουμάνος Εμανουέλ Πάρβου έρχεται με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του (έχει προηγηθεί το «Mikado» του 2021) στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών και κάνει την πρώτη έκπληξη - μια ταινία που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα βραβεία.

emanuel parvu

Η «καλοσύνη» του Γιώργου Λάνθιμου

Από τις μεγαλύτερες πρεμιέρες του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, οι «Ιστορίες Καλοσύνης» φτάνουν εδώ με τη φόρα του «Poor Things» - αφού αποτελούνται πάνω κάτω από τους ίδιους συνεργάτες και με την επικείμενη έξοδο της ταινίας (στην Ελλάδα βγαίνει στις 30 Μαΐου) να ενισχύει το προφίλ του Φεστιβάλ ως μια διοργάνωση που δίνει ώθηση στις αίθουσες. Μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο στο κόκκινο χαλί η Εμα Στόουν, ο Τζέσε Πλέμονς (με την Κίρστεν Ντανστ), ο Γουίλεμ Νταφόε, η Μάργκαρετ Κουόλι, o Τζο Αλγουιν (μην πείτε κουβέντα στην Τέιλορ Σουίφτ) και αφανής σταρ ο Ευθύμης Φιλίππου (που συνυπογράφει το σενάριο με τον Γιώργο Λάνθιμο) που συνεπής με το προφίλ του απέφυγε το κόκκινο χαλί.

Διαβάστε την κριτική του Flix: για τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου

lanthimos

lanthimos

lanthimos

lanthimos

lanthimos

lanthimos

lanthimos

Δείτε εδώ ολόκληρο το κόκκινο χαλί για τις «Ιστορίες Καλοσύνης»:

Δείτε εδώ το χειροκρότημα μετά το τέλος της επίσημης πρεμιέρας της ταινίας:

Στον «Καναδά» του Πολ Σρέιντερ και του Ρίτσαρντ Γκιρ

Με μια μικρότερη ταινία από αυτή που όλοι περιμέναμε, ο Πολ Σρέιντερ σκηνοθετεί τον Ρίτσαρντ Γκιρ σε αυτό που υπό συνθήκες θα ήταν (δεν είναι) η οσκαρική του ερμηνεία, στο ρόλο ενός ετοιμοθάνατου σκηνοθέτη που αφηγείται τη ζωή του σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, μπερδεύοντας πρόσωπα, πράγματα, αλήθειες και ψέματα... Τον νεαρό Ρίτσαρντ Γκιρ υποδύεται ο Τζέικομπ Ελόρντι που ήταν και ο μόνος από την ομάδα του «Oh Canada» που δεν βρέθηκε στις Κάννες επειδή βρίσκεται στα γυρίσματα του «Frankenstein» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Αντίβαρο η εντυπωσιακή, περισσότερο στο χαλί παρά στην ταινία, Ούμα Θέρμαν.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix: Το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ είναι ένα ήσυχο αίτημα συγχώρεσης, αδύναμο και γοητευτικό, ψεύτικο κι αληθινό

paul

paul

paul

paul

paul

paul

Νίκολας Κέιτζ: Σερφάροντας στην Κρουαζέτ

Ο Νίκολας Κέιτζ επέστρεψε στην Κρουαζέτ μετά από τριάντα περίπου χρόνια - η τελευταία φορά ήταν το 1995 με το «Kiss of Death» του Μπάρμπετ Σρέντερ. Αφορμή η μεταμεσονύκτια προβολή του «The Surfer» του Λόρκαν Φίνεγκαν, στο οποίο υποδύεται ένα πατέρα που μαζί με το γιο του βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απειλητική συμμορία σέρφερ. Ακόμη μια cult στιγμή για τον Κέιτζ που δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει με τις επιλογές του - εδώ με τη σφραγίδα του σκηνοθέτη του «Vivarium».

cage

cage

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Ως τότε, μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.