Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2017: Ο Κόλιν Φάρελ ανάμεσα στη Νικόλ, την Ελ, την Κίρστεν και τη Σοφία στη συνέντευξη Τύπου του «The Beguiled»

στα 10

Μοναδικοί σταρ σε μια «μικρή» ταινία για ένα μεγάλο, γυναικείο σύμπαν: Οι συντελεστές του «The Beguiled» έδωσαν μια από τις ωραιότερες συνεντεύξεις Τύπου του Φεστιβάλ.

Κάννες 2017: Ο Κόλιν Φάρελ ανάμεσα στη Νικόλ, την Ελ, την Κίρστεν και τη Σοφία στη συνέντευξη Τύπου του «The Beguiled»

Σαν τον κόκκορα στο κοτέτσι, τόσο στην ταινία, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρώτη προβολή της στο Φεστιβάλ Καννών: Για το λανσάρισμα του «The Beguiled» της Σοφία Κόπολα, η σκηνοθέτης και οι πρωταγωνίστριές της, Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ, Ενγκάουρι Ράις και Αντισον Ρίκι, ανέπτυξαν τις δυναμικές τους με το μοναδικό αρσενικό της παρέας, τον Κόλιν Φάρελ. Και το αποτέλεσμα, ήταν μια απολαυστική και ουσιαστική συζήτηση.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.

Στη νέα της ταινία, «The Beguiled», η Σοφία Κόπολα διασκευάζει το μυθιστόρημα του Τόμας Κάλιναν, γραμμένο το 1966, το οποίο πρώτος μετέφερε στο σινεμά, το 1971, ο Ντον Σίγκελ, με την Τζέραλντιν Πέιτζ επικεφαλής του γυναικείου καστ και τον Κλιντ Ιστγουντ στον μοναδικό ανδρικό ρόλο. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου: σ' ένα σχολείο θηλέων στον Νότο, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για τη διευθύντρια, τη δασκάλα και πέντε μαθήτριες, φτάνει τραυματισμένος ένα στρατιώτης των Βορείων. Οι γυναίκες θ' αποφασίσουν να τον περιθάλψουν και η συγκατοίκηση, οι ιδιόμορφες σχέσεις εξουσίας, θ' απελευθερώσουν μια καταστροφική θύελλα ανταγωνισμού και καταπιεσμένου πόθου.

Διαβάστε ακόμη: «Beguiled»: Η Σοφία Κόπολα σε ένα πιο χειραφετημένο, αλλά λιγότερο αιχμηρό remake

Οι δυναμικές των φύλων έπαιξαν το παιχνίδι τους και στην ίδια τη συνέντευξη Τύπου για την ταινία. Ταυτόχρονα, η Σοφία Κόπολα ήταν ο γνωστός της λακωνικός αλλά γλυκύτατος εαυτός, ο Κόλιν Φάρελ έκανε ασταμάτητες διασκεδαστικές παρεμβάσεις και η Νικόλ Κίντμαν είπε τα σημαντικότερα όλων. Διαβάστε παρακάτω τα highlights από τη συνέντευξη Τύπου του «The Beguiled» και δείτε το βίντεο από το photo call.

beguiled 607

Η νέα διασκευή

Σοφία Κόπολα: Η Αν Ρος, σκηνογράφος και παραγωγός της ταινίας και φίλη, μου είπε κάποια στιγμή, διάβασε το βιβλίο του Τόμας Κάλιναν, δεν την ταινία του Σίγκελ, θα θέλεις να κάνεις το ριμέικ. Και της απάντησα, ποτέ δεν θα κάνω ριμέικ μιας ταινίας. Αλλά διάβασα το βιβλίο και σκέφτηκα, τόσο πρωτότυπο εύρημα, ένα σχολείο κοριτσιών στον Νότο στον εμφύλιο, παίρνει υπό την προστασία του έναν εχθρό τραυματία. Η ταινία του Σίγκελ βλέπει την ιστορία από την αντρική πλευρά, οπότε γύρισα πίσω στο βιβλίο για ν' αναζητήσω τη γυναικεία πλευρά, πώς ήταν για τα πράγματα για τις γυναίκες τότε, σε μια ομάδα γυναικών αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Και την ίδια αυτή δυναμική, μέσα σ' ένα γκρουπ διαφορετικών γυναικών, την αναζήτησα και στην ποικιλία των ηθοποιών της ταινίας.

Κόλιν Φάρελ: Δεν είχα ποτέ τη χαρά να γνωρίσω τον Κλιντ Ιστγουντ. Κι αν τον γνώριζα, σίγουρα δεν θα ήθελε να μου πει τίποτα για το ρόλο μου, έχει τη ζωή του ν' ασχοληθεί, αλλά είχα δει την ταινία του Ντον Σίγκελ παλιότερα, με είχε αναστατώσει, μου έμεινε κι είχα κάνει πριν και δυο ριμέικ ακόμα κι είχα πει όχι άλλο. Αλλά θα έκανα τα πάντα για τη Σοφία Κόπολα, επιπλέον το ριμέικ δεν σημαίνει ότι δεν έχει πρωτοτυπία, ριμέικ ήταν και το «Scarface». Επιπλέον, μου επιτράπηκε η Ιρλανδέζικη προφορά μου (το στοιχείο αυτό υπάρχει και στο βιβλίο), οπότε, με τους μικρούς δικούς μου τρόπους είναι μια ιστορία ενός μετανάστη, όπως τόσοι Ιρλανδοί ήρθαν στην Αμερική για να επιβιώσουν από μια χώρα σε εσωτερική καταστροφή. Κι αυτό ήταν κάτι μοναδικό για εμένα και τη δική μας εκδοχή της ταινίας.

Σοφία Κόπολα: Μ’ αρέσει να κάνω μικρές, φτηνές ταινίες που μπορώ να τις κάνω όπως θέλω. Με τα μεγάλα franchises, είναι σαν να έχεις πολλούς μάγειρες στην ίδια κουζίνα. Ποτέ μη λες ποτέ βέβαια, αλλά τώρα μπορώ να δίνω έμφαση στους ηθοποιούς, ζήσαμε γι' αρκετό καιρό όλοι στο ίδιο μέρος, στη Νέα Ορλεάνη και το ευχαριστηθήκαμε. Ποτέ δεν σκόπευα να κάνω ριμέικ, αλλά θέλησα να επιστρέψω στην ιστορία του βιβλίου, να ξεχάσω την ταινία και να φανταστώ πώς θα την έλεγα εγώ από την αρχή. Θα κάνουμε πάντως ένα double feature των δυο ταινιών στο Λος Αντζελες, στο σινεμά του Κουέντιν Ταραντίνο. Κι ελπίζω ότι θα δούμε τις δυο πλευρές της ίδιας ιστορίας.

beguiled 607

Ο άντρας!

Κόλιν Φάρελ: Ναι, μπορώ να πω ότι σ' αυτήν την ταινία είμαι ο «εμβληματικός άντρας». Κι αν αναφερόμουν τώρα σε «εμβληματική γυναίκα», ξέρω ότι η συζήτηση θα έπαιρνε άλλη τροπή! Μεγάλωσα με τρεις πολύ δυνατές, έξυπνες και ευγενικές γυναίκες, τη μαμά και τις δυο αδελφές μου, οπότε όταν περικυκλώθηκα απ’ όλες αυτές εδώ τις ευαίσθητε, έξυπνες ξεχωριστές γυναίκες, ένιωσα ότι με κακόμαθαν. Το περιβάλλον της Σοφία είναι γεμάτο εμπιστοσύνη, σου επιτρέπει να παίξεις, να εξερευνήσεις. Στα 20 χρόνια μου ως ηθοποιός, ίσως ήταν το αγαπημένο μου γύρισμα. Και πάλι δεν ξέρεις πώς θα είναι η ταινία, αλλά ήταν απίστευτα δημιουργική εμπειρία. Κάθισα πίσω κι έβλεπα τις γυναίκες να κάνουν αριστουργήματα κι έχω παίξει μόνο για δυο γυναίκες σκηνοθέτες, τη Σοφία και τη Λιβ Ούλμαν, αν δεν ξεχνώ κάποια στην οποία περίπτωση θα πρέπει να με πυροβολήσουν. Η Σοφία είναι έξυπνη αλλά και εξαιρετικά κομψή, έχει μια ευγένεια αλλά και μια δημιουργική μηχανή που είναι τέρας δύναμης και αντοχής, ήταν ωραίο αυτή η τρυφερότητα να διαπερνά όλη την ταινία, ακόμα και την αισθητική της. Δυο φορές παίξαμε μαζί με τη Νικόλ σε μικρό χρονικό διάστημα, συμπαθηθήκαμε ήδη από την πρώτη φορά, ευτυχώς, από το «The Killing of a Sacred Deer», οπότε η δεύτερη φορά ήταν σκέτη απόλαυση.

Κίρστεν Ντανστ: Νομίζω πως όταν μια ομάδα ανθρώπων είναι κάπου αποκλεισμένη, ανεξαρτήτως ισορροπίας φύλων, κάτι σημαντικό θα βγει από εκεί μέσα. Εκείνο που έκανε ο Κόλιν, ως ήρωας στην ταινία, ήταν να εκτονώσει τα συναισθήματα κάτω από τους κορσέδες μας, αλλά το ίδιο θα συνέβαινε είτε επρόκειτο για άντρες, είτε για γυναίκες.

Νικόλ Κίντμαν: Είμαστε μαζεμένες σ' ένα σπίτι ένα μάτσο γυναίκες και τα καταφέρνουμε μια χαρά - απλώς δεν μπορούμε να τεκνοποιήσουμε, κατά τα άλλα είμαστε θαυμάσια. Κι έρχεται ο άντρας και τα καταστρέφει όλα.

Κόλιν Φάρελ: Ναι, μια παλιά κοπέλα μου με έλεγε «Καταστροφέα» («ruiner»), αλλά νομίζω το έλεγε με τρυφερότητα.

Νικόλ Κίντμαν: Ναι αλλά, όπως έλεγα, εμείς, οι γυναίκες της ταινίας, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι καλά ξεκουμπίδια στον άντρα καταστροφέα!

beguiled 607

Για τη μικρή οθόνη, τη μεγάλη οθόνη, το σινεμά και το Netflix

Σοφία Κόπολα: Χαίρομαι που γυρίσαμε σε φιλμ 35mm, με τον Φιλίπ λε Σουρ, τον διευθυντή φωτογραφίας μας, η ταινία έγινε για να παιχτεί στη μεγάλη οθόνη, η ατμόσφαιρά της χρειάζεται μια αίθουσα, μ’ αυτή τη σκέψη και τη γυρίσαμε. Η εμπειρία αυτή είναι μοναδική, ειδικά στη σύγχρονη εποχή, το να χαθείς μέσα σε μια ταινία, αυτό γιορτάζουμε κι εδώ, στο Φεστιβάλ Καννών.

Κόλιν Φάρελ: Εχετε δει μήπως αυτό το βίντεο με τον Ντέιβιντ Λιντς να μιλά για το πώς είναι να βλέπεις μια ταινία στο κινητό σου; Είναι απίθανος, το καλύτερο βίντεο, δείτε το στο youtube! (Δείτε το στο youtube).

beguiled 607

Τα κορίτσια μεταξύ τους

Η Σοφία Κόπολα για την Ελ Φάνινγκ: Τη γνώρισα στα 11 στο «Somewhere», ένιωσα ότι ήταν σπουδαία ηθοποιός και την είδα να μεγαλώνει, τώρα είναι μια νέα γυναίκα κι ανυπομονώ να δω τι άλλα θα κάνει. Είναι έκπληξη όταν δουλεύεις με νέους ηθοποιούς, μ’ έκανε να γελάω, έχει μια φυσική ιδιότητα να φωτίζει την οθόνη κι ό,τι υπάρχει γύρω της.

Η Ελ για τη Σοφία: Στα 11 ένιωσα ότι η Σοφία ήταν η μεγάλη αδελφή μου, ή μια αστεία θεία. Τώρα, μόλις είχα γίνει 18 και για πρώτη φορά δεν ήρθε η μαμά μου στο γύρισμα. Αλλά πήγα μόνη στη Νέα Ορλεάνη, και ήταν για εμένα ένα πολύ ασφαλές μέρος, η Κίρστεν είναι φίλη, η Νικόλ επισης, η μαμά μου είπε εντάξει, καλά θα είσαι μαζί τους. Και μέσα στα χρόνια, η σχέση μας έχει αλλάξει, γίναμε φιλενάδες, θα θυμάμαι πάντα αυτή τη ταινία, για εμένα ήταν μια σημαντική στιγμή στο χρόνο.

Η Κίρστεν Ντανστ για τη Σοφία Κόπολα: Αν η Σοφία μου έδινε τον τηλεφωνικό κατάλογο και μου έλεγε θα τον κάνουμε ταινία, θα το έκανα. Θα έκανα τα πάντα γι’ αυτήν, αυτό ήταν το βασικό κίνητρο.

Η Νικόλ Κίντμαν για τη Σοφία Κόπολα: Για μένα είναι υπέροχο να βρίσκομαι εδώ και να υποστηρίζω τη Σοφία, τον Γιώργο. Είναι σημαντικό για έναν ηθοποιό να σου ζητούν να παίξεις σε τέτοιες ταινίες. Η Σοφία ήρθε στο Λονδίνο, που έπαιζα στο θέατρο, πήγαμε για φαγητό, της λέω δώσε μου ό,τι θέλεις, θα το κάνω. Δεν δίνω σημασία σε τίποτε άλλο, είναι τιμή μου να βρίσκομαι στο Φεστιβάλ, να υποσητρίζω τα Φεστιβάλ, και κάποιες ταινίες που δεν έχουν τεράστιο μπάτζετ για προώθηση, για να γίνονται αντιληπτές, να φαίνονται και γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Η Σοφία Κόπολα για το καστ της: Λατρεύω την Κίρστεν, την είδα αμέσως στο ρόλο της δασκάλας, η Ελ ήταν αρκετά μεγάλη πια για να κάνει τη 18χρονη, ανέκαθεν θαύμαζα τη Νικόλ, τη φανταζόμουν ως διευθύντρια, θα έφερνε αυτό το διεστραμμένο χιούμορ της στην ταινία, ώστε να μη γίνει μελόδραμα, αλλά κάτι πραγματικό. Ο άντρας ήθελα να έχει κοντράστ, να είναι σκοτεινός, αρρενωπός, εξωτικός. Γνώρισα τον Κόλιν, είναι σπουδαίος ηθοποιός αλλά και γοητευτικός και χαρισματικός, ήξερα ότι θα συνδεόταν με τις ηρωίδες αλλά και με τη σκοτεινή πλευρά του. Έρχεται σε μια θαυμάσια αντίθεση με τη λεπτότητα του θηλυκού κόσμου, είναι σκοτεινός, τριχωτός και βρώμικος.

beguiled 607

Οι γυναίκες στο σινεμά - η γνώμη της Νικόλ Κίντμαν

Περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες Με στατιστικά στοιχεία του WIF, από τις μεγάλες ταινίες του 2016, μόνο το 4,2% των σκηνοθετών ήταν γυναίκες. Γυναίκες σκηνοθέτησαν μόνο 183 από τα 4.000 επεισόδια. Οπότε οι στατιστικές τα λένε όλα, είναι σημαντικό να συνεχίσει σαν το λες. Ευτυχώς έχουμε την Τζέιν Κάμπιον και τη Σοφία κι εμείς, ως γυναίκες, πρέπει να υποστηρίζουμε γυναίκες σκηνοθέτες – ελπίζω ότι θ’ αλλάξει στο μέλλον, όλοι λένε άλλαξε, αλλά όχι, δεν έχει αλλάξει ακόμα, ακούστε με. Ως ηθοποιός, δουλεύω σε όλα τα μέσα. Το «Big Little Lies», ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ το έκανε για τη μικρή οθόνη, ήξερε τι έκανε, έχει σημασία, όπως η Σοφία σκηνοθέτησε για τη μεγάλη οθόνη, υπάρχει λόγος για ό,τι κάνουμε. Αλλά χρειαζόμαστε ιστορίες, ευκαιρίες, ο κόσμος αλλάζει και πρέπει ν’ αλλάζουμε μαζί του. Εχω ένα πόδι σε κάθε περιοχή του θέματος, κι είμαι ευγνώμων γι' αυτό: και στο σινεμά και στις τηλεταινίες και στην τηλεόραση και στις streaming πλατφόρμες. Γίνομαι 50 φέτος και ποτέ δεν είχα περισσότερη δουλειά από τώρα. Κι είμαι σίγουρη πως αυτό οφείλεται στο ότι η προσφορά έρχεται από περισσότερα μέσα ταυτόχρονα. Κι είμαι ευγνώμων γι' αυτό.

Δεν μετανιώνω Επικεντρώνομαι στο θετικό – αποτυγχάνεις, επιτυγχάνεις, αυτό είναι το ταξίδι που κάνουμε. Αυτό μαθαίνω και στα παιδιά μου, πέφτεις, σκουπίζεις τα γόνατά σου και σηκώνεσαι. Δεν λέω να μην αισθάνεσαι, αλλά νιώσε το και προχώρα. Ενα ταξίδι είναι, με τα πάνω και τα κάτω του και μαθαίνω απ’ όλα. Αν υπάρχει το πάθος κι η περιέργεια και η προθυμία να προχωράς, αυτό να κάνεις. Εκανα πολλά λάθη, αλλά σηκώνομαι και συνεχίζω. Γιατί το αγαπάω πολύ, να είμαι ηθοποιός, μέρος μιας ομάδας που αφηγείται μια ιστορία. Αν ξέραμε το αποτέλεσμα, θα λέγαμε σε όλα ναι, αλλά είναι μια ρώσικη ρουλέτα και χαίρομαι κάθε στιγμή, αλλιώς θα έμενα σπίτι και δεν θα δούλευα.

To 70ό Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Τo Flix θα βρίσκεται εκεί για ενημέρωση κάθε λεπτό για όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό του τμήμα, αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Καννών, που ανανεώνεται συνεχώς.