Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Αυτόν τον Χρυσό Φοίνικα ποιος θα τον πάρει;

στα 10

Λίγες ώρες πριν την τελετή λήξης του 67ου Φεστιβάλ Καννών, προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό της φετινής κριτικής επιτροπής και να προβλέψουμε τους μεγάλους νικητές.

Κάννες 2014: Αυτόν τον Χρυσό Φοίνικα ποιος θα τον πάρει;

Το φετινό Φεστιβάλ Καννών έρχεται να μας θυμίσει πόσο δύσκολο παραμένει να πρέπει να προβλέψεις το Χρυσό Φοίνικα, μετά από συνεχόμενες χρονιές που μπορούσες να στοιχηματίσεις στα τυφλά για το θρίαμβο του «Tree of Life» του Τέρενς Μάλικ το 2011, του «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε το 2012 και της «Ζωής της Αντέλ» το 2013.

Προσπαθώντας, ωστόσο, να μπούμε στο μυαλό της Τζέιν Κάμπιον, Προέδρου της φετινής Κριτικής Επιτροπής και της εκλεκτής παρέας της (Καρόλ Μπουκέ, Σοφία Κόπολα, Γουίλεμ Νταφόε, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ζία Ζάνγκε, Τζέον Ντο-γέον, Λέιλα Χατάμι και Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν), ας προσπαθήσουμε να προβλέψουμε ποιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές του 67ου Φεστιβάλ Καννών.

2

Η «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν που ήρθε στις Κάννες σαν να είχε πάρει ήδη το Χρυσό Φοίνικα, παραμένει μια ισχυρή πιθανότητα - αν και μειωμένη εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας της ταινίας αλλά και της ομόφωνης άποψης πως αυτή σίγουρα δεν είναι η καλύτερη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη που έχει τιμηθεί ήδη με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (για το «Uzak» του 2002), με το βραβείο Σκηνοθεσίας (για τους «Τρεις Πίθηκους» το 2008) και ξανά το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (για το «Κάποτε στην Ανατολία» το 2011).

2

Αντίπαλο δέος του Τσειλάν, ο Ρώσος Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ με το «Leviathan», μια από τις ομόφωνα καλύτερες ταινίες του φετινού Διαγωνιστικού Προγράμματος, μια ευθεία επίθεση στη Ρωσία του σήμερα και η μεγάλη στιγμή ωριμότητας ενός σπουδαίου δημιουργού που έχει κερδίσει το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία με την «Επιστροφή» το 2003 και έχει βρεθεί στο Διαγωνιστικό των Καννών το 2007 με το «Banishment» και στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» το 2011 κερδίζοντας το Βραβείο της Επιτροπής. Αν κερδίσει το «Leviathan», αυτός θα είναι ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας της Ρωσίας (με προηγούμενο το «Οταν Πετούν οι Γερανοί» του Mιχαήλ Καλατόζοφ το 1958 ως Σοβιετική Ενωση).

2

Με την ορμή των 25 του χρόνων, ο Ξαβιέ Ντολάν βρέθηκε (επιτέλους - για τον ίδιο) στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα των Καννών με το «Mommy», την πέμπτη του (και ίσως την καλύτερη) ταινία μέσα σε πέντε χρόνια, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την κριτική και αναμένει ως φαβορί το δικό του μερίδιο στην πίτα των μεγάλων βραβείων. Πολλοί μιλούν για ένα σίγουρο Χρυσό Φοίνικα που θα συζητηθεί, ο ίδιος ο Ντολάν θεωρεί την πιθανή βράβευσή του ως μια δικαίωση της γενιάς του, αν και πολλοί πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα της φιλοδοξίας (βλ. και αλαζονείας) ενός παιδιού - θαύματος που θα μπορούσε να περιμένει ακόμη αρκετά πριν μπει στην παρέα όσων έχουν κερδίσει την ανώτατη διάκριση του μεγαλύτερου Φεστιβάλ στον κόσμο.

2

Το μοναδικό πράγμα που εμποδίζει τους αδελφούς Νταρντέν να είναι φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα είναι το γεγονός πως έχουν ήδη κερδίσει δύο (έναν για τη «Ροζέτα» το 1999 και έναν για το «Παιδί» του 2005) και μια τέτοια απόφαση θα τους κάνει τους μόνους δημιουργούς που έχουν κερδίσει τρεις Χρυσούς Φοίνικες (μέχρι τώρα) στην ιστορία του Φεστιβάλ. Ωστόσο, αυτό μοιάζει άδικο να είναι η αιτία για τη μη βράβευσή τους, ειδικά σε μια χρονιά που έρχονται με το «Δύο Μέρες, Μια Νύχτα», μια από τις καλύτερες και πιο επείγουσες και επίκαιρες ταινίες της λαμπρής καριέρας τους.

2

Πέρα από τις παραπάνω προβλέψεις, μοιάζει εύκολο να στοιχηματίσει κανείς πως στα μεγάλα βραβεία (μπορεί και τον Φοίνικα) θα πρωταγωνιστήσουν το «Timbuktu» του Μαυριτανού Αμπντεραχμάν Σισακό, αλλά και τα «Θαύματα» της Αλίτσε Ροκβάκερ και το «Still the Water» της Ναόμε Καβάσε (φωτό), τα δύο τελευταία επειδή ανήκουν σε γυναίκες δημιουργούς και επαινέθηκαν από την κριτική, αν θεωρήσει κανείς πως η Τζέιν Κάμπιον θα προσπαθήσει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την ελάχιστη εκπροσώπηση των γυναικών στη βιομηχανία του κινηματογράφου γενικότερα.

2

Στις ανδρικές ερμηνείες μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, αν και ο Τίμοθι Σπολ για το «Mr. Turner» του Μάικ Λι (φωτό) μοιάζει σχεδόν χωρίς αντίπαλο για το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου. Τον απειλούν (στα ίσα) ο Γκασπάρ Ουλιέλ στο «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπνελό, το τρίο του καστ - Τσάνινγκ Τέιτουμ, Στιβ Καρέλ, Μαρκ Ράφαλο - του «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ, ο νεαρός Αντουάν - Ολιβιέ Πιλόν του «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν, ο Τόμι Λι Τζόουνς στο «The Homesman», ο Τούρκος Χαλούκ Μπιλγκινέρ του «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν και ο Ρώσος Αλεξέι Σερεμπριάγκοφ για το «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ.

2

Στις γυναικείες ερμηνείες, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά καθώς ένα από τα φαβορί είναι η μικρή Ρουμάνα Μαρία Αλεξάντρα Λούνγκου από τα «Θάυματα» της Αλίτσε Ροκβάκερ (φωτό), η οποία θα πρέπει να συναγωνιστεί τη Μαριόν Κοτιγιάρ του «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν (παρεπιπτόντως η Κοτιγιάρ δεν έχει κερδίσει ποτέ βραβείο στις Κάννες), την Τουρκάλα Ντεμέτ Ακμπάγκ του «Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν και την Αν Ντορβάλ του «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν.

2

Υ.Σ.: Αν και ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ ζήτησε - ευγενικά - να μην βραβευθεί, παρόλο που το «Adieu au Langage» διαγωνίζεται ισότιμα μαζί με τις υπόλοιπες ταινίες για το Χρυσό Φοίνικα, όλοι αναρωτιούνται αν η επιτροπή θα κάνει το μεγάλο βήμα δίνοντας τον πρώτο του Φοίνικα στον μεγαλύτερο εν ζωή σκηνοθέτη του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι εδώ για να τον παραλάβει...

Μείνετε συντονισμένοι εδώ, καθώς θα μάθετε τα βραβεία πρώτοι ζωντανά από το Flix στις 8 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Μέχρι τότε διαβάστε όλα όσα ζήσαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.