Φεστιβάλ / Βραβεία

#cancelathena ή όταν το «Athena» του Ρομέν Γαβράς προκάλεσε το hype (που του αξίζει;)

στα 10

Πόλεμος στο twitter για τον... πόλεμο που ξεσπάει στα προάστια του Παρισιού, στη νέα ταινία του Ρομέν Γαβράς με τίτλο «Athena» που ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

#cancelathena ή όταν το «Athena» του Ρομέν Γαβράς προκάλεσε το hype (που του αξίζει;)

Ας καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός.

Το #cancelathena είναι απλά ένα ακόμη εφήμερο και ανούσιο hashtag που θα διαρκέσει ανάμεσα στα trending topics του twitter... μέχρι το επόμενο cancel και το επόμενο trend.

Mια ακόμη ευκαιρία για αμόρφωτους και ακραίους (όλων των πλευρών) και, φυσικά, των σχεδόν σαν επιδημία κομματικών trolls να αποδείξουν για ακόμη μια φορά το χαμηλό επίπεδο μιας πλατφόρμας που υπό συνθήκες θα λειτουργούσε με όπλο την ενημέρωση, την αλήθεια, την συμπυκνωμένη στους ελάχιστους χαρακτήρες που επιτρέπονται για κάθε ποστ σκέψη.

Athena

Τo εν λόγω hashtag αναφέρεται στη νέα ταινία του Ρομέν Γαβράς με τίτλο «Athena» που είναι έτοιμη για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και έχει ήδη ημερομηνία προβολής στο Netflix στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το «Athena» αφηγείται την ιστορία τριών αδερφιών που μετά τον τραγικό θάνατο του μικρού του αδερφού από έναν αστυνομικό, βλέπουν τη ζωή τους να βυθίζεται στο χάος και με ορμητήριο τα προάστια οργανώνουν αντεπίθεση στο λευκό παντοδύναμο κράτος των Παρισιών. Γραμμένο από τον Λατζ Λι των παρόμοιων σε υφή «Αθλιων», το «Athena» δίνει την ευκαιρία στον Ρομέν Γαβράς να επενδύσει πάνω στο γνώριμο από τα βίντεο κλιπ του στιλ - με τη δυνατή μουσική, τη βία και τη χορογραφημένη αίσθηση του χάους (θυμηθείτε το «No Church in the Wild» των Jay -Z και Kanye West) - αλλά και να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ελληνική του καταγωγή υπογράφοντας, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει μια «τραγωδία».

athena

Αυτήν την «τραγωδία» αλλά κυρίως την ονομασία της συνοικίας «Athena» βρήκαν ως αφορμή διάφοροι υπέρμαχοι της πατρίδας, της τάξης και της ηθικής του Twitter για να στείλουν στο διάολο το Netflix και να ζητήσουν ακόμη ένα cancel από τα δεκάδες που εμφανίζονται κάθε μέρα στα trending topics του κοινωνικού δικτύου. Διάφοροι από την απέναντι όχθη, άρχισαν να προβάλλουν τα «λογικά» τους επιχειρήματα, θεωρώντας αφελώς πως, αυτό το hashtag, είναι ένα γόνιμο πεδίο συζήτησης.

Ο Ρομέν Γαβράς προκαλεί. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ωστόσο, το ξέρει κι ο ίδιος, όπως και όλοι: το ύψος της πρόκλησης είναι πάντα ανάλογο της ταινίας. Αν είναι καλή, έχει νόημα. Αν όχι, είναι μόνο... θόρυβος. Περισσότερα όταν δούμε την ταινία στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας που ξεκινάει στις 31 Αυγούστου.

Τα παρακάτω δείγματα από τα top του εν λόγω hashtag σε κάνουν απλά να απορείς πόσο μίσος και ανοησία χρειάζεται για να κοιτάξεις με καθαρό βλέμμα τον κόσμο, τη χώρα σου, την Athena.

O @_NiKoS_ συνοψίζει την όλη τρέλα με τον καλύτερο τρόπο: