Φεστιβάλ / Βραβεία

«Βραβείο Νόρα Εφρον» από φέτος στο Φεστιβάλ της Tribeca

στα 10

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης της τιμά την μνήμη της νεοϋορκέζας Νόρα Εφρον μ' ένα βραβείο που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε δυναμικές γυναικείες φωνές του σινεμά.

«Βραβείο Νόρα Εφρον» από φέτος στο Φεστιβάλ της Tribeca

Από τα πρώτα κείμενά της σε εφημερίδες και περιοδικά που εργαζόταν ως free lancer στα τέλη της δεκαετίας του 60, η Νόρα Εφρον έδινε φωνή στις γυναικείες ανησυχίες, αλλά και γυναικεία φωνή στην ανησυχητική πολιτική πραγματικότητα – από το φεμινισμό και το Watergate, τις τέχνες και τη φιλοσοφία, μέχρι το γάμο. Οταν ξεκίνησε την καριέρα της στο σινεμά, το τιμόνι πήραν οι δυνατές ηρωίδες (από την Κάρεν Σίλκγουντ μέχρι την Τζούλια Τσάιλντ), αλλά και οι καθημερινές, οικείες, αυτοσαρκαστικές με τις ανασφάλειες τους γυναίκες («Heartburn», «When Harry Met Sally», «You've Got Mail»). Πέραν όλων των άλλων όμως, η Εφρον υπήρξε και μία από τις πρώτες γυναίκες (μαζί με την Κάρι Φίσερ, την Νταϊάν Κίτον, μετέπειτα την Μέριλ Στριπ, την Μισέλ Φάιφερ, την Μεγκ Ράιαν, την Τζόντι Φόστερ) που ανάγκασαν το ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ να κάνει λίγο χώρο στα κορίτσια. Πίεσε συνδικαλιστικά να αυξηθούν οι μισθοί για τις γυναίκες δημιουργούς και ηθοποιούς, άνοιξε δρόμο για τις τόσες και τόσες πλέον παραγωγούς και διεθύντριες των μεγάλων στούντιο.

Η Νόρα Εφρον πέθανε το 2012 στα 71 της χρόνια (1941-2012) από λευχαιμία και η κινηματογραφική βιομηχανία μοιάζει να νιώθει την ανάγκη να την τιμά με κάθε ευκαιρία. Εκτός λοιπόν από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για τη ζωή και το έργο της στο ΗΒΟ, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Tribeca εγκαινιάζει από φέτος ένα βραβείο στο όνομά της.

Το βραβείο Νόρα Εφρον (που θα ονομάζεται, με τη χαρακτηριστική απλότητα της υστεροφημίας της δημιουργού, «The Nora») θα αντιστοιχεί σε 25.000 χρηματικό έπαθλο και θα απονέμεται σε μία γυναίκα σεναριογράφο ή σκηνοθέτη με δυναμική φωνή, που παραπέμει στο πνεύμα και το όραμα της Εφρον.

Η τελετή απονομής φέτος έχει οριστεί για τις 25 Απριλίου και θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος των Γυναικών Κινηματογραφιστών.

Οι 8 γυναίκες δημιουργοί που διαγωνίζονται για το βραβείο είναι οι εξής:

  • Λόρι Κόλιερ («Sunlight Jr.»)
  • Στεφ Γκριν («Run and Jump»)
  • Τζίνι ΛαΜαρκ («The Pretty One»)
  • Μίρα Μένον («Farah Goes Bang»)
  • Μο Ογκρόντνικ («Deep Powder»)
  • Μαρίνα ντε Βαν («Dark Touch»)
  • Τζέιν Γουάινστοκ («The Moment»)
  • Ινιντ Ζαντέλις («Bottled Up»)

Περισσότερη Νόρα Εφρον: