Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία BAFTA: Το «The Artist» συνεχίζει το γύρο του θριάμβου!

στα 10

Με τον Μάρτιν Σκορσέζε να περιορίζεται στο τιμητικό του βραβείο και σε δύο μόνο τεχνικές κατηγορίες για το «Hugo», το «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους έκανε χθες βράδυ στο Λονδίνο την πρόβα τζενεράλε για την μεγάλη βραδιά των Οσκαρ: 7 βραβεία, ανάμεσα στα οποία κι αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Βραβεία BAFTA: Το «The Artist» συνεχίζει το γύρο του θριάμβου!

Με τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, α' ανδρικού (Ζαν Ντιζαρντέν), μουσικής, φωτογραφίας και ενδυματολογίας, το «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους σάρωσε χθες βράδυ τον ανταγωνισμό στην τελετή απονομής των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε κέρδισε τη βωβή ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, ειρωνικά, στην κατηγορία του ... ήχου, αλλά και των σκηνικών.

Δύο βραβεία για το βρετανικό κατασκοπευτικό δράμα «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι», καλύτερης βρετανικής ταινίας και διασκευασμένου σεναρίου.

Η Μέριλ Στριπ («Η Σιδηρά Κυρία») κέρδισε τη Βαϊόλα Ντέιβις («Οι Υπηρέτριες») στο α' γυναικείο, ενώ η Οκτάβια Σπένσερ και ο Κρίστοφερ Πλάμερ διατήρησαν το προβάδισμά τους στις κατηγορίες των β' ρόλων.

Δικαιωματικά, ο Πάντι Κόνσινταϊν απέσπασε το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για τον «Τυραννόσαυρο».

Συμπεράσματα; Αρκετά, αλλά όχι καθοριστικά. Τα βραβεία BAFTA δείχνουν μία τάση, αλλά δεν κρίνουν ακριβώς τον οσκαρικό αγώνα: 20% των μελών της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτελούνται από Βρετανούς, νούμερο που δεν επηρεάζει καταλυτικά το σύνολο των ψήφων. Επίσης, είναι αναμενόμενο ότι σε μονομαχίες (π.χ. «Hugo» vs «The Artist» ή Μέριλ Στριπ vs Βαϊόλα Ντέιβις, θα προτιμηθεί ο Ευρωπαίος ή εκείνος που ενσαρκώνει έναν Ευρωπαίο).

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη χτεσινή απονομή

  • Η Μέριλ Στριπ είχε 31 χρόνια να κερδίσει BAFTA. Σ' ένα χαριτωμένο τρίβια της βραδιάς: στο δρόμο προς τη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της, έχασε το γοβάκι της. Ως σύγχρονος πρίγκιπας όμως έτρεξε να τη βοηθήσει ο Κόλιν Φερθ

  • Ο Ασγκάρ Φαρχαντί, που αυτή τη στιγμή τελεί μέλος της κριτικής επιτροπής της 62ης Berlinale, πρέπει να βγήκε από το δέρμα του όταν είδε το φαβορί «Ενα Χωρισμό» να χάνει από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ («Το Δέρμα που Κατοικώ»)

  • Ενα από τα βραβεία που έχασε το «The Artist» ήταν αυτό του μοντάζ, όπου επικράτησαν οι Γκρέγκερς Σαλ, Κρις Κινγκ για την αριστουργηματική δουλειά τους στο «Senna».

  • Ο Κρίστοφερ Πλάμερ (82 ετών) έγινε χθες βράδυ ο πιο ηλικιωμένος κάτοχος βραβείου BAFTA. Δεν ήταν εκεί για να το παραλάβει, αλλά έστειλε ένα γλυκό βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη βρετανική ακαδημία.

  • Ο Μάρτιν Σκορσέζε έκλεψε ξανά την παράσταση με τη σεμνότητά του και την πραγματική, ανεξάντλητη αγάπη του για το σινεμά. Ο λόγος του ήταν γεμάτος αναφορές σε μεγάλους βρετανούς σκηνοθέτες και το κοινό του χάρισε ένα γενναιόδωρο standing ovation.

  • Τιμητικό βραβείο δεν δόθηκε χθες μόνο στον Μάρτιν Σκορσέζε αλλά και στον Τζον Χερτ, για την επί δεκαετίες προσφορά του στο βρετανικό και διεθνές κινηματογράφο. Ο Χερτ εμφανίστηκε ταπεινός στη σκηνή και έδωσε ένα συγκινητικό λόγο που δεν άφησε κανένα ζευγάρι μάτια στεγνό.

  • Ο Τομ Τζόουνς ξεκίνησε τη βραδιά με το τραγούδι του «Thunderball», για την επέτειο των 50 κινηματογραφικών χρόνων Τζέιμς Μποντ.

  • Ο «Αγκι» δεν εμφανίστηκε στην τελετή απονομής των BAFTA. Και ναι, ήταν θέμα υγείας.

  • Στο In Memoriam χώρεσε χτες και η εικόνα της Γουίτνεϊ Χιούστον.

  • Oσο ο παρουσιαστής Στίβεν Φράι έκλεινε τη βραδιά υπενθυμίζοντας την λυτρωτική ιδιότητα του σινεμά να μας μεταφέρει αλλού σε σκοτεινές στιγμές, στην Αθήνα καιγόντουσαν οι κεντρικοί μας ιστορικοί κινηματογράφοι.

Βραβεία BAFTA 2012

Τιμητικό Βραβείο: Μάρτιν Σκορσέζε

Καλύτερη Ταινία: The Artist

Καλύτερη Βρετανική Ταινία: Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι

Πρωτοεμφανιζόμενος Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης ή Παραγωγός: Πάντι Κόνσινταϊν, Ντιαρμίντ Σκρίμσο - Τυραννόσαυρος,

Σκηνοθεσία: Μισέλ Χαζαναβίσιους - The Artist

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Senna

Πρωτότυπο Σενάριο: Μισέλ Χαζαναβίσιους - The Artist

Διασκευασμένο Σενάριο: Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι

Ξενόγλωσση Ταινία: Το Δέρμα που Κατοικώ, Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Rango

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Ζαν Ντιζαρντέν - The Artist

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Μέριλ Στριπ - Η Σιδηρά Κυρία

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφερ Πλάμερ - Οι Πρωτάρηδες

B’ Γυναικείος Ρόλος: Οκτάβια Σπένσερ - Οι Υπηρέτριες

Πρωτότυπη Μουσική: Λουντοβίκ Μπουρσέ - The Artist

Φωτογραφία: Γκιγιόμ Σίφμαν - The Artist,

Μοντάζ: Γκρέγκερς Σαλ, Κρις Κινγκ - Senna

Σκηνικά: Ντάντε Φερέτι, Φραντσέσκα Λο Σκιάβο - Hugo

Κοστούμια: Μαρκ Μπρίτζες - The Artist

Ηχος: Φίλιπ Στόκτον, Γιουτζίν Γκέρτι, Τομ Φλίσμαν, Τζον Μίτζλεϊ - Hugo

Ειδικά Οπτικά Εφέ: Τιμ Μπερκ, Τζον Ρίτσαρντσον, Γκρεγκ Μπάτλερ, Ντέιβιντ Βίκερι - Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος Β

Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Μαρίζ Λάνγκαν - Η Σιδηρά Κυρία»

Μικρού Μήκους Κινούμενα Σχέδια: A Morning Stroll, Γκραντ Ορτσαρντ, Σου Γκόφι

Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία: Pitch Black Heist, Τζον ΜακΛιν, Τζέραλντιν Ο’Φλιν

Βραβείο «Rising Star»: Ανταμ Ντίκον

Διαβάστε περισσότερα για τη φετινή οσκαρική κούρσα

Tags: Oscars 2012