Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρώτα teasers από το «Εργαστήριο Διλημμάτων» του Γιώργου Δρίβα, την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας

στα 10

Ο ικέτης ως «ξένο σώμα», ένα βιολογικό εργαστήριο που θυμίζει «Lost» κι ο Αισχύλος ως προφήτης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πρώτα teasers από το «Εργαστήριο Διλημμάτων» του Γιώργου Δρίβα, την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας

Ενα από τα πιο σημαντικά πειράματα στην ιστορία της Βιολογίας. Ενα πείραμα που θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ενας επιστήμονας που μιλά στην κάμερα, στο γραφείο του, στη δεκαετία του '60. Βρισκόμαστε στο «Εργαστήριο Διλημμάτων» κι ατμόσφαιρα είναι αινιγματική και μαζί συναρπαστική.

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες, από το αφηγηματικό video installation του Γιώργου Δρίβα, που από τις 13 Μαΐου ως τις 26 Νοεμβρίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Μπιενάλε Εικαστικών της Βενετίας.

laboratory of dilemmas 607

Η καρδιά του «Εργαστηρίου Διλημμάτων» δεν είναι άλλη από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, το πρώτο λογοτεχνικό κείμενο που παρουσιάζει μια ομάδα διωκόμενων ανθρώπων να ζητά άσυλο. Σε αυτή τη βάση, ο Δρίβας επενδύει υλικό φτιαγμένο από τη φαντασία και, ταυτόχρονα, από την καίρια πραγματικότητα των διωκόμενων προσφύγων και της προσπάθειας, ή όχι, ενσωμάτωσής τους στην «ασφαλή» Δύση.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Η Σαρλότ Ράμπλινγκ στην Αθήνα, για την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας

laboratory of dilemmas 607

Το «Εργαστήριο Διλημμάτων» που αυτές τις μέρες στήνεται, ήδη, στο ελληνικό περίπτερο στα Giardini του Σαν Μάρκο, στη Βενετία, αποτελείται από ένα μεγάλο σκοτεινό λαβύρινθο δύο επιπέδων και μια σειρά από οθόνες, οι οποίες θα παρουσιάζουν αποσπάσματα ενός χαμένου ντοκιμαντέρ που φήμες θέλουν να πέρασε χρόνια στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Αργεντινής.

laboratory of dilemmas 607

Το έργο συνοδεύεται από σκηνές μιας ταινίας, η οποία ξαναγυρίζεται σήμερα και πρωταγωνιστούν οι Σαρλότ Ράμπλινγκ, Γιώργος Κοτανίδης, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρος Βογιατζής, Ρένα Κυπριώτη και Πάνης Καλοφωλιάς, ενώ στις οθόνες της εγκατάστασης θα δούμε ακόμη τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Διευθυντής Φωτογραφίας είναι ο Κλαούντιο Μπολιβάρ, σκηνογράφος ο Ηλίας Λεδάκης, ενδυματολόγος η Εύα Νάθενα, μοντέρ ο Χρήστος Γάκης και την οργάνωση παραγωγής έχει αναλάβει η Φένια Κοσοβίτσα. Δίπλα στον πειραματικό σκηνοθέτη και εικαστικό Γιώργο Δρίβα, το ρόλο του επιμελητή έχει αναλάβει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το ρόλο του επιτρόπου έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την εκτέλεση παραγωγής η Blonde.

Λίγο πριν από τα εγκαίνια της Μπιενάλε, το Flix κρυφοκοιτάζει δύο teasers του έργου. Δείτε τα παρακάτω και διερευνήστε περισσότερο το «Εργαστήριο Διλημμάτων» στο επίσημο site του, laboratoryofdilemmas.gr



Διαβάστε ακόμη: