Φεστιβάλ / Βραβεία

The Laboratory Diaries: Γνωρίζοντας το έργο του Γιώργου Δρίβα

στα 10

Μια αναδρομή στο έργο του πειραματικού σκηνοθέτη Γιώργου Δρίβα, μαζί με το νέο του φιλμ, θα παρουσιαστεί αυτήν την Παρασκευή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

The Laboratory Diaries: Γνωρίζοντας το έργο του Γιώργου Δρίβα

Διασχίζοντας διαρκώς τα όρια ανάμεσα στα εικαστικά, τη βιντεοτέχνη και τον κινηματογράφο, ο Γιώργος Δρίβας έχει διαγράψει την τελευταία δεκαπενταετία μια δική του πορεία στην οθόνη, ιδιοσυγκρασιακή, επίμονη και γοητευτικά αινιγματική. Στο πλαίσιο των 20ών Νυχτών Πρεμιέρας, το κοινό της Αθήνας μπορεί να πάρει μια αντιπροσωπευτική, συμπυκνωμένη εικόνα από τη δουλειά του, αυτήν την Παρασκευή στην Ταινιοθήκη: το πρόγραμμα της προβολής τεσσάρων μικρού μήκους ταινιών θα ολοκληρωθεί με την πρεμιέρα του νέου του φιλμ «Κepler», ενός φιλμ που γυρίστηκε πρόσφατα στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Συνολικά πρόκειται για έργα που έχουν γυριστεί σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Αθήνα και Τιφλίδα.

drivas 01

Ο Γιώργος Δρίβας ζει και δουλεύει στην Αθήνα και στο Βερολίνο και, μέσα στα χρόνια, έχει αναγνωριστεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις. Το έργο του έχει παρουσιασθεί, στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσής του «(un-)documented» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ, 2009), καθώς και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς: στα «future past – past future», Φεστιβάλ Transmediale, Bερολίνο, Γερμανία (2014), «Art Projections», Μουσείο Κινηματογράφου, Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013), «Hybrid Stories», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Aθήνα (2013), «Melancholy in Progress», Ghong-Gah Museum, Taipei City, Tαιβάν (2012), «FILE», Electronic Language International Festival, FIESP Cultural Center, Sao Paulo, Βραζιλία (2012), «Annual Exhibition curated by Garry Hill», Κεντρο Συγχρονης Τεχνης, Seattle, Η.Π.Α. (2012), «Les Rencontres Internationales: New Cinema and Contemporary Art», Centre Pompidou (Παρίσι, 2011), «Πολυγλωσσία», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ιδρυμα Ωνάση (Αθήνα, 2011), «Digital Wave», Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2009), «Transexperiences Greece», Space 798 (Πεκίνο, 2008) και «Νέοι Ελληνες Καλλιτέχνες – Σε Ενεστώτα Χρόνο», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ, Αθήνα 2008).

drivas 02

Εργα του Γιώργου Δρίβα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας κι έχουν τιμηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων με εύφημο μνεία στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου «Παράξενη Οθόνη» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2009), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα πειραματικών ταινιών Media Art Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας (2006), Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποιητικού Κινηματογράφου του Βερολίνου (Zebra Poetry Film Festival, 2002) και Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη πειραματική ταινία μικρού μήκους στην Νέα Υόρκη (Jury Award, New York Expo, 2002).

drivas 03

Η δουλειά του Δρίβα περιγράφει την αρχή και την εξέλιξη μίας έρευνας που συνεχίζεται, με στόχο πάντα την αναζήτηση των ορίων της αφηγηματικής κινούμενης εικόνας. Οι τέσσερις ταινίες του αφιερώματος περιλαμβάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου του έργου «Kepler», καθώς και της τριπλής βιντεοεγκατάστασης «Social Software – Τhe Berlin Trilogy», σε μονή προβολή, με την ειδικά για το έργο γραμμένη μουσική από το ελληνικό γκρουπ ηλεκτρονικής μουσικής Joalz. Πεισματικός μοντερνιστής με εγγύτητα στην αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία και την αστική κοινωνιολογία, ο Γιώργος Δρίβας αποτελεί, στη δική μας εποχή, τον πιο ενδιαφέροντα κρίκο ανάμεσα στο σινεμά και την εικαστική τέχνη: μια βόλτα από την Ταινιοθήκη την Παρασκευή είναι όλα τα πειστήρια που χρειαζόμαστε.

drivas 04

info

The Laboratory Diaries: A study οn human adjustment | Πρόγραμμα προβολής

  • «ΚEPLER», Γεωργία, 2014, Εγχρωμο με ήχο ( 14 λεπτά)
  • «Sequence Error», Ελλάδα, 2011, Εγχρωμο με ήχο, Διάρκεια 11 λεπτά
  • «Social Software - The Berlin Trilogy»:
  • «Beta Test», Γερμανία 2005/2006, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 13 λεπτά
  • «Development Plan», Γερμανία 2009, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 4 λεπτά
  • «Case Study», Γερμανία 2007/08, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 15 λεπτά
  • «Closed Circuit», Η.Π.Α., 2005, Α/Μ με ήχο, Διάρκεια 5 λεπτά
  • Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 22.00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  • 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
  • περισσότερα για τον Γιώργο Δρίβα και το έργο του στο drivas.org

SEQUENCE ERROR (TRAILER) from GEORGE DRIVAS on Vimeo.