Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2020: Πρεμιέρα για την πρώτη (και τελευταία) ταινία του Γιόχαν Γιοχάνσον

στα 10

Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, το «Last and First Men» του Ισλανδού συνθέτη είναι έτοιμο για την μεγάλη του - συγκινητική - πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου - σε αφήγηση της Τίλντα Σουίντον.

Berlinale 2020: Πρεμιέρα για την πρώτη (και τελευταία) ταινία του Γιόχαν Γιοχάνσον

Το «Last and First Men», ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ που ξεκίνησε ως ιδέα πίσω στο 2010, ξεκίνησε με αφορμή το βιβλίο «Spomeniks» του Ολλανδού φωτογρφάφου Γιαν Κέμπενερς για τα μεταπολεμικά μνημεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το ομότιτλο μυθιστορήμα επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκε το 1930, ένα χρονολόγιο του ηλιακού συστήματος, γραμμένο από τον Ολαφ Στέιπλεντον, πρόδρομο του Στανισλάβ Λεμ.

Ο Γιοχάνσον ταξίδεψε για να φωτογραφήσει τα μνημεία που του είχαν κάνει τόσο εντύπωση και να τα φιλμάρει σε ασπρόμαυρο φιλμ 16mm (με διευθυντή φωτογραφίας τον Στούρλα Μπραντθ Γκρέβλεν του «Rams» και του «Victoria») με σκοπό να ολοκληρώσει ένα multi project που θα ξεκινούσε από μια μουσική παράσταση με ζωντανή μουσική γραμμένη από τον ίδιο - όπως και συνέβη στο Barbican Hall στο Λονδίνο και την Οπερα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη: To «Trigonometry», η σειρά της Αθηνάς Τσαγγάρη για το BBC, θα κάνει πρεμιέρα στη Berlinale

last and first men 607

last and first men 607

last and first men 607

«Νομίζω πως το "Last and First Men" είναι το είδος του έργου που θα ζει μέσα από πολλές διαφορετικές μετενσαρκώσεις. Ισως είναι πολύ να ζητήσεις από τους θεατές να καθίσουν για 70 λεπτά και να βλέπουν τσιμέντα και να ακούν για το τέλος της ανθρωπότητας, αλλά ευτυχώς με όλα αυτά τα στοιχεία φτιάξαμε κα΄τι που είναι όμορφο και σημαντικό. Κάτι σαν ένα ρέκβιεμ», έλεγε ο Γιοχάνσον πίσω στο 2017, λίγο πριν την παρουσίαση του project ως live mutlimedia παράσταση στο Barbican.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Ισλανδού συνθέτη, το πρότζεκτ ως ολοκληρωμένη ταινία (και με αφήγηση της Τίλντα Σουίντον) θα παρουσιαστεί στην 70ή Berlinale, που ξεκινάει στις 20 Φεβρουαρίου, σε μια συγκινητική προβολή, όπως ακριβώς την είχε ονειρευτεί ο δημιουργό του.

last and first men 607 Από την προβολή της ταινίας στην Οπερα του Σίδνεϊ το 2019

Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου 2020.