Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: Το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα στο Forum του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

στα 10

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Αθανάσιος Καρανικόλας επιλέγεται από το Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή τη φορά με την πρώτη του ελληνική ταινία, το «Στο Σπίτι».

Berlinale 2014: Το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα στο Forum του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου
Η Μαρία Καλλιμάνη σε μια σκηνή από το «Στο Σπίτι»

Το 2013, στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο μόνιμος κάτοικος Βερολίνου, Αθανάσιος Καρανικόλας είχε βρεθεί στο Forum, το πιο ανήσυχο πρόγραμμα της Berlinale με νέους δημιουργούς και νέες προτάσεις απ' όλον τον κόσμο, με το «Echolot», την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας μετά το «Elli Makra - 42277 Wuppertal» του 2007.

Φέτος επιστρέφει και πάλι στο Forum, με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Στο Σπίτι» και την πρώτη που μιλάει ελληνικά και γυρίστηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Το «Στο Σπίτι» (προηγούμενος τίτλος «Home Work») αφηγείται την ιστορία της Νάντιας, μιας Γεωργιανής που δουλεύει ως οικονομός για μια οικογένεια εδώ και 12 χρόνια και τις σχέσεις που θα ανατραπούν όταν θα μάθει πως πάσχει από μια ανίατη ασθένεια.

Οπως είχε δηλώσει στο Flix ο Αθανάσιος Καρανικόλας την εποχή των γυρισμάτων: «Η ιδέα δεν ήταν να πω μια ιστορία για τους μετανάστες. Ξεκίνησα να ασχοληθώ περισσότερο με κάποιες αξίες οι οποίες έχουν ανατραπεί τελείως τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον απ' όσο βλέπω εγώ. Από ένα ηθικό δίλημμα που είχα εγώ ο ίδιος, σε σχέση με το πώς μπορεί κανείς να συμπεριφερθεί με τον σωστό τρόπο.»

Δείτε εδώ το βίντεο με το ρεπορτάζ του Flix από τα γυρίσματα του «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.

Στην ταινία που αποτελεί μια συμπαραγωγή Ελλάδας (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος) και Γερμανίας (Λάσε Σάρπεν) πρωταγωνιστούν η Μαρία Καλλιμάνη, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Νίκος Γεωργάκης και η μικρή πρωτοεμφανιζόμενη Ζωή Ασημάκη.

Το «Στο Σπίτι» συμμετέχει ανάμεσα σε 28 ταινίες στο Forum της 64ης Berlinale που φέτος διεξάγεται από τις 6 έως και τις 16 Φεβρουαρίου.

Θυμίζουμε ότι στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διαγωνίζεται για τη Χρυσή Αρκτο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, στο επίσημο διαγωνιστικό μικρού μήκους συναντάμε το «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, στο τμήμα Generation συμμετέχει η μικρού μήκους ταινία «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη, ενώ δύο ελληνικά πρότζεκτς, το «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου και το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου συμμετέχουν στο 11ο Berlinale Co-Production Market της διοργάνωσης.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την 64η Berlinale, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς