Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 8.0: Βραβεία από (κοντινή) απόσταση!

στα 10

Μετά από τέσσερις ημέρες γεμάτες animation, το Animasyros 8.0 κλείνει αυλαία με την απονομή των βραβείων του στις καλύτερες ταινίες, όπως αυτές επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και το κοινό.

Animasyros 8.0: Βραβεία από (κοντινή) απόσταση!

Πώς επιλέγεις τις ταινίες που ξεχωρίζουν από ένα πρόγραμμα ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που διασχίζουν όλη τη διαδρομή από το κοινωνικό, πολιτικό, προσωπικό σινεμά μέχρι τις πιο πρωτότυπες τεχνικές animation, όπως ήταν αυτό που αποτέλεσε φέτος την καρδιά του Διεθνούς Διαγωνιστικού και του Διεθνούς Φοιτητικού προγράμματος του Animasyros 8.0;

Η «girl power» επιτροπή της δικής μας Πόλυς Λυκούργου, της ελληνικής καταγωγής executive της Disney Αλίκης Θεοφιλόπουλος και της Σλοβένας animator Σπέλα Καντέζ χτύπησε διάνα διαλέγοντας για το Διεθνές Διαγωνιστικό δύο από τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες animation της χρονιάς.

In the Distance 607

To 1o Βραβείο για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα πήγε στο «In the Distance» του Φλόριαν Γκρόλιγκ από τη Γερμανία για τη λιτή, συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που κατοικεί σε ένα κτίριο προσπαθώντας να φτιάξει τη δική του ευτυχία, ενώ γύρω του ένας πόλεμος ορίζει την αρχή και το τέλος μιας σύγχρονης πραγματικότητας στα όρια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής το βραβείο απονεμήθηκε στο φιλμ του Γκρόλιγκ «για το δυνατό, σύγχρονο, επείγον μήνυμά του. Οσο ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, πώς μπορούμε να μένουμε σε απόσταση; Ο σκηνοθέτης επιλέγει το δύσκολο δρόμο και κρατά με θάρρος την κάμερα ακίνητη και σε απόσταση, κάτι που μάς αναγκάζει να κοιτάξουμε από κοντά τη δική μας άρνηση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες του κόσμου.»

Chez Moi 607

Ειδική μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονεμήθηκε στο «Chez Moi» της Φουόνγκ Μάι Γουέν, ένα τρυφερά σκληρό παραμύθι για μια ενηλικίωση που έρχεται απότομα. Το βραβείο δόθηκε «για το διακριτικό, αλλά βαθιά συγκινητικό τρόπο που κοιτά τις σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις. Με το ειλικρινές και δυνατό του σχέδιο καταφέρνει να επικοινωνήσει την ιστορία του με μοναδικό τρόπο, όπως μόνο η τέχνη μπορεί».

Pineapple Calamari 607

To 1o Βραβείο στο Φοιτητικό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα κέρδισε το πολυταξιδεμένο στα φεστιβάλ του κόσμου «Pineapple Calamari» της Κάζια Ναλεβάσκα από την Πολωνία «για το μοναδικό, ιδιόρρυθμο και χιουμοριστικό τρόπο αφήγησης της ιστορίας η οποία εξερευνά τις δυναμικές της φιλίας. Τι θαυμάσιο που χρειάζεται ένα άλογο να μας δείξει πώς να είμαστε ανθρώπινοι».

Ivan's Need 607

Ειδική μνεία στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα κέρδισε και το «Ivan's Need» της Βερόνικα Λινγκ «για την τολμηρή, φρέσκια αισθητική που χρησιμοποιήθηκε με σκοπό να επικοινωνήσει την έντονη εμπειρία της σεξουαλικότητας συνδυάζοντας την επιτήδευση με τον αμεταμέλητο αισθησιασμό.

Pos eso 607

To νεοσύστατο Βραβείο Κοινού για ταινία animation μεγάλου μήκους κέρδισε το σπλάτερ, cult και διασκεδαστικότατο «Pos Eso» του Σαμ από την Ισπανία.

Η κριτική επιτροπή, ανεβαίνοντας στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων της Ερμούπολης δήλωσε: «Μας δίνει μεγάλη χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία να βρισκόμαστε στη Σύρο για ένα πολιτισμικό γεγονός – ειδικά, όταν το ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ο πολιτισμός είναι ο πρώτος τομέας που υποφέρει σε εποχές οικονομικής κρίσης. Ομως, εμείς είμαστε εδώ, ασχολούμαστε, δουλεύουμε, απολαμβάνουμε και γιορτάζουμε το σινεμά ως άμυνα κι αντίσταση στις δυσκολίες των καιρών. Αλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε εποχές μεγάλης κρίσης, ο άνθρωπος χρειάζεται την τέχνη περισσότερο από ποτέ. Το Animasyros για 8η συνεχή χρονιά έχει κρατήσει με συνέπεια την υπόσχεσή του να μας εμψυχώνει, κυριολεκτικά, μέσα από τέσσερις μέρες καλλιτεχνικής έκφρασης κι έμπνευσης. Για φανταστείτε, τα "καρτούν" μπορούν να το κάνουν αυτό...».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Animasyros 8.0 που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο ανανεωμένο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά και στις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμά του 8.0 Animasyros:

To Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 8.0 πραγματοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ- Εταιρία Αστικού Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.