Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 11: Tα Βραβεία

στα 10

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Το Flix ήταν εκεί.

Animasyros 11: Tα Βραβεία
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης

Κανένας «Ξενοφώντας», κανένας «Ζορμπάς». Το Animasyros δεν πτοήθηκε από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που είχαν απειλήσει την ομαλή διεξαγωγή της 11ης διοργάνωσής του - αντιθέτως: το φθινοπωρινό αεράκι (γιατί μέχρι εκεί έφτασε η «κακοκαιρία» στην Ερμούπολη) μάλλον ευνόησε την προσέλευση του κοινού στην αίθουσα, σαν κυριολεκτικό και πολιτισμικό καταφύγιο, κι έτσι το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» είχε πληρότητα κάθε βράδυ.

«Κανένας τυφώνας δεν σταμάτησε εσάς, τους φίλους του φεστιβάλ, από το να έρθετε στην Ερμούπολη και να απολαύσετε animation - για αυτό και σας ευχαριστούμε πολύ» είπε κι ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, καλωσορίζοντας το κοινό που γέμισε ασφυκτικά χθες το βράδυ, για ακόμα μία χρονιά, το ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης για την πανηγυρική τελετή λήξης και απονομή των βραβείων του Animasyros 11.

Διαβάστε επίσης τα αγαπημένα του Flix: Animasyros 11: To TOP 15 του Flix

Animasyros

Ο Βασίλης Καραμητσάνης, ευχαρίστησε το κοινό που παρακολούθησε για 11η χρονιά τις δράσεις του φεστιβάλ, τόσο τις πλούσιες προβολές όσο και τα πρωτότυπα εργαστήρια (5 φέτος και για όλες τις ηλικίες - από προνήπια μέχρι ηλικιωμένους των τοπικών ΚΑΠΗ) και προλόγισε τα αντίστοιχα βίντεο που μας έδειξαν τη δουλειά των ενθουσιασμένων ερασιτεχνών animators. Παραδοσιακά, στο τέλος της παρουσίασης της δουλειάς τους, τούς κάλεσε κι επί σκηνής για να εισπράξουν το χειροκρότημα μας.

Animasyros 2018

Animasyros 2018

Ακολούθησε η τελετή απονομής των βραβείων στα τρία διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό και Κατά Παραγγελία Ταινίες). Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Ιωσήφ Πρωιμάκης δήλωσε για τον πλούτο του προγράμματος: «Ηταν μία «θυελλώδης» εμπειρία και όχι μόνο λόγω του καιρού αλλά και χάρη στα κύματα των σπουδαίων ταινιών που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, τόσο στο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού όσο και αυτό των Σειρών και Κατά Παραγγελία Ταινιών, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει ένα φεστιβάλ Animation».


ANIMASYROS 11 - ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Διεθνές Διαγωνιστικό

Negative Space 607

Μεγάλο Βραβείο: Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Αρνητικός Χώρος» (Negative Space) των Μαξ Πόρτερ & Ρου Καβαχάτα, «...μια θαυμάσια σχεδιασμένη και κομψή ταινία που γέμισε και τις μικρότερες ρωγμές της καρδιάς μας με την γλυκόπικρη μελαγχολία της, την αναζωογονητική αφήγησή της και τον ζωντανό συναισθηματικό πυρήνα της. Μια ειλικρινή και πρωτότυπη ταινία που ξεδιπλώνεται σαν σκηνές από το μέλλον για κάθε συχνό ταξιδιώτη».

Ooo 607

Ειδική Μνεία: στο «(OO)» του Κορεάτη Ο Σέο Ρο, «...μία πανέξυπνη ταινία που μιλάει σε όλους μας, θυμίζοντάς μας πως τα πιο οικουμενικά συναισθήματα μπορούν να βρεθούν σε κάτι τόσο ήπιο όσο ένα αεράκι όσο και σε κάτι άγριο όσο ένα φτάρνισμα».

Φοιτητικό Διαγωνιστικό

Northeast kingdom 607

Μεγάλο Βραβείο: στο «Βορειοανατολικό Βασίλειο» (The Northeast Kingdom) του Αλαν Τζένινγκς, «...μια ταινία που μπορεί να δείχνει απλή στην πρώτη ματιά, αλλά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να φανεί έτσι. Αστεία, κυνική, όμορφα εκτελεσμένη, με πολυδιάστατους χαρακτήρες και μια μεγάλη ιστορία».

The Deep End 607

Ειδική Μνεία: στο «Βαθύ Τέλος» (Le Grand Bain / The Big End) της Ελίσε Ογκαρτέν, «μια ταινία που δεν «προδίδει» ποτέ τις σκέψεις του χαρακτήρα, αλλά μοιράζεται με τον θεατή την ίδια συναισθηματική πορεία».

Τηλεοπτικές και Κατά Παραγγελία Ταινίες

La Nostra Storia 607

Μεγάλο Βραβείο: στην ταινία «Η Ιστορία μας» (La nostra storia / Our Story), του Λορέντζο Λατρόφα, «μια ταινία που μιλάει για ένα πιεστικό θέμα υπογραμμίζοντας έξυπνα την αδιάκοπη επικαιρότητα του. Μια ιστορία τόσο παλιά όσο τα εδάφη που κατοικούμε, αλλά πιο επείγουσα τώρα από ποτέ. Πρόκειται για μια ιστορία που, όπως υπονοεί ο τίτλος της ταινίας, μας αφορά όλους».

The Lovely Thing Suite 607

Ειδική Μνεία: έλαβε το μουσικό βίντεο «The Lovely Thing Suite» των Ντιέγκο Χακούγια Τ. και Κάρλος Λόπεζ Εστράντα, «ένα λεπτεπίλεπτα δομημένο, μουσικό βλέμμα στο ψυχικό σθένος και τον πόνο που ενέχει ο αγώνας που ονομάζουμε ανθρώπινη κατάσταση, που παραμένει ωστόσο υπέροχη».

the breadwinner 607

Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους: απονεμήθηκε στην ταινία «Η Βιοπαλαίστρια» (The Breadwinner) της Νόρα Τόμι, σε παραγωγή του Cartoon Saloon.

Ειρήνη Βιανέλλη 607 Η Ειρήνη Βιανέλλη ευχαριστεί το φεστιβάλ με ένα γλυκό βιντεομήνυμα

Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας

Το θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Παγόβουνα» (Icebergs) της Ειρήνης Βιανέλλη, που όπως το αιτιολόγησε ο Ιωσήφ Πρωιμάκης είναι «μια εξαιρετική ταινία που χρησιμοποιεί έξυπνα την εικαστική τραχύτητα για να συνδέσει τους θεατές με την ένταση των κρυμμένων συναισθημάτων της απομόνωσης και της μοναξιάς. Ο παραλογισμός σε συνδυασμό με το αίσθημα του να μην γίνεσαι κατανοητός έναντι της μη κατανόησης είναι το κλειδί του σεναρίου».

Icebergs 607

Ραντεβού στην Ερμούπολη τον Σεπτέμβριο του 2019 για το Animasyros 12 - ακόμα και με χιόνια!


Περισσότερο Animasyros 11:

Animasyros 2018