Industry

Οι κινηματογράφοι AMC αποφάσισαν να μην παίξουν ξανά ταινίες της Universal

στα 10

Σε μια κίνηση η οποία έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων της Αμερικής αποφάσισε πως δεν θα ανεχτεί τα στούντιο να κερδοσκοπούν εναντίον τους στην περίοδο της πανδημίας.

Οι κινηματογράφοι AMC αποφάσισαν να μην παίξουν ξανά ταινίες της Universal

Το μόνο σίγουρο είναι πως η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο του σινεμά. Πολλά είναι εκείνα τα κινηματογραφικά στούντιο τα οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, με κάποια από αυτά να έχουν φτάσει στο σημείο να αναγκάζονται να κυκλοφορήσουν μερικές από τις πιο μεγάλες παραγωγές τους, και ίσως εμπορικές επιτυχίες, κατευθείαν σε video on demand (VOD).

Διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ θα παίξουν τις ταινίες τους online, ενώ η Ακαδημία ανακοίνωσε χτες πως, για φέτος τουλάχιστον, θα κάνει τα… στραβά μάτια και θα αλλάξει προσωρινά τους κανονισμούς της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποιοι αιθουσάρχες θα ανεχτούν κάτι τέτοιο. Μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αλυσίδες στην Αμερική, οι κινηματογράφοι AMC (μέσα στην οποία ανήκουν και οι αίθουσες Odeon στην Ευρώπη) αποφάσισε να απαγορέψει να προβληθούν στις αίθουσες του, όταν εκείνες ανοίξουν και πάλι, ταινίες από την Universal, μετά και την απόφαση του στούντιο να κυκλοφορήσει κατευθείαν σε VOD το «Trolls World Tour», από το να περιμένει να την κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο 2020 ή και του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: Ερευνα κοινού για την επιστροφή στα σινεμά από την One from the Heart

trolls world tour 607

Λάδι στην φωτιά έριξε και η δήλωσή του στούντιο πως η ταινία εισέπραξε περισσότερα στις τρεις πρώτες εβδομάδες προβολής της σε VOD σε αντίθεση με όσα συγκέντρωσε η πρώτη ταινία μέσα σε πέντε μήνες το 2016 και η Universal σκέφτεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική και με άλλες μεγάλες παραγωγές της. Αυτό συνέβη λόγω του ότι τα στούντιο κερδίζουν 80% από τις εισπράξεις των VOD σε αντίθεση με το 50% που κερδίζουν από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των κινηματογράφων. Ηταν ένα μεγάλο στοίχημα για το στούντιο το οποίο, από ότι φαίνεται, απέδωσε καρπούς, τουλάχιστον για αυτούς.

Το AMC αποφάσισε να κηρύξει έτσι πόλεμο στο στούντιο στέλνοντας μια επιστολή με υπογραφή του προέδρου Ανταμ Αρον στο οποίο έγραφε πως «οι μονομερείς ενέργειες και προθέσεις της Universal δεν μας αφήνουν καμία άλλη επιλογή. Επομένως, ξεκινώντας αμέσως, τα AMC δεν θα παίζουν πλέον ταινίες της Universal σε κανένα κινηματογράφο μας στην Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Αυτή η πολιτική επηρεάζει όλες τις ταινίες της Universal και θα ισχύει από σήμερα και καθώς ανοίγουν οι αίθουσές μας, και δεν πρόκειται για μια κενή ή αλόγιστη απειλή. Παρεμπιπτόντως, η πολιτική αυτή δεν στοχεύει αποκλειστικά την Universal μόνο και μόνο για να πικάρουμε ή για να τιμωρήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά επεκτείνεται επίσης και σε οποιονδήποτε δημιουργό ταινιών εγκαταλείπει τις τρέχουσες πρακτικές για διαφορετική ημερομηνία [των έργων τους], αφήνοντας εκτός τις όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ μας, έτσι ώστε αυτοί σαν διανομείς κι εμείς ως εκθέτες [των έργων τους] να επωφελούμαστε το ίδιο και κανείς μας δεν βλάπτεται από όλο αυτό.»

Διαβάστε ακόμα: Θερινό σινεμά στο 1,5 μέτρο

universal 607

Η δήλωση καταλήγει πως τα AMC είναι διατεθειμένα να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με την Universal και να συζητήσουν διάφορες στρατηγικές και διάφορα οικονομικά μοντέλα με τα οποία θα επωφεληθούν και οι δυο τους, αλλά τελικά βρήκαν τις δηλώσεις της Universal αρκετά δυσάρεστες για εκείνους. Από την άλλη η Universal δεν είναι το μόνο στούντιο το οποίο αποφάσισε πάει κάποιες ταινίες του κατευθείαν σε VOD. Πρόσφατα η Disney ανακοίνωσε πως το «Artemis Fowl», μια ταινία η οποία ήταν προγραμματισμένη να βγει τον Αύγουστο στις αίθουσες, θα βγει κατευθείαν στο Disney+ τον Ιούνιο, με τον Μπομπ Αϊγκερ να δηλώνει πως και άλλες ταινίες της Disney θα ακολουθήσουν τον δρόμο αυτόν, ενώ τέλος η Warner ανακοίνωσε πως το «Scooby!» θα βγει κατευθείαν σε VOD σύντομα. Το Reuters αναφέρει πως οι κινηματογράφοι AMC βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, με μόλις το 40% των Αμερικάνων να λένε πως θα πάνε ξανά στις αίθουσες, συναυλίες και θέατρα μόλις λήξει η καραντίνα, και προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η Universal, φυσικά, απάντησε με ένα δελτίο τύπου το οποίο έγραφε πως «ο στόχος μας για να κυκλοφορήσουμε το “Trolls: World Tour” σε VOD ήταν να προσφέρουμε διασκέδαση σε ανθρώπους που έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, καθώς οι κινηματογράφοι και άλλες μορφές διασκέδασης δεν είναι διαθέσιμα. Βασισμένοι στην ενθουσιώδη αποδοχή της ταινίας, πιστεύουμε πως κάναμε την σωστή κίνηση. Στην πραγματικότητα, όταν μας δόθηκε η επιλογή είτε να μην κυκλοφορούσαμε την ταινία, στερώντας την έτσι στους θεατές της αλλά και ταυτόχρονα να επηρεάσει αρνητικά τους συνεργάτες και υπαλλήλους μας, η απόφαση μας ήταν σαφής. Η επιθυμία μας ήταν πάντα η αποτελεσματική παροχή ψυχαγωγίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Πιστεύουμε απολύτως στη κινηματογραφική εμπειρία και δεν έχουμε δηλώσει ποτέ το αντίθετο. Οπως δηλώσαμε και νωρίτερα, από εδώ και στο εξής, θα κυκλοφορήσουμε ταινίες και στις αίθουσες αλλά και σε VOD, όταν αυτή η κατάσταση διανομής βγάζει νόημα. Είμαστε διατεθειμένοι να έχουμε και άλλες συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών με τους συνεργάτες μας, αλλά είμαστε απογοητευμένοι από την φαινομενικά συντονισμένη προσπάθεια των AMC να συγχέουν τις θέσεις και τις ενέργειές μας.»

Στο πλευρό των αιθουσών AMC βρέθηκε και άλλη μια μεγάλη αμερικάνικη κινηματογραφική αλυσίδα, η Cineworld, η οποία αποφάσισε να μην παίξει ταινίες του στούντιο όταν ανοίξουν μιας και «δεν βγάζει νόημα οικονομικά για εκείνους η απόφαση του.» Παρόλα αυτά, η Universal θα κυκλοφορήσει κανονικά στις αίθουσες ταινίες όπως το «Candyman», «Halloween Kills», «Fast & Furious 9» και «Minions: Rise of Gru», μεταφέροντας τις απλά σε διαφορετικές ημερομηνίες. Το μόνο σίγουρο πλέον είναι πως η κανονικότητα, ακόμα και στο κινηματογραφικό τοπίο, θα αργήσει πολύ να έρθει.

Διαβάστε ακόμα: Η Τσεχία είναι πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανοίγει τα σινεμά, το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι όμως ακυρώνεται

regal 607