Φεστιβάλ / Βραβεία

Αλλος για τον Τρίερ;

στα 10

Και η Zentropa, η σπουδαία εταιρεία παραγωγής του ίδιου του Λαρς φον Τρίερ, απολογήθηκε δημόσια για τις θεωρούμενες ως φιλοναζιστικές δηλώσεις του σκηνοθέτη, με υπογραφή του συνέταιρού του, Πέτερ Αλμπεκ Γιένσεν.

Αλλος για τον Τρίερ;

Ο λόγος και πάλι για τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Λαρς Φον Τρίερ μετά την προβολή του «Melancholia». Στην επιστολή του, ο Γιένσεν γράφει: «Η Zentropa θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όλους τους ανθρώπους, τους συνεργάτες, υπαλλήλους και οργανισμούς που, εξ αιτίας των σχολίων του Λαρς φον Τρίερ, εθίγησαν με οποιονδήποτε τρόπο. Θα θέλαμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι η Zentropa δε συμμερίζεται την άποψη του Λαρς φον Τρίερ για το τι είναι αστείο και ότι τα σχόλιά του έρχονται σε απ’ ευθείας σύγκρουση με τις ηθικές αξίες της Zentropa.»

Ας σημειωθεί εδώ ότι η Zentropa ανήκει κατά 25% στον Τρίερ και τον Γιένσεν, κατά 25% στους εργαζόμενους της εταιρείας και το υπόλοιπο 50% στη Nordisk Film, άρα η πιθανότητα πτώσης στις πωλήσεις της Zentropa δεν είναι μικρό ζήτημα.

Παράλληλα ο Γιένσεν απολογήθηκε και προς τη σκηνοθέτη Σουζάνε Μπίερ, την οποία ο Τρίερ ειρωνεύτηκε επανηλειμένα στην ίδια συνέντευξη τύπου. Αλλωστε, τόσο το «In a Better World», της Μπίερ, το οποίο τιμήθηκε φέτος με το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, όσο και η επερχόμενη δουλειά της, «All You Need Is Love», είναι παραγωγές της Zentropa. Και τελειώνοντας, ο Γιένσεν σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι, με τον καιρό, θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διορθώσουμε τη βλάβη που μπορεί να προκάλεσε ο Λαρς φον Τρίερ με τις παρατηρήσεις του.»

Η αδελφή εταιρεία της Zentropa, η TrustNordisk, η οποία και λειτουργεί ως διεθνής εκπρόσωπος της ταινίας «Melancholia» στις πωλήσεις, ενημέρωσε ότι η Αργεντινή ακύρωσε το συμβόλαιό της για τη διανομή της ταινίας, φοβούμενη, προφανώς, ότι δε θα κάνει, πια, τα αναμενόμενα εισιτήρια (ή και, προσθέτουμε εμείς, βρίσκοντας μια καλή ευκαιρία να κάνει πίσω, τώρα που η ταινία έχει προβληθεί και η εμπορική της δύναμη έχει αμφισβητηθεί).

Παραμένει αστείο το γεγονός ότι, αν οι μεγάλες εταιρείες διανομής αρχίσουν να κάνουν πίσω από τη διανομή της «Melancholia», οι μικρότερες εταιρείες θα κάνουν την τύχη τους, καθώς θα μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν την ταινία σε πολύ χαμηλότερες τιμές!

Από την άλλη πλευρά, η ιταλική εταιρεία διανομής Teodora Films, η οποία πρόκειται να βγάλει στις ιταλικές αίθουσες την ταινία της Σουζάνε Μπίερ, «All You Need Is Love», δήλωσε τη συμπαράστασή της στη σκηνοθέτη και δεσμεύτηκε να μη διανείμει ποτέ ταινία του Λαρς φον Τρίερ στην Ιταλία.

Το κατά πόσο όλη αυτή η έντονη ευθιξία έχει πραγματική βάση, το πόσο η επίσημη και πρωτοφανής κίνηση του Φεστιβάλ Καννών να «απαγορεύσει» έναν σκηνοθέτη, το πόσο η τεράστια διάσταση που έχει πάρει η δήλωση του Τρίερ λειτουργεί ευνοϊκά για το marketing όχι του ιδίου, αλλά πια, και του κάθε πικραμένου, μας βρίσκει να αντιμετωπίζουμε τη «λαϊκή οργή» εναντίον του σκηνοθέτη με επιφυλακτικότητα.

Διαβάστε εδώ το τι προηγήθηκε στο σήριαλ των δηλώσεων του Τρίερ και των αντιδράσεων που ξεσήκωσαν.