Buzz

«Ολα Χάθηκαν»: ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ χαράζει πορεία ζωής, στο αποκλειστικό κλιπ

στα 10

Ανάμεσα στην περιπέτεια δράσης και το μοναχικό, υπαρξιακό αριστούργημα, το «All Is Lost» αποδεικνύει ότι ένας τολμηρός σκηνοθέτης κι ένα ηθοποιός – ίνδαλμα αρκούν για το μεγαλείο.

«Ολα Χάθηκαν»: ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ χαράζει πορεία ζωής, στο αποκλειστικό κλιπ

Μετά την επιτυχία του «Margin Call», ο σκηνοθέτης Τζέι Σι Τσάντορ βγαίνει από τους κλειστούς χώρους των γραφείων, κλείνει τον ήχο των αδιάκοπων συζητήσεων και ανοίγεται στην απέραντη θάλασσα. Στη νέα του ταινία, «All Is Lost», παίζει μόνο ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, κανένας άλλος ηθοποιός και δεν ακούγεται ούτε μια λέξη ομιλίας, εκτός από ένα σύντομο εισαγωγικό μονόλογο. Και, παρόλ’ αυτά, το δίδυμο Τσάντορ – Ρέντφορντ καταφέρνει να μας παρασύρει σ’ ένα φουρτουνιασμένο ταξίδι γεμάτο σασπένς, όπου τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από το ανθρώπινο πείσμα επιβίωσης.

Το «Ολα Χάθηκαν» εκτυλίσσεται βαθιά στον Ινδικό Ωκεανό σε ένα μοναχικό ταξίδι, όπου ένας ιστιοπλόος μεγάλης ηλικίας αλλά εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, ξυπνάει για να ανακαλύψει ότι το 12 μέτρων κότερό του έχει παρασυρθεί πλέοντας έρμαιο στη μέση του ωκεανού μετά από σύγκρουση με κοντέινερ πλοίου. Με τα όργανα πλοήγησης και τον ασύρματο χαλασμένα, ο άνδρας πλέει, άθελά του προς το μάτι μια βίαιης καταιγίδας. Παρά την επιτυχία του να μπαλώσει το ρήγμα στο σκαρί, το ναυτικό του ένστικτο και τη δύναμη που ξεπερνά την ηλικία του, ο άνδρας μόλις και μετά βίας επιβιώνει της τρικυμίας. Χρησιμοποιώντας μόνο έναν εξάντα και ναυτικούς χάρτες για να χαρτογραφήσει τη διαδρομή του, αναγκάζεται να αφεθεί στα ρεύματα του ωκεανού για να τον μεταφέρουν σε ένα θαλάσσιο δρόμο, ελπίζοντας να συναντήσει ένα διερχόμενο σκάφος. Μα με τον ανελέητο ήλιο, τους καρχαρίες γύρω του και τις πενιχρές προμήθειές του να τελειώνουν, ο πάντα επινοητικός ναύτης σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θνητότητά του.

«Μου άρεσε ειλικρινά το σενάριο επειδή ήταν διαφορετικό», λέει ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ για την ταινία. «Ηταν τολμηρό. Ηταν εκκεντρικό και χωρίς διαλόγους. Ενιωσα ότι ο Τζέι Σι θα προχωρούσε με αυτό το όραμα, αν και όταν το συζητούσαμε δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρο. Όμως πίστεψα ότι ήξερε τι έκανε και ότι το είχε στο μυαλό του. Ηξερα ότι θα στήριζα το όραμά του ακόμη και χωρίς να το γνωρίζω εξ ολοκλήρου και αυτό ήταν πολύ όμορφο και ενδιαφέρον για εμένα.»

Το αποτέλεσμα του «Ολα Χάθηκαν» δικαιώνει την αμφίδρομη τόλμη σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, με μια ταινία που ταυτόχρονα ανεβάζει το σασπένς στα ύψη και ταξιδεύει το μυαλό στα μοναχικά μονοπάτια των συστατικών της επιβίωσης. Δείτε παρακάτω, αποκλειστικά, ένα κλιπ από την ταινία και ανυπομονείτε για το «Ολα Χάθηκαν» που βγαίνει στους κινηματογράφου στις 7 Νοεμβρίου από την Audio Visual.

Περισσότερα για το «All Is Lost»: