Buzz

Τα πολύτιμα «μικρά» και «άγνωστα» του Αμπάς Κιαροστάμι

στα 10

Από την πρώτη του μέχρι και την τελευταία μικρού μήκους ταινία του, βλέπουμε τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Αμπάς Κιαροστάμι, στον απόηχο του θανάτου του που παραμένει δυνατός όσο και το σινεμά του.

Τα πολύτιμα «μικρά» και «άγνωστα» του Αμπάς Κιαροστάμι

Οι πιο μυημένοι στο έργο του Αμπάς Κιαροστάμι γνωρίζουν τις περισσότερες από τις παρακάτω μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες που αναζητήσαμε στο δίκτυο σε ένα αυτοσχέδιο tribute στον Ιρανό δημιουργό που πέθανε στις 4 Ιουλίου σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο - όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε εύρος ιδεών και κινηματογραφικών τεχνικών.

Διαβάστε και δείτε ακόμη

Abbas Kiarostami

Σε χρονολογική σειρά και όχι όλες με αγγλικούς υπότιτλους (οι περισσότερες ωστόσο παρακολουθούνται εύκολα αφού διαθέτουν ελάχιστη πρόζα πατώντας στη μεγάλη παράδοση του βωβού σινεμά), δείτε μερικές από τις πιο σημαντικές άγνωστες ταινίες του Αμπάς Κιαροστάμι, με τις θεματικές της παιδικής ηλικίας, της τιμωρίας, της δικαιοσύνης και της αναζήτησης της ευτυχίας να κυριαρχούν.


The Bread and Alley / 1970 / 10' - H πρώτη ταινία που γύρισε ο Αμπάς Κιαροστάμι αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που περιπλανιέται στους δρόμους της Τεχεράνης επιστρέφοντας στο σπίτι με μια φρατζόλα ψωμί, όταν συναντά ένα πεινασμένο σκυλί.


Breaktime / 1972 / 11' - Ενα αγόρι γυρίζει στο σπίτι τιμωρημένο από το σχολείο επειδή έσπασε ένα τζάμι την ώρα του ποδοσφαίρου. Κατά την επιστροφή του χάνεται και βρίσκεται στα προάστια της πόλης...


The Experience / 1973 / 60' - Η πρώτη μεσαίου/μεγάλου μήκους ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι, ένα ασπρόμαυρο νεορεαλιστικό δοκίμιο πάνω στον έρωτα ενός φτωχού αγοριού που δουλεύει σε ένα φωτογραφείο με ένα κορίτσι ανώτερης τάξης.


The Traveler / 1974 / 70' - H απελπισμένη προσπάθεια ενός παιδιού να συμμετάσχει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου με οποιοδήποτε κόστος, ένα από τα πιο ολοκληρώμενα νεορεαλιστικά δείγματα των αρχών της δεκαετίας του '70, προπομπός για την άνθιση του ιρανικού σινεμά μέσα στις επόμενες δεκαετίες.


Two Solutions for One Problem / 1975 / 4,25' - Ενα σκισμένο τετράδιο, δύο εκδοχές για την τύχη του κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στο σχολείο.


Colors / 1976 / 15' - Εκπαιδευτική ταινία για την εξοικείωση των μαθητών / παιδιών με τα χρώματα.


A Wedding Suit / 1976 / 57' - Με τη μορφή κωμωδίας, ο Αμπάς Κιαροστάμι αφηγείται την ιστορία του μικρού βοηθού ενός ράφτη και ενός γαμπριάτικου κοστουμιού που δε θα βρίσκεται στη θέση του την ώρα που χρειάζεται.


The Report / 1977 / 112' - Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι - για έναν διεφθαρμένο εφοριακό που βλέπει τη ζωή του να καταστρέφεται.


First Case, Second Case / 1979 / 53' - Ενας δάσκαλος προσπαθεί να αναζητήσει ποιο από τα παιδιά της τάξης του χτυπάει ρυθμικά το στιλό του κάθε φορά που αυτός γυρίζει στον πίνακα. Η ταινία απαγορεύθηκε για 30 ολόκληρα χρόνια στο Ιράν.


Orderly or Disorderly / 1981 / 15' - Μια σχεδόν βωβή ιστορία που διαδραματίζεται σε μια ημέρα σαν όλες τις άλλες σε ένα σχολειό στο Ιράν.


The Chorus / 1982 / 17' - Ο Κιαροστάμι απλώνει ένα συλλογισμό πάνω στους ήχους των σύγχρονων κοινωνιών με ένα υβρίδιο μυθοπλασιάς και ντοκιμαντέρ,


First Graders / 1984 / 84' - Μια κρυφή κάμερα παρακολουθεί τους μαθητές στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο, σε μια μικρογραφία μιας ολόκληρης κοινωνίας.


Lumiere and Company / 1996 / 6' - Σε ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια σινεμά, διάσημοι σκηνοθέτες αφιέρωσαν στους πρωτεργάτες του σινεμά με τον Κιαροστάμι να κινηματογραφεί το ασπρόμαυρο τηγάνισμα ενός αβγού στο «Dinner for One».


The Roads of Kiarostami / 2005 / 32' - Τα χαρακτηριστικά τοπία του Αμπάς Κιαροστάμι, φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο που ντύνονται με ποίηση σε μια προσπάθεια του ίδιου του σκηνοθέτη να αναζητήσει την έμπνευση στο έργο του.


Five / 2003 / 6' - Ενα από τα πέντε μέρη (με τον τίτλο «Duck») του ντοκιμαντέρ πιο γνωστού ως «Five Dedicated to Ozu», όπου ο Κιαροστάμι δοκιμάζει και δοκιμάζεται με την κάμερα, τα ακίνητα τοπία, το φόρο τιμής στον Γιασουχίρο Οζου και την ποίηση στο σινεμά.


Venezia 70 Future Reloaded / 2013 / 75'' - Η τελευταία... ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι, ένα φιλμ 75 δευτερολέπτων για το πρότζεκτ των 70 χρόνων του Φεστιβάλ Βενετίας.

Διαβάστε ακόμη