Φεστιβάλ / Βραβεία

61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 6η: Τι να δείτε σήμερα

στα 10

Τόσος λίγος χρόνος, τόσες πολλές (καλές) ταινίες. Το Flix σας προτείνει τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε για κάθε μέρα του online φεστιβάλ.

Flix Team
61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 6η: Τι να δείτε σήμερα

Από την Ανια Μπρέιεν στον Αλέξανδρο Βούλγαρη κι από τα γκέτο της Κοπεγχάγης σε ένα σκοτεινό σπίτι στην καρδιά της Αμερικής, η σημερινη μέρα στο φεστιβάλ διασχίζει εποχές και αποστάσεις με ευκολία.

Πώς βλέπουμε φέτος ταινίες στο Φεστιβάλ; Μάθετε όλα όσα πρέπει στον ειδικό οδηγό του Flix με οδηγίες χρήσης για τις online προβολές και τα ειδικά πακέτα εισιτηρίων

Το αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία συνεχίζεται δυναμικά όπως και οι προβολές των διαγωνιστικών. Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες σημειώστε την προβολή της νεάς ταινίας της Αμάντα Κερνέλ που πριν λίγα χρόνια βραβεύτηκε στο φεστιβάλ με το «Αίμα των Σάμι».


Ποιος είπε ότι φέτος δεν θα μιλάμε μετά την προβολή για τις ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης; | Οι αναγνώστες του Flix βλέπουν το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - και γράφουν τις δικές τους κριτικές. Ολες οι πληροφορίες εδώ.


Γυμναστήριο

Γυμναστήριο του Αλέξανδρου Βούλγαρη / Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Επίσημη Πρώτη

«Όσοι δεν βρίσκουν καιρό γιανα γυμναστούν, θα βρουν καιρό για να αρρωστήσουν». Δεκαεφτά μονόλογοι για ένα γυμναστήριο που δεν υπάρχει πουθενά, για μία ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ, για τους ηθοποιούς αυτής της ταινίας, για τα λόγια που τους έκαναν αληθινούς χαρακτήρες.

shorta 607

Παγιδευμένοι (Shorta) των Άντερς Έλχολμ,Φρέντερικ Λους Χβιντ

Ένας έφηβος μετανάστης, που βρισκόταν υπό κράτηση απότην αστυνομία, έχει πέσει σε κώμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, δύο αστυνομικοί εκτελούν περιπολία ρουτίνας σε ένα κακόφημο γκέτο της Κοπεγχάγης. Όταν μαθευτεί ο θάνατος του νεαρού, η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση, και οι δύο (αντι)ήρωες θα πρέπει να παλέψουν με νύχια και με δόντια για να βγουν ζωντανοί. Μια καταιγιστική περιπέτεια που αφήνει ένα αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο, δίχως να καταφεύγει στον αφελή διδακτισμό και στους μονοκόμματους ορισμούς.

my heart can't beat 607

Η Καρδιά μου δεν Χτυπά Ωσπου να της το Ζητήσεις (My Heart Can’t Beat Unless you Tell it to) του Τζόναθαν Κουάρτας / Διεθνές Διαγωνιστικο

Η φροντίδα του Τόμας, του μικρότερου αδερφού τους, ο οποίος τρέφεται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα εξαιτίας μιας σπάνιας πάθησης, έχει οδηγήσει τον Ντουάιτ και την Τζέσι σε σύγκρουση. Τα πτώματα που αφήνουν πίσω τους, προκειμένου να κρατήσουν τον Τόμας στη ζωή, έχουν αρχίσει να στοιχειώνουν τον Ντουάιτ, που αναζητά απεγνωσμένα διαφυγή από αυτόν τον εφιαλτικό φαύλο κύκλο. Μια βαμπιρική αλληγορία για την οικογενειακή αγάπη που μπορεί να γίνει σαρκοβόρα,αλλά και για την ιερή ανάγκη της αποδοχής του μοιραίου και της απώλειας.

ead Man's Letters 607

Επιστολές Ενός Νεκρού (Dead Man’s Letters) του Κονσταντίν Λοπουσάνσκι / Προφητείες από Εναν Αλλο Κόσμο

Στον απόηχο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, ένας καθηγητής Ιστορίας επιμένει να στέλνει γράμματα στον γιο του, παρότι μάλλον απίθανο να είναι ακόμη ζωντανός. Όταν συναντήσει μια ομάδα από αβοήθητα και εγκαταλελειμμένα παιδιά, ο καθηγητής θα παλέψει να τους οδηγήσει σε ασφαλές μέρος, μακριά από το χάος και τη βία. Μια μετα-αποκαλυπτική επιστολή ελπίδας, η οποία μας προτρέπει να διαβάσουμε με άλλη ματιά τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, ώστε να αποφύγουμε τα ίδια μοιραία λάθη.

wives 607

Σύζυγοι (Wives) της Ανια Μπρέιεν / Αφιέρωμα στην Ανια Μπρέιεν

Τρεις γυναίκες ανταμώνουν ξανά, για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια από την αποφοίτησή τους. Έπειτα από τρεις μέρες ξέφρενου πάρτι κι ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη, επιστρέφουν στο Όσλο και στους συζύγους τους. Μια ανατρεπτική ματιά στα στερέοτυπα της ζωής των παντρεμένων γυναικών, που συνδυάζει το χιούμορ με το δράμα. Μια παιχνιδιάρικη, φεμινιστική παραλλαγή της θρυλικής ταινίας του Τζον Κασσαβέτη Σύζυγοι, που σφράγισε την ιστορία του σκανδιναβικού σίνεμα.Charter 607

Το Ταξίδι (Charter) της Αμάντα Κέρνελ / Ανοιχτοί Ορίζοντες

Η Άλις μετακομίζει στη Στοκχόλμη για επαγγελματικούς λόγους, αφήνοντας τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της στην επαρχία. Στην τοξική δικαστική διαμάχη για την κηδεμονία που ακολουθεί, η Άλις σκιαγραφείται ως ακατάλληληκαι αναξιόπιστη μητέρα. Σε κατάσταση απόγνωσης, φεύγει μετα παιδιά της για μια εβδομάδα στην Τενερίφη, με την ελπίδανα αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη. Ένα πολυεπίπεδο οικογενειακό δράμα που χαρτογραφεί τον αγώνα μιας γυναίκας να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιθυμία για ανεξαρτησία και στην ευθύνη της μητέρας.

Servants 607

Υπηρέτες (Servants) του Ιβάν Οστροτσόφσκι / Ανοιχτοί Ορίζοντες

βακία. Ο Μίχαλ και ο Γιουράι, δύο σπουδαστές Θεολογίας, έχουν βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της πολιτικής και της θρησκείας, καθώς οι καθολικοί ιερείς δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνουν από την επίσημη γραμμή. Συμπλέοντας με το καθεστώς, οι καθηγητέςτης Σχολής αποδοκιμάζουν κάθε διαφωνία, ωστόσο, δεν συμμορφώνονται όλοι – το σύστημα αμφισβητείται σιωπηλά, κλονίζεται από μέσα. Ένα πολιτικό θρίλερ, με νουάρ αποχρώσεις και πνιγηρή ατμόσφαιρα, μια ιστορία ανυπακοής που απογυμνώνει την ιδεολογική χειραγώγηση.

Tench 607

Γλήνι (Tench) του Πατρίς Τόιε / Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ο Γιόναταν έχει μόλις αποφυλακιστεί λόγω ανεπάρκειας ενοχοποιητικών στοιχείων και είναι αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα στη ζωή του. Ωστόσο, παρότι τηρεί ευλαβικά όλους τους κανόνες, οι καλές του προθέσεις θα δοκιμαστούν όταν μια νεαρή μητέρα μετακομίσει με την κόρη της σε απόσταση αναπνοής. Ένα βαθιά ανθρώπινο και πολυεπίπεδο πορτρέτο ενός άνδρα που, ενώ βασανίζεται από το ένοχο παρελθόν του, παλεύει να αγγίξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και να προχωρήσει μπροστά.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς