Φεστιβάλ / Βραβεία

61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 5η: Τι να δείτε σήμερα

στα 10

Τόσος λίγος χρόνος, τόσες πολλές (καλές) ταινίες. Το Flix σας προτείνει τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε για κάθε μέρα του online φεστιβάλ.

Flix Team
61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 5η: Τι να δείτε σήμερα

Και τα δύο διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ έχουν ανεβάσει ταχύτητες, ενώ και τα υπόλοιπα τμήματα του φεστιβάλ προσφέρουν φιλμ που αν μη τι άλλο αξίζουν την προσοχή.

Πώς βλέπουμε φέτος ταινίες στο Φεστιβάλ; Μάθετε όλα όσα πρέπει στον ειδικό οδηγό του Flix με οδηγίες χρήσης για τις online προβολές και τα ειδικά πακέτα εισιτηρίων

Στο Meet the Neighbors προβάλλεται σήμερα η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου «Daniel 16», αρκετά χρόνια μετά τον «Γιο του Φύλακα», ενώ και στο διεθνές διαγωνιστικό το «Sow the Wind» είναι επίσης, ελληνική συμπαραγωγή.


Ποιος είπε ότι φέτος δεν θα μιλάμε μετά την προβολή για τις ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης; | Οι αναγνώστες του Flix βλέπουν το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - και γράφουν τις δικές τους κριτικές. Ολες οι πληροφορίες εδώ.


daniel 16 607

Daniel 16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου / Meet the Neighbors, Διαγωνιστικό Τμήμα

Ο Ντάνιελ, ένας Γερμανός έφηβος, στέλνεται στην Ελλάδα, σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων, γιανα εκτίσει την ποινή του. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα... Η τελική του απόφαση θα ξαφνιάσει τους πάντες.

μαργαρίτες daisies 607

Μαργαρίτες (Daisies) της Βέρα Χιτίλοβα / Αφιέρωμα στη Βέρα Χιτίλοβα

H δεύτερη μεγάλου μήκους της Βέρα Χιτίλοβα είναι μια από τιςπιο φημισμένες ταινίες που μας χάρισε το Τσεχοσλοβάκικο Νέο Κύμα της δεκαετίας του ’60. Μια ταινία προκλητική, που αφηγείται την ιστορία δύο νεαρών γυναικών που αποφασίζουν να μιμηθούν τον παρακμιακό και χυδαίο κόσμο που τις περιβάλλει. Η Μαρί Ι και η Μαρί ΙΙ, απαλλαγμένες από την παραδοσιακή ηθική και τις κοινωνικές νόρμες, αποπλανούν τα αρσενικά που ξεμυαλίζονται από την ανεμελιά και τη ζωντάνια τους – κυρίως άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε ηλικία 37 ετών, η Χιτίλοβα υπογράφει μια ταινία δυναμική και παλλόμενη, με τη στόφα του κλασικού, που εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές θεατών.

Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time 607

Προετοιμασίες για να Είμαστε Μαζί Αγνωστο για Πόσο (Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time) της Λίλι Χόρβατ / Διεθνές Διαγωνιστικό

Η Μάρτα, μια σαραντάχρονη νευροχειρουργός, εγκαταλείπει μια υποσχόμενη καριέρα στις ΗΠΑ για να σμίξει με τον έρωτα της ζωής της, στη Βουδαπέστη. Πολύ σύντομα, θα χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της, βλέποντας την «αδελφή ψυχή» της να συμπεριφέρεται σαν να μην έχουν γνωριστεί ποτέ. Μπορεί άραγεο έρωτας να συμβαδίσει με την πραγματικότητα ή τρέχει πίσω από τη δική του αλήθεια; Ένα οδοιπορικό στην αχαρτογράφητη ζώνη της επιθυμίας, που υπακούει μονάχα στους δικούς της νόμους.

sow the wind 607

Σπέρνε τον Ανεμο (Sow the Wind) του Ντανίλο Καπούτο / Διεθνές Διαγωνιστικό

Στα εικοσιένα της, η Νίνα, μια φοιτήτρια Γεωπονίας, εγκαταλείπει τη Ρώμη και επιστρέφει στην Απουλία. Η οικογένειά της, στο χείλος της καταστροφής, έχει εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες της στις κρατικές αποζημιώσεις για τα ετοιμοθάνατα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της περιοχής. Η Νίνα αρνείται αυτή τη μοιρολατρική προσέγγιση και, οπλισμένη μεμια σχεδόν θρησκευτική πίστη στις δυνάμεις της φύσης, ξεκινάει μια σταυροφορία για τη σωτηρία των δέντρων. Ένα μυσταγωγικό κράμα κοινωνικού ρεαλισμού και περιβαλλοντικού ακτιβισμού, που εξερευνά τα μυστικά που κρύβουν οι αρχέγονες παγανιστικές παραδόσεις.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.

rascal 607

Φτωχοδιάβολος (Rascal) του Πίτερ Ντουρουντζής / Ανοιχτοί Ορίζοντες Another Take

Ο Τζε έχει μόλις φτάσει στην αφιλόξενη μεγαλούπολη, χωρίς χρήματα ή μέρος να μείνει, με μόνο όπλο την ακαταμάχητη και δηλητηριώδη γοητεία του. Ένας χαμαιλέοντας που προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον, ο Τζε βρίσκει πάντα –σαν αρπακτικό που οσμίζεται την ανθρώπινη αδυναμία– τον τρόπο να αποπλανεί όποιον βρεθεί στον δρόμο του. Μια ιστορία για ένα σατανικό μυαλό με αγγελικό πρόσωπο, η οποία αντλεί έμπνευση από τη δράση πραγματικών κατά συρροή δολοφόνων στο Παρίσι της δεκαετίας του ’90

dry wind 607

Λίβας (Dry Wind) του Ντανιέλ Νολάσκου / Ανοιχτοί Ορίζοντες Another Take

Κάθε Ιούλιο ο ξηρός αέρας και η αβάσταχτη υγρασία μετατρέπουν τη μικρή πόλη του Καταλάου σε μια δίνη αφόρητης ζέστης και υπόγειας έξαψης. Η ρουτίνα του Σάντρου (δουλειά, ποδόσφαιρο και πάρτι) και η σχέση του με τον Ρικάρντου θα διαταραχθούν από την άφιξη του Μαϊκόν, ενός γοητευτικού νεαρού που περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Μια καταβύθιση στον κόσμο της καταπιεσμένης επιθυμίας, με φόντο το ανεξερεύνητο και μυσταγωγικό τοπίο της μεσοδυτικής βραζιλιάνικης ενδοχώρας.

Funny Face 607

Γελαστό Πρόσωπο (Funny Face) του Τιμ Σάτον / Ανοιχτοί Ορίζοντες

Η Ζάμα, μια νεαρή Μουσουλμάνα που ορθώνει ανάστημα στον συντηρητισμό των θείων της, παίρνει τους δρόμους. Ο Σαούλ, ένας διαταραγμένος νέος που λαχταρά να εκδικηθεί τους αδίστακτους εργολάβους που ξεσπίτωσαν τους παππούδες του, φορά μια μάσκα τύπου Τζόκερ και αυτοανακηρύσσεται υπερήρωας της διπλανής πόρτας. Ένα αλλοπρόσαλλο αστικό παραμύθι, που εξερευνά την πολυπολιτισμική ταυτότητα και τις συνέπειες της βίαιης αστικής ανάπλασης. Με ήρωες δυο απόκληρους σε έναν κόσμο αφιλόξενο και ακατανόητο, στο δαιδαλώδες και συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Νέας Υόρκης.

sleep 607

Υπνος (Sleep) του Μάικλ Βίνους / Round Midnight

Η Μαρλένε υποφέρει από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, που εκτυλίσσονται σε ένα μυστηριώδες ξενοδοχείο στο Στάινμπαχ. Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους δαίμονές της, κλείνει δωμάτιο στο ξενοδοχείο, αλλά καταρρέει, όταν συνειδητοποιεί ότι τα όνειρα που βλέπει έχουν ήδη πάρει σάρκα και οστά. Η κόρη της, η Μόνα, σπεύδει στο πλευρό της, όμως θα βρεθεί και εκείνη να βασανίζεται από παρόμοια απόκοσμα οράματα. Ένας λαβύρινθος τρόμου, όπου διαπλέκονται το αγιάτρευτο οικογενειακό τραύμα και η εθνική συλλογική ενοχή, καθώς το όριο ανάμεσα στον ορατό κόσμο και το ασυνείδητο θολώνει.

Uppercase Print 607

Με Κεφαλαία Γραμματα (Uppercase Print) του Ράντου Ζούντε / / Meet the neighbors, Ματιές Στα Βαλκάνια

Το 1981, σε μια επαρχιακή πόλητης Ρουμανίας, διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας, γραμμένα με μπλε κιμωλία με κεφαλαία γράμματα, συνταράσσουν το απολυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η Μυστική Αστυνομία ξεκινά εξονυχιστικές έρευνες, αφήνοντας αιχμές για ξένους πράκτορες. Σύντομα αποδεικνύεται ότι ο «τρομοκράτης» είναι ο δεκαεξάχρονος μαθητής Μούγκουρ Καλινέσκου, ένοχος για το πιο ειδεχθές έγκλημα: την ελεύθερη σκέψη. Ο Ράντου Ζούντε αξιοποιεί υποδειγματικάτο αρχειακό υλικό, διαπλέκοντας το προσωπικό με το συλλογικό, και ρίχνει φως στη σπαρακτική ιστορία ενός αφανούς ήρωα.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς