Φεστιβάλ / Βραβεία

61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 1η: Τι να δείτε σήμερα

στα 10

Τόσος λίγος χρόνος, τόσες πολλές (καλές) ταινίες. Το Flix σας προτείνει τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε για κάθε μέρα του online φεστιβάλ.

Flix Team
61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 1η: Τι να δείτε σήμερα

Πρώτη μέρα του Φεστιβάλ κι όπως θα συνέβαινε ακόμη κι αν λάμβανε χώρα στις αίθουσες, οι επιλογές είναι ακόμη περιορισμένες. Υπάρχει βεβαίως η ταινία έναρξης την οποία μετράμε ούτως ή άλλως ανάμεσα στα «άχαστα» της διοργάνωσης, αλλά και ταινίες από το πρόγραμμα με φιλμ που αναδείχθηκαν μέσα από τις δράσεις της αγοράς και ακολούθησαν στη συνέχεια μια εξαιρετική πορεία στα φεστιβάλ του κόσμου.

Πώς θα βλέπουμε φέτος ταινίες στο Φεστιβάλ; Μάθετε όλα όσα πρέπει στον ειδικό οδηγό του Flix με οδηγίες χρήσης για τις online προβολές και τα ειδικά πακέτα εισιτηρίων

Σήμερα ξεκινούν επίσης και οι προβολές του αφιερώματος στην Νορβηγίδα Ανια Μπρέιεν, μια δημιουργό που αξίζει να ανακαλύψετε. Μπείτε λοιπόν στον παλμό του φεστιβάλ, αλλά κρατήστε και δυνάμεις γιατί από αύριο οι προτάσεις θα είναι περισσότερες και η τελική επιλογή ακόμη πιο δύσκολη.


Ποιος είπε ότι φέτος δεν θα μιλάμε μετά την προβολή για τις ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης; | Οι αναγνώστες του Flix βλέπουν το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - και γράφουν τις δικές τους κριτικές. Ολες οι πληροφορίες εδώ.


whaler boy 607

To Ταξίδι της Φάλαινας (Whaler Boy) του Φίλιπ Γιούργιεφ | Ταινία Εναρξης

Βερίγγειος Πορθμός, εκεί όπου η Ρωσία συναντά την Αλάσκα, σε ένα χωριό φαλαινοθήρων, όπου οι άνδρες καταφεύγουν στο online chat με κάμερα. Το παράδειγμά τους ακολουθεί ο Λέσκα, ένας άβγαλτος δεκαπεντάχρονος, που ερωτεύεται ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ. Όταν βρίσκει την «αγαπημένη» του να συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, ο Λέσκα ξεκινά μια αδιανόητη οδύσσεια. Στο συμβολικό σημείο όπου σμίγουν παρελθόν και μέλλον, αυτή η τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης απηχεί την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

Secret Ingredient 607

Μυστικό Συστατικό (Secret Ingredient) του Γκιόρτσε Σταβρέσκι | Agora Success Stories

Ο Βέλε δεν έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει τα πανάκριβα φάρμακα για τον καρκινοπαθή πατέρα του. Μέσα στην απελπισία του, κλέβει χόρτο από κάποιους εγκληματίες, φτιάχνει μ’ αυτό ένα κέικ και προσφέρει το γλυκό στον πατέρα του, ελπίζοντας πως θα ανακουφιστεί. Ως εκ θαύματος,η υγεία του πατέρα βελτιώνεται, αλλά ξαφνικά ο Βέλε έχει να αντιμετωπίσει τους γείτονες,που θέλουν τη συνταγή, και τους εγκληματίες, που θέλουν πίσω τα ναρκωτικά τους. Μέσα σ’ όλα αυτά, πάντως, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει το να πείσει τον πατέρα του για την αξία της ζωής.

rape 607

Βιασμός (Rape) της Ανια Μπρέιεν | Αφιέρωμα στην Ανια Μπρέιεν

Χειμώνας, στα προάστια. Μια νοικοκυρά πέφτει θύμα βάναυσου βιασμού, ενώ μια ακόμη νεαρή γυναίκα πέφτει θύμα παρόμοιας απόπειρας. Η αστυνομία σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Άντερς, έναν νεαρό εργάτη, που εθεάθη στον τόπο του εγκλήματος σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Ο Άντερς είναι ένας συνηθισμένος νεαρός άνδρας – θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Όταν όμως βρεθεί στριμωγμένος από την αστυνομία και το άκαμπτο δικαστικό σύστημα, αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη μονότονη ζωή του, βλέποντας τα πράγματα με άλλο μάτι.

As I Open My Eyes 607

Με τα Μάτια Ανοιχτά (As I Open my Eyes) της Λεϊλά Μπουζίντ | Agora Success Stories

Τύνιδα, καλοκαίρι του 2010, μερικούς μήνες πριν από την επανάσταση, η δεκαοκτάχρονη Φαράχ παίρνει το απολυτήριό της και η οικογένειά της τη φαντάζεται ήδη γιατρό. Αλλά αυτή δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Είναι τραγουδίστρια σ’ ένα συγκρότημα στρατευμένου ροκ. Ενθουσιάζεται, μεθάει, ανακαλύπτει τον έρωτακαι την πόλη της τη νύχτα, ενάντια στη θέληση της μητέρας της, που γνωρίζει την Τυνησία και τα ταμπού της. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν το μικρό συγκρότημα αποφασίζει να κάνει εμφανίσεις στα καφέ της πρωτεύουσας, όπου η Φαράχ αφήνει να εκδηλωθεί ανενδοίαστα η δίψα της για ελευθερία και η επιθυμία της να ζήσει τη ζωή στο έπακρο.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.