Buzz

23 λόγοι για να δούμε τον «Διχασμένο» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

στα 10

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι πρωταγωνιστεί στον «Διχασμένο», υποδυόμενος έναν άντρα με είκοσι τρεις διακριτές προσωπικότητες - κι άλλους τόσους ρόλους!

Flix Team
23 λόγοι για να δούμε τον «Διχασμένο» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

Αν ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν είναι ο χαρακτηριστικά άνισος σκηνοθέτης της εποχής μας, με τη νέα του ταινία, «Διχασμένος» («Split»), μοιάζει να επιστρέφει στον παλιό, καλό του εαυτό της «Έκτης Αίσθησης»: ο Σιάμαλαν μάς προσκαλεί στη μεγάλη οθόνη μ' ένα θρίλερ για γερά νεύρα, που η Guardian ήδη χαρακτήρισε ως «υποδειγματική μίξη Χίτσκοκ και τρόμου!».

Διαβάστε ακόμη: O M. Νάιτ Σιάμαλαν εξηγεί πως ο «Κυνόδοντας» επηρέασε τη νέα του ταινία «Διχασμένος»

split 607

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο (μάλλον, τους... πολυάριθμους ρόλους), εκείνον του Κέβιν, ενός νεαρού που πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας, με αποτέλεσμα να έχει 23 διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες. Οταν μια από τις 23 προσωπικότητές του κυριαρχεί, απάγει και φυλακίζει σε ένα σκοτεινό, υπόγειο δωμάτιο, τρία νεαρά κορίτσια και τότε, μια εικοστή τέταρτη, κρυμμένη προσωπικότητα, όμοια με τέρας, ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει και έτσι να κλείσει τον κύκλο της απόλυτης παράνοιας.

Δείτε ακόμη: «The beast is real»: Νέο τρέιλερ για το «Split» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

split 607

Μια ταινία μικρού προϋπολογισμού αλλά μεγάλων ερμηνευτικών επιτευγμάτων, απευθύνεται και στο mainstream κοινό αλλά και σ' εκείνους που θέλουν να προβληματιστούν λίγο παραπάνω με θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη φύση και τις δυνατότητές της (θέμα προσφιλές για τον Σιάμαλαν). Ετσι, με εφαλτήριο επιστημονικά ευρήματα που συγκέντρωσε ο σκηνοθέτης αναφορικά με τη διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας, εξέλιξε την αρχική ιδέα του, εμπλουτίζοντάς την με πολλά φανταστικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να δώσει απάντηση στα ερωτήματα «Τι θα συνέβαινε αν σε κάποιον με διασχιστική διαταραχή, κάθε μεμονωμένη προσωπικότητα πίστευε 100% πως είναι αυτή που είναι; Αν μια προσωπικότητα πίστευε πως είχε διαβήτη ή υψηλή χοληστερίνη θα μπορούσε να αλλάξει η χημική σύσταση του σώματος σύμφωνα με τις πεποιθήσεις κάθε προσωπικότητας; Και τι θα γινόταν αν κάποια προσωπικότητα πίστευε πως είχε υπερφυσικές δυνάμεις; Πώς θα έμοιαζε;».

Δείτε ακόμη: «He's done awful things to people». Τρέιλερ για το «Split» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

split 607

Το βασικό χαρακτηριστικό της διασχιστικής διαταραχής είναι η ύπαρξη μέσα στο άτομο δύο ή περισσότερων ξεχωριστών προσωπικοτήτων (ταυτοτήτων ) ή καταστάσεων προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης, συμπεριφοράς, σχέσεων με το περιβάλλον, τύπο αναμνήσεων, φυσικές αντοχές. Επίσης κάθε μια κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε διαφορετικές περιόδους. Η μετάβαση από τη μια προσωπικότητα στην άλλη συχνά είναι ξαφνική και απότομη και συχνά συνδέεται με κάποιο ψυχοκοινωνικό στρες. Οι προσωπικότητες συνήθως είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη και εκφράζουν διαφορετικές μη συντεθειμένες πλευρές της ταυτότητας (αλλά και της μνήμης και της συνείδησης) του ατόμου.

split 607

Ενα άτομο μπορεί να έχει μια ντροπαλή και με αναστολές προσωπικότητα (ο πιο συνηθισμένος πρωτογενής τύπος προσωπικότητας), μια άλλη που είναι ζωηρή και ελευθεριάζουσα, μια τρίτη που είναι εχθρική και καχύποπτη. Οι προσωπικότητες δίνουν διαφορετικά ονόματα στον εαυτό τους και μπορεί να αναφέρουν διαφορετικές ηλικίες (συνήθως μικρότερες από την πραγματική), διαφορετικό φύλο η μία από την άλλη, διαφορετική καταγωγή κτλ. Η κάθε μια προσωπικότητα μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων, μπορεί, όμως, και να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, ν' ακούει ή να βλέπει τι κάνουν και να έρχεται σε σύγκρουση μ' αυτές. Ατομα με τη διαταραχή αυτή βιώνουν συχνά κενά της μνήμης που αντιστοιχούν στην κατάληψη του εαυτού από κάποια άλλη προσωπικότητα. Λέγεται ότι στη διαταραχή αυτή, δεν υπάρχει η έννοια της συνείδησης, με βάση την οποία αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας.

split 607

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι δηλώνει σταθερά πως, όταν διάβασε το σενάριο του «Διχασμένου» και συζήτησε με τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν για την πρόκληση του ενός και είκοσι τριών ρόλων, ένιωσε την πρόκληση, αλλά και τρομερή ανασφάλεια: «Ηξερα ότι το εγχείρημα θα ήταν ή μεγάλη επιτυχία, ή η απόλυτη καταστροφή.» Κι όπως φαίνεται, οι συνεργάτες κατάφεραν το πρώτο.

Η νέα ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, «Διχασμένος» («Split»), βγαίνει στους κινηματογράφους την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, από τη UIP. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω.


Διαβάστε ακόμη:

split poster gr 607