
Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και online φεστιβάλ.
Paterson του Τζιμ Τζάρμους
Πάτερσον, Νιου Τζέρσεϊ. Στην μικρή βιομηχανική πόλη ο Πάτερσον (ναι, έχει το ίδιο όνομα με τη γενέτειρά του) περνά τις μέρες του με την ίδια ρουτίνα. Ξυπνά κάθε πρωί στις 6.15, στην αγκαλιά της νεαρής περσίδας γυναίκας του. Την κοιτά να κοιμάται, τη φιλά, ψιθυρίζουν μικρές κουβέντες κι εκείνος σηκώνεται για να ντυθεί, να πάρει το κολατσό του και να περπατήσει τους δρόμους με τα πέτρινα εργοστάσια για να φτάσει στο γκαράζ των λεωφορίων - την αφετηρία της δουλειάς του. Είναι οδηγός του Νο 23 και κάνει κάθε μέρα την ίδια διαδρομή: από το κέντρο στους ιστορικούς καταρράκτες στην άκρη της πόλης. Λίγο πριν βάλει μπρος όμως, ο Πάτερσον παίρνει το μυστικό του τετράδιο και γράφει λίγους στίχους, ένα ακόμα ποίημα που δουλεύει στο μυαλό του στις βόλτες, τους δρόμους, τα όνειρά του. Επιστρέφοντας από τη δουλειά θα βρει τη γυναίκα του να επιδίδεται σε μία ακόμα καλλιτεχνική της έκφανση (είτε αυτή πρόκειται για ζαχαροπλαστική, ζωγραφική ή μαθήματα κιθάρας), θα περπατήσει ανόρεχτα το μπουλντόγκ τους, θα το δέσει έξω από το μπαρ της γειτονιάς και θα βρει τους ίδιους θαμώνες για να μοιραστούν τα νέα τους και μια μπύρα. Στο σπίτι θα διαβάσει λίγες σελίδες από το αγαπημένο του επικό ποίημα (το «Paterson» του Γουίλιαμς Κάρλος Γουίλιαμς ) θα σκαλίσει 2-3 στίχους ακόμα πριν κοιμηθεί και το τετράδιο θα κλείσει. Αύριο είναι μία άλλη μέρα...
Ο Τζιμ Τζάρμους σκηνοθετεί μία απλή, λιτή κινηματογραφική σονάτα που ρίχνει φως και ζεστασιά στις μελαγχολικές ξεχασμένες αμερικανικές πόλεις, θυμίζοντας ότι η πραγματική τέχνη δεν βρίσκεται κάπου αλλού. Αλλά στην ίδια τη ζωή σου. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 23.00 στο Κανάλι της Βουλής
Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (Harry Potter And The Order Of The Phoenix) του Ντέιβιντ Γέιτς
Η πέμπτη χρονιά του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς, την περίφημη σχολή για μαγείες και ξόρκια, ξεκινά άσχημα. Καταρχήν λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο μαθητευόμενος μάγος ήρθε σε σύγκρουση με τον σατανικό Λόρδο Βόλντεμορτ. Ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν τους ισχυρισμούς του Χάρι και του Άλμπους Ντάμπλντορ, διευθυντή της σχολής, σχετικά με την επικείμενη επιστροφή του Βόλντεμορτ. Το Υπουργείο Μαγείας, με επικεφαλής τον δολοπλόκο Κορνήλιο Φατζ, έχει ήδη ξεκινήσει μια καμπάνια, που αμφισβητεί την αξιοπιστία των ισχυρισμών του Ντάμπλντορ. Ο τελευταίος δεν αργεί να μυήσει τον Χάρι Πότερ σε μια αδελφότητα με την ονομασία «Το Τάγμα του Φοίνικα». Μια μυστική οργάνωση - δημιούργημα του Ντάμπλντορ, που απαρτίζεται από μάγους πιστούς στον διευθυντή του Χόγκουαρτς. Επιπλέον, ο Κορνήλιος Φατζ ανησυχεί πως ο Ντάμπλντορ εποφθαλμιά τη θέση του. Σε μια προσπάθειά του να ελέγχει τις κινήσεις του τελευταίου, ο Κορνήλιος Φατζ διορίζει μια νέα δασκάλα Άμυνας κατά των Σκοτεινών Τεχνών, την Ντολόρες Άμπριτζ. Μια αινιγματική, στριφνή και αδίστακτη γυναίκα, «δεξί χέρι» του Φατζ, που κατασκοπεύει τον Ντάμπλντορ ενώ εκπαιδεύει ανεπαρκώς τους νεαρούς μάγους στις τεχνικές άμυνας. Πρόκειται για τη στιγμή όπου ο Χάρι Πότερ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με τη βοήθεια του Ρον και της Ερμιόνης, των δύο πιστών φίλων του, ο θαρραλέος μαθητευόμενος μάγος έρχεται σ’ επαφή με μια ομάδα συμφοιτητών του, που ονομάζονται «Στρατός του Ντάμπλντορ». Σκοπός του είναι να τους εκπαιδεύσει στις τεχνικές άμυνας ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες καθώς συνειδητοποιεί πως είναι θέμα Χρόνου για την τελική μάχη με τις πανίσχυρες δυνάμεις του Βόλντεμορτ.
Η πιο σκοτεινή και ώριμη στροφή της σειράς, η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Γείτς δείχνει έναν θυμωμένο και ευάλωτο Χάρι απέναντι στην αυταρχική εξουσία της Αμπριτζ.
Η ταινία προβάλλεται στις 23.15 στο Star
Η Κληρονομιά του Μπορν (The Bourne Legacy) του Τόνι Γκιλρόι
Δώδεκα χρόνια μετά την εμφάνιση του Τζέισον Μπορν στο κινηματογραφικό στερέωμα, ένας εντελώς καινούργιος ήρωας γεννιέται, ένας ακόμα πιο «εξελιγμένος» πράκτορας της CIA, του οποίου η ζωή ή ο θάνατος εξαρτάται από τα γεγονότα των τριών πρώτων ταινιών. Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει πλέον, καθώς γνωρίζουμε έναν κατάσκοπο που έχει εκπαιδευτεί από το ίδιο πρόγραμμα όπως ο Μπορν κι επομένως είναι ένας εξίσου αποτελεσματικός εκτελεστής, αλλά και μια πολυσχιδής προσωπικότητα, όχι και τόσο εύκολα χειραγωγίσιμη, ιδίως όταν διατάζεται η εξόντωσή του…
Εξω ο Ματ Ντέιμον, μέσα ο Τζέρεμι Ρένερ. Εξω ο Πολ Γκρίνγκρας, μέσα ο Τόνι Γκιλρόι (του «Μάικλ Κλέιτον»). Νέος Τζέισον Μπορν αλλά με άλλο όνομα. Και διαφορετικό ύφος. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στη 01.00 στον ΣΚΑΪ
Η Ομορφιά της Υπαρξης (About Endlessness) του Ρόι Αντερσον
Το «About Endlessness» είναι ακόμα μία ξενάγηση που πραγματοποιεί ο Σουηδός σκηνοθέτης στο ολότελα μοναδικό και ιδιοσυγκρασιακό σινεμά του και παρά τη μικρή του διάρκεια μπορούν σ’ αυτό να ανευρεθούν όλα τα συστατικά στοιχεία της οπτικής του ταυτότητας. Μέσα στα στατικά κάδρα που θυμίζουν tableaux vivants και βρίθουν από εικαστικές λεπτομέρειες προς εξερεύνηση και ανακάλυψη, οι ήρωές του, απλοί καθημερινοί άνθρωποι ενός άχρονου παρόντος ή ιστορικές μορφές του ένδοξου παρελθόντος αποτυπώνονται σε στιγμές θριάμβου και ήττας, χωρίς απαραίτητα κάποια νομοτελειακή τελεολογία, αλλά πάντα με ένα υποδόριο και σαρδόνιο σκανδιναβικό χιούμορ που αναδεικνύει τον εγγενή παραλογισμό της ζωής.
Με διάρκεια μόλις 76 λεπτά η νέα ταινία του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη μοιάζει με το υστερόγραφο της δικής του υπέροχης τριλογίας για την ανθρώπινη κατάσταση, ένα μικρό δείγμα ενός μεγάλου σινεμά. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo
Το Αυτό Κεφάλαιο 2 (It Chapter Two) του Αντι Μουσιέτι
Υστερα από μια αρκετά γρήγορη περίληψη των γεγονότων του πρώτου κεφαλαίου, η ταινία μας μεταφέρει 27 χρόνια μετά από την πρώτη συνάντηση των μελών του Κλαμπ των Χαμένων με τον σατανικό κλόουν Πένιγουαϊζ, με τον καθένα από αυτούς, πλην του Μάικ, να έχουν φύγει από το Ντέρι και να ζουν την δική τους «επιτυχημένη» ζωή, έχοντας ξεχάσει όλα όσα συνέβησαν εκείνο το δραματικό καλοκαίρι του ’89. Αλλά ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα θα τους μαζέψει όλους μαζί πίσω σε αυτή την πόλη για να έρθουν αντιμέτωποι ξανά με τα τραύματα που έχουν καταχωνιάσει βαθιά μέσα τους. Εξάλλου, όπως αφηγείται και ο ίδιος ο Μάικ «είμαστε αυτά που πολλές φορές θέλουμε να ξεχάσουμε.»
Εχοντας ήδη κερδίσει το μισό στοίχημα μιας σχεδόν αδύνατης κινηματογραφικής διασκευής με το επιτυχημένο πρώτο μέρος του «Αυτό», ο Αντι Μουσιέτι τα δίνει εδώ όλα, σε μια «μεγάλη» ταινία, τόσο σε διάρκεια όσο και σε συναισθηματικό αντίκτυπο. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix
Μάρκο: Μια Επινοημένη Αλήθεια (Marco, la Verdad Inventada (Marco, the Invented Truth)) των Τζον Γκαράνιο και Αϊτόρ Αρεγκί
Η - γνωστή στην πλεινότητα των Ισπανών - ιστορία του Ενρίκ Μάρκο, ο οποίος (αυτο)παρουσιάστηκε ως επιζών που κατάφερε να αποδράσει από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλέβοντας επί της ουσίας την ταυτότητα ενός θύματος του Ολοκαυτώματος και αναλαμβάνοντας μάλιστα την προεδρία της Ισπανικής Ενωσης Εκτοπισμένων προτού η απάτη του αποκαλυφθεί, αποτελεί μία εξαιρετικά ενιδαφέρουσα υπόθεση σφετερισμού που έχει ήδη εμπνεύσει ένα ντοκιμαντέρ, καθώς και το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο του Χαβιέρ Θέρκας με τίτλο «Ο Απατεώνας».
Στιβαρή, πλην τετριμμένη απόδοση της πραγματικής ιστορίας ενός εξωφρενικού ψέματος, το ενδιαφέρον της οποίας έγκειται στην εγγενή κινηματογραφικότητα της ζωής του πρωταγωνιστή της. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama
Game of Thrones: The Last Watch
«Σε κάνει να αντιληφθείς γιατί αγάπησες το "Game of Thrones" τόσο πολύ.» Η περιγραφή αυτή είναι ιδανική για να συνοψίσει την εμπειρία του ντοκιμαντέρ «Game of Thrones: The Last Watch» που στην πραγματικότητα χαρτογραφεί την παραγωγή της όγδοής και τελικής σεζόν της υπερ-επιτυχημένης σειράς που στιγμάτισε την τηλεοπτική φαντασία και είχε προβληθεί μια βδομάδα μετά το φινάλε της σειράς στο HBO. Η Τζίνι Φίνλεϊ, που υπογράφει τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ, είχε πρόσβαση για ένα ολόκληρη χρόνο στην παραγωγή της σεζόν, από το διάβασμα των σεναρίων μέχρι και την κινηματογράφηση της τελικής σκηνής όλης της σειράς. Μέσα σε αυτό το διάστημα, κλέβοντας μικρά μεγάλα σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά στιγμιότυπα από κάθε στάδιο της παραγωγής της σειράς, κατάφερε να συλλάβει κάτι - αρκετό - από τη μαγεία της σειράς, αλλά και το πάθος, τον κόπο και την αγωνία με την οποία ζωντάνεψε ένα ολόκληρο σύμπαν προορισμένο να κυριεύσει το μυαλό εκατομμυρίων θεατών σε όλον τον κόσμο.
Στο ντοκιμαντέρ, εκτός από πραγματικά σπάνιες στιγμές από την παραγωγή και το γύρισμα της σειράς, μπορεί κανείς να βρει συνεντεύξεις με τους αγαπημένους ηθοποιούς που υποδύονται τους ήρωες που κατοικούν στο Γουέστερος, αλλά και αποκαλύψεις από τους αφανείς ήρωες της παραγωγής: υπεύθυνους για τα κοστούμια, τα σκηνικά, τους βοηθούς και όσους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το τελικό αποτέλεσμα.
To ντοκιμαντέρ παίζει αποκλειστικά από το HBO Max στο Vodafone TV
Λεβιάθαν (Leviathan) του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
Εκεί ο ήρωας του, ο Κόλια, ένας μεσήλικας άντρας του οποίου η οικογένεια ζούσε στον ίδιο τόπο για ολόκληρες γενιές, έχει την τύχη και την ατυχία το σπίτι του είναι χτισμένο σε ένα σημείο το οποίο ο δήμαρχος της μικρής του πόλης, θέλει με κάθε τρόπο να αποκτήσει. Προσπαθώντας να αντισταθεί στην απαλλοτρίωση της περιούσιας του, ο Κόλια θα ζητήσει την βοήθεια ενός φίλου του από τον στρατό, δικηγόρου που ζει στη Μόσχα, ο οποίος θα έρθει στην πόλη για να καταθέσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Θα μείνει στο σπίτι του Κόλια, μαζί με την δεύτερη όμορφη γυναίκα του και τον γιο του από τον πρώτο του γάμο, θα συναναστραφεί τους φίλους του, έναν αστυνομικό της τροχαίας και την γυναίκα του και μαζί του θα γνωρίσουμε κι εμείς την ζωή σε αυτόν τον τόπο που δείχνει ένα μικρότερης κλίμακας πορτρέτο της σύγχρονης Ρωσίας. Ο παντοδύναμος δήμαρχος που δεν διαφέρει καθόλου από έναν σύγχρονο γκάνγκστερ με κοστούμι, η υποκρισία της εκκλησίας που νομιμοποιεί και «συγχωρεί» τη δύναμή του, η παραίτηση των απλών ανθρώπων, η αδιέξοδη ύπαρξή τους, η νάρκωση τους με το ασταμάτητο ποτό, αυτά ορίζουν την ζωή στην μικρή τους πόλη.
To αριστούργημα του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ («H Επιστροφή», «Ελένα»). Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix