Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Sunset 607

Δύση Ηλίου (Sunset) του Λάζλο Νέμες

Το «Sunset» διαδραματίζεται στη Βουδαπέστη, τη «νέα Βιέννη» του 1913, εκεί όπου η Ιρις Λάιτερ, μια κοπέλα που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο ελπίζει να βρει δουλειά στο πιλοποιείο που κάποτε ανήκε στους γονείς της και τώρα διευθύνει ο πρώην συνέταιρός τους, ενώ ταυτόχρονα αναζητά τον αδελφό της, Κάλμαν, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε μέχρι σήμερα. Αν βάλετε στη θέση του Σαούλ την Ιρις και αντί για το σκηνικό του στρατόπεδου συγκέντρωσης την Βουδαπέστη (η οποία για τις ανάγκες της ταινίας χτίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σε στούντιο), βρίσκεστε μπροστά στην τρανταχτή απόδειξη πως ό,τι λειτούργησε με συγκλονιστικό αντίκτυπο στο ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες είναι αυτό που εδώ τον προδίδει σε κάθε σκηνή, ακυρώνοντας εκτός από τη φιλοδοξία του και την προφανή δουλειά που έχει γίνει στην κατασκευή της ταινίας.

Ολα όσα έκαναν το «Γιο του Σαούλ» μια από τις πιο συγκλονιστικές κινηματογραφικές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων, κάνουν τη νέα, δεύτερη ταινία του Ούγγρου Λάζλο Νέμες μια διάφανη αποτυχία. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Επίσημη υποβολή της Ουγγαρίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στo Κανάλι της Βουλής

the big heat

Η Μεγάλη Κάψα (The Big Heat) του Φριτζ Λανγκ

Ο Ντέιβ Μπάνιον είναι ένας έντιμος αστυνομικός στα ίχνη μιας μοχθηρής συμμορίας που υποπτεύεται ότι κατέχει την εξουσία στην αστυνομία. Ο Μπάνιον πληροφορείται την αυτοκτονία ενός συναδέλφου του και η ύποπτη σιωπή των συναδέλφων του τον κάνει να πιστεύει ότι βρίσκονται στη μισθοδοσία των γκάνγκστερ. Όταν μια βόμβα που προοριζόταν γι' αυτόν σκοτώνει αντ' αυτού τη σύζυγό του, ο Μπάνιον γίνεται μια οργισμένη δύναμη εκδίκησης και δικαιοσύνης, με τη βοήθεια στην πορεία της ερωμένης φίλης του γκάνγκστερ, της Ντέμπι. Καθώς ο Μπάνιον και η Ντέμπι πέφτουν όλο και πιο βαθιά στην ύπουλη και βάναυση παγίδα της Γκάνγκλαντ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο (ακόμα και φόνο) για να φτάσουν στην αλήθεια.

Η ταινία προβάλλεται στις 00.00 στην ΕΡΤ 1

gilda

Τζίλντα (Gilda) του Τσαρλς Βίντορ

Μόλις έφτασε στην Αργεντινή, ο μικροκακοποιός και απατεώνας τζογαδόρος Τζόνι Φάρελ σώζεται από έναν ένοπλο, από τον μοχθηρό Μπάλιν Μάντσον, ο οποίος αργότερα κάνει τον Τζόνι δεξί του χέρι. Όμως η φιλία τους, που βασίζεται στην αμοιβαία έλλειψη ενδοιασμών, διαταράσσεται όταν ο Μάντσον επιστρέφει από ένα ταξίδι με μια γυναίκα: την εξαιρετικά επιθυμητή Τζίλντα, την οποία ο Τζόνι γνώριζε κάποτε και έμαθε να μισεί. Η σχέση του Τζόνι και της Τζίλντα, ένα πεδίο μάχης αντιμαχόμενων συναισθημάτων, γίνεται ακόμα πιο παράξενη μετά την εξαφάνιση του Μάντσον...

Χαραγμένο στην μνήμη όλων το «Put the Blame on Mame» στριπτίζ της πιο αισθησιακής κοκκινομάλλας όλων των εποχών. Μην πιστεύετε όμως ότι ξέρετε ποια είναι η «Τζίλντα» αν δεν έχετε δει ολόκληρο το σκοτεινό, αυτοκαταστροφικό film noir που, αν το κοιτάξεις προσεχτικά, αποθεώνει και γκρεμίζει τον μύθο της femme fatale ταυτόχρονα. Απογυμνώνοντάς την. Ενα γάντι τη φορά... Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 21.00 στην ΕΡΤ 2

Juliet Naked 607

Η Τζούλιετ, Γυμνή (Juliet, Naked) του Τζέσι Πέρετς

Ηρωίδα είναι η Ανι, η «κοπέλα της διπλανής πόρτας», που ζει μια ζωή χωρίς συγκινήσεις, σε μια πανέμορφη παραθαλάσσια αγγλική κωμόπολη. Δουλεύει στο τοπικό μουσείο και μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην αδελφή της με τα αλλεπάλληλα αποτυχημένα φλερτ της και στον σύντροφό της, τον Ντάνκαν, καθηγητή στο πανεπιστήμιο, ο οποίος, όμως, περισσότερο απ' ό,τι στη δουλειά του και, ξεκάθαρα, στην Ανι, αφιερώνει το χρόνο και τη λατρεία του στο ίνδαλμά του, τον ροκ σταρ των '90ς Τάκερ Κρόου και το fan blog που έχει στήσει γι' αυτόν. Σ' ένα ξέσπασμα αγανάκτησης για τον τυφλό θαυμασμό του Ντάνκαν, η Ανι θα δημοσιεύσει στο blog του μια ισοπεδωτικά αρνητική κριτική για ένα νεοανακαλυφθέν bootleg ενός ερωτικού τραγουδιού του Τάκερ Κρόου, του «Juliet, Naked»: μόνο που, αντί για την οργή του Ντάνκαν, το κείμενο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του Κρόου, που θα οδηγήσει σε μια αναπάντεχη γνωριμία του με την Ανι.

Το ομότιτλο best-seller του Νικ Χόρνμπι, με τους Ιθαν Χοκ, Ρόουζ Μπερν και Κρις Ο'Ντάουντ, γίνεται μια απλοϊκή αλλά ζεστή ρομαντική κομεντί. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 02.00 στον ΑΝΤ1

The Ten Commandments

Οι Δέκα Εντολές (The Ten Commandments) του Σεσίλ Μπ. Ντεμίλ

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Μωυσή από τη στιγμή που βρέθηκε βρέφος στον Νείλο σε ένα καλάθι. Εκεί, σώζεται από μια Αιγύπτια κόρη του Φαραώ, υιοθετείται από αυτήν και μεγαλώνει στην αυλή του αδελφού της, Φαραώ Σέτι. Ο Μωυσής κερδίζει την εύνοια του Σέτι και την αγάπη της πριγκίπισσας Νεφερτίτης του θρόνου και μεγαλώνει κι εκείνος σαν πρίγκιπας. Όταν αποκαλύπτεται η εβραϊκή καταγωγή του, απαρνείται τα πλούτη και αποφασίζει να ηγηθεί της απελευθέρωσης των Ιουδαίων στην Αίγυπτο και κατόπιν να τους οδηγήσει σε μια νέα γη.

Η ταινία προβάλλεται στις 02.00 στον Aplha

life as we know it

Η Ζωή Οπως την Ξέρουμε (Life as We Know it) του Γκρεγκ Μπερλάντι

Μια γυναίκα κι ένας άντρας, single και οι δυο, αναλαμβάνουν την ανατροφή ενός μωρού, όταν κοινός τους φίλος πεθαίνει ξαφνικά σε ατύχημα.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στο Open

Kings of the world

Βασιλιάδες του Κόσμου (Kings of the World) της Λάουρα Μόρα

Ο Ρα, ένας φτωχός έφηβος, λαμβάνει ένα πολυαναμενόμενο γράμμα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας του έχει στείλει ένα πιστοποιητικό που κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα του στη γη των προγόνων του, την οποία είχαν υφαρπάξει παραστρατιωτικές ομάδες από την οικογένειά του δεκαετίες νωρίτερα. Μεθυσμένος από την προοπτική του να αποκτήσει επιτέλους ένα σπίτι, μαζεύει την οικογένεια που έχει ο ίδιος επιλέξει: πέντε αγόρια που ψάχνουν παλιοσίδερα στους δρόμους του Μεντεγίν. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής σε ένα τοπίο όπου τα καταπράσινα δάση και η πυκνή ομίχλη κρύβουν μια πανδημία διάχυτης βίας. Πέντε μικροί βασιλιάδες χωρίς βασίλειο, πέντε παιδιά χωρίς στέγη και χωρίς κανέναν ενήλικα να τους ψάχνει, σε αναζήτηση της δικής τους Γης της Επαγγελίας, ξεκινούν μία άγρια περιπλάνηση στο πουθενά -όπου όλα μπορούν να συμβούν. «Να προσέχετε και να συμπεριφέρεστε σωστά», τους συμβουλεύει μία γυναίκα, «ώστε να είστε οι τελευταίοι που θα σκοτώσουν»…

Χρυσό Κοχύλι Καλύτερης Ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν και επίσημη οσκαρική πρόταση της Κολομβίας για μια ταινία δρόμου που δένει επιδέξια αισθητική και περιεχόμενο, αλλά προδίδεται από τους άνισους αφηγηματικούς της ρυθμούς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama

Humanist Vampire

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο (Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person) της Αριάν Λουί-Σεζ

Η Σασά (Σαρά Μονπετί) γεννιέται, όπως όλοι οι άνθρωποι, χωρίς να ερωτηθεί. Αντιθέτως όμως με όλους τους υπόλοιπους, γεννιέται σε μια οικογένεια βρικολάκων που έχουν ένα απροσδιόριστα υψηλό προσδόκιμο όριο ζωής. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των βαμπίρ -ζαρώνει στον ήλιο, έχει αλλεργία στην εκκλησία και πίνει αίμα με το λίτρο. Ωστόσο, η Σασά απεχθάνεται κάθε είδους βία. Αυτό την κάνει δίπλα άτυχη: πρώτον, διότι χρειάζεται τη βία για να επιβιώσει και δεύτερον, διότι είναι αναγκασμένη να την υποστεί για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Αμήχανα γλυκιά και αορίστως διδακτική, η ταινία αυτή χορεύει με τους βρικόλακες στο φεγγαρόφωτο αλλά μας δείχνει πως τα βαμπίρ μπορεί να είναι περισσότερο ανθρωπιστές ακόμη κι απ’ τους ανθρώπους. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

μικροφίλμ

25 χρόνια Μικροφίλμ

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 25 χρόνια (2000-2024) παρουσίας του πετυχημένου προγράμματος «Μικροφίλμ» ετοίμασε το ERTFLIX με ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και Ελληνίδων σκηνοθετών που ξεχώρισαν, διακρίθηκαν, αλλά και βραβεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ κινηματογράφου.

Μπείτε στην ειδική κατηγορία «25 Χρόνια Μικροφίλμ», στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, και παρακολουθήστε μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από το 2000 έως και σήμερα.

Dungeons and Dragons

Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) των Τζον Φράνσις Ντέιλι, Τζόναθαν Γκόλντστιν

Οπως σε κάθε καλή περιπέτεια στο DnD, έτσι και στην ταινία η ιστορία ξεκινά κάπως απλά, αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε κάτι το πιο μεγαλειώδες. Κι εδώ ένας γοητευτικός κλέφτης και μια ομάδα απίθανων τυχοδιωκτών αναλαμβάνουν μια επικών διαστάσεων αποστολή για να εντοπίσουν ένα χαμένο απομεινάρι του παρελθόντος.

Το παροιμιώδες role-playing game έρχεται στη μεγάλη οθόνη με θεαματικό καστ και καθαρόαιμη, διασκεδαστική περιπέτεια. Από τους δημιουργούς του «Game Night». Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix