
Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.
Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν Προσευχή (Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer)
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι μας αφηγείται τη ζωή και το έργο του. Ο δημιουργός μοιράζεται τις αναμνήσεις του και καταθέτει τις απόψεις του για την τέχνη και τη ζωή με την συνοδεία ηχογραφημένων ποιημάτων του πατέρα του Αρσένι Ταρκόφσκι που ακούγονται για πρώτη φορά.
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στις 23.00 στο Κανάλι της Βουλής
Η Φάλαινα (The Whale) του Ντάρεν Αρονόφσκι
Ο Τσάρλι δουλεύει ως καθηγητής online μαθημάτων συγγραφής από το σπίτι. Δεν ανοίγει ποτέ την κάμερα όταν παραδίδει το μάθημά του, αρνούμενος να δείξει στην τάξη του τον αληθινό του εαυτό: ο Τσάρλι είναι ακραία παχύσαρκος, αποκομμένος από την ζωή και γεμάτος τύψεις και βαριές αναμνήσεις από μία ζωή που πολύ πιθανόν να φτάνει στο τέλος της. Κατά την διάρκεια πέντε ημερών, στο σπίτι που αποτελεί τα τελευταία χρόνια και ολόκληρο τον κόσμο του, ο Τσάρλι θα δεχτεί τις επισκέψεις της μοναδικής φίλης του με την οποία τον συνδέει μια κοινή τραγωδία (Χονγκ Τσάου), της απόμακρης κόρης του με την οποία ίσως πλέον κάθε δεσμός έχει καταστραφεί (Σέιντι Σινκ), ενός νεαρού ιεροκήρυκα που μοιάζει να είναι εξίσου χαμένος με εκείνον και, φυσικά, της πρώην γυναίκας του που, αν και χρόνια μετά τον χωρισμό τους, δείχνει να διατηρεί την δική της μοναδική θεώρηση των πραγμάτων (Σαμάνθα Μόρτον).
Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς και στην Ελλάδα, με το δικαιωματικό Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου στα χέρια πλέον του Μπρένταν Φρέιζερ (σε έναν ρόλο που απαίτησε και σωματική μεταμόρφωση αλλά και δεκάδες κιλά επιπλέον προσθετικών - επίσης δικαιωματικό Οσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ) και με ωκεανούς συγκίνησης που έχει προκαλέσει σε όσους κολύμπησαν μαζί της, η «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι είναι με διαφορά μια από τις ταινίες της χρονιάς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στις 23.30 στο Star
Το Bασίλειο Tων Oυρανών (Kingdom Οf Heaven) του Ρίντλεϊ Σκοτ
1184 μ.Χ. Στην Ιερουσαλήμ, οι Χριστιανοί βιώνουν μια επισφαλή συνύπαρξη με τους πολυπληθέστερους Άραβες, ενώ η ιερή πόλη διοικείται από τον ασθενικό βασιλιά Βαλδουίνο και τους συμβούλους του. Πολύ μακριά από κει, σ' ένα χωριό της Γαλλίας, ζει ένας νεαρός σιδηρουργός ονόματι Μπάλιαν που έχει μόλις χάσει την αγαπημένη του γυναίκα, ενώ κινδυνεύει να χάσει και την πίστη του. Στο μεταξύ, ο ιππότης Γοδεφρείγος του Ιμπελέν επιστρέφει στην πατρίδα του ώστε να στρατολογήσει νέους μαχητές και να ηγηθεί μιας σταυροφορίας για την υπεράσπιση των Αγίων Τόπων από τα μουσουλμανικά στρατεύματα του Άραβα ηγέτη Σαλαντίν. Ταυτόχρονα, ο γαλαζοαίματος ιππότης αναζητεί και τον νόθο γιο του, που, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι άλλος από τον Μπάλιαν.
Η ταινία προβάλλεται στις 22.00 στον ΣΚΑΪ
Ο Τσάρλι Και Το Εργοστάσιο Σοκολάτας (Charlie And The Chocolate Factory) του Τιμ Μπάρτον
Ο Γουίλι Γουόνκα είναι ένας εκκεντρικός σοκολατοποιός με ένα ευφάνταστο εργαστήριο γλυκών στο οποίο δεν έχει καταφέρει να εισχωρήσει κανένας για 15 χρόνια. Μην έχοντας κοντινούς συγγενείς, αποφασίζει να διεξαγάγει ένα διαγωνισμό για να βρεθεί ο διάδοχος που θα αναλάβει τη θρυλική αυτοκρατορία του! Πέντε τυχερά παιδιά κερδίζουν τα "χρυσά εισιτήρια" και μεταξύ αυτών ο Τσάρλι, ένα παιδί από φτωχή οικογένεια που τώρα του δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Θα πρέπει όμως να περάσει τα τεστ που θα θέσει ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης του παραμυθένιου εργοστασίου.
Η ταινία προβάλλεται στις 20.45 στο Open
Το Αγόρι και ο Ερωδιός (The Boy and the Heron) του Χαγιάο Μιγιαζάκι
Στην Ιαπωνία της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα νεαρό αγόρι που ονομάζεται Μάχιτο μετακομίζει στην ύπαιθρο αφού η μητέρα του πεθαίνει και ο πατέρας του παντρεύεται την αδελφή της εκλιπούσας γυναίκας του, Νατσούκο. Ξαφνικά, ένας γκρίζος ερωδιός αρχίζει να παρενοχλεί τον Μάχιτο, μιλώντας τελικά με ανθρώπινη φωνή και λέγοντάς του ότι η μητέρα του ζει. Ο Μάχιτο ακολουθεί το πουλί σε έναν παράξενο πύργο που χτίστηκε από τον προ-θείο του και μπαίνει σε έναν άλλο κόσμο όπου αναζητά τη βιολογική του μητέρα και προσπαθεί να σώσει τη θετή του μητέρα αντιμετωπίζοντας φανταστικές προκλήσεις.
Ο μαγικός κόσμος του Χαγιάο Μιγιαζάκι επιστρέφει, όταν τον χρειαζόμαστε περισσότερο. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix
Μνήμη (Memory) του Μισέλ Φράνκο
Σχεδόν τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ή σαφές μπαίνοντας στην ιστορία του φιλμ, εκτός του ότι η Σίλβια, η γυναίκα που υποδύεται η Τζέσικα Τσαστέιν, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα κουβάρι από τραύματα. Σύντομα αρχίζεις να βλέπεις κομμάτια της μεγαλύτερης εικόνας. Πρώην αλκοολική, μητέρα ενός έφηβου κοριτσιού το οποίο προσπαθεί να προστατεύσει από τον έξω κόσμο, δουλεύει σε ένα κέντρο φροντίδας ενηλίκων με προβλήματα, έχει μια τυπική σχέση με την παντρεμένη αδελφή της και έχει κόψει κάθε δεσμό με την μητέρα της. Είναι σαφές ότι κάτι σκοτεινό υπάρχει στο παρελθόν της, τη σκιά του οποίου προσπαθεί ματαίως να αποφύγει. Οταν θα βρεθεί σε ένα reunion του παλιού της σχολείου, ένας άντρας που προφανώς ήταν συμμαθητής της θα την αναγκάσει να φύγει εσπευσμένα από τη γιορτή, αλλά θα την ακολουθήσει σπίτι της και θα περάσει το βράδυ κάτω από το παράθυρό της. Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι ο Σολ (Πίτερ Σάρσγκαρντ) φοιτούσε όντως στο σχολείο της και ότι πάσχει από πρόωρη άνοια, κάτι που τον κάνει να θυμάται σχεδόν τα πάντα από το παρελθόν, αλλά τίποτα από τα πρόσφατα γεγονότα της ζωής του. Οταν η Σίλβια θα τον ξανασυναντήσει, θα τον κατηγορήσει για κάτι αληθινά σοκαριστικό από τις μέρες της στο σχολείο, αλλά ο Σολ θα αρνηθεί ότι θυμάται οτιδήποτε. Κι όταν η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, η Σίλβια θα αναλάβει να προσέχει τον Σολ στο σπίτι του, κάτι που θα τους φέρει πιο κοντά. Στην πορεία όμως μια σειρά από άλλα, εξίσου σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν θα διαταράξουν την εύθραυστη ψυχολογική και οικογενειακή ισορροπία της.
Στην πρώτη του γυρισμένη στις ΗΠΑ ταινία, ο Μισέλ Φράνκο μένει πιστός στο γεμάτο υπόκωφη ένταση σινεμά που αγαπά. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία προβάλλεται στις 00.40 στο Nova Cinema 1
Στα Ακρα (On the Edge) του Τζιορντάνο Τζεντερλίνι
O Λεό, ένας οδηγός μετρό, καθώς οδηγεί προσεγγίζοντας τον επόμενο σταθμό, βλέπει ένα νεαρό άντρα σε ένταση, στην άκρη της πλατφόρμας. Λίγο πριν αυτός πέσει στις γραμμές, αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον γιο του. Καθώς ο Λεό, δεν είχε συναντήσει το παιδί του για χρόνια, ανακαλύπτει πως ο νεαρός ήταν μπλεγμένος σε μια αιματηρή ληστεία, και αποφασίζει να ακολουθήσει τα ίχνη του.
Θρίλερ για γερά νεύρα παραγωγής Βελγίου, Γαλλίας, Ισπανίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama
Δυο Μέρες, Μια Νύχτα (Deux Jours, Une Nuit) των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
Η Σάντρα, νεαρή σύζυγος και μητέρα, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο σε μια μικρή πόλη του Βελγίου. Κατά την απουσία της, οι συνάδελφοι της συνειδητοποιούν ότι μπορούν να καλύψουν τη βάρδια της με μικρές υπερωρίες και χρηματικά μπόνους. Η μοίρα της Σάντρα βρίσκεται στα χέρια 16 εργατών, τους οποίους πρέπει να πείσει να αρνηθούν τα μπόνους για να κρατήσει τη δουλειά της. Μπαίνει σε μια μάχη για να σώσει τη θέση της, δύο ημέρες και μία νύχτα, πριν την καταληκτική ψηφοφορία.
Η ταινία που κλειδώνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα «οικονομική κρίση» στη μορφή ενός συγκλονιστικού οδοιπορικού μιας γυναίκας να μην χάσει τη δουλειά και την αξιοπρέπεια της. Ας υποκλιθούμε στους αδελφούς Νταρντέν και το μεγαλείο της Μαριόν Κοτιγιάρ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix
Το Παρελθόν (Le Passé) του Ασγκάρ Φαραντί
Ο Αχμάντ έχει εγκαταλείψει, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, τη Μαρί, τις δύο της κόρες από προηγούμενη σχέση και την κοινή τους ζωή στο Παρίσι, για να γυρίσει στην Τεχεράνη. Τώρα επιστρέφει για ένα σύντομο ταξίδι, για να υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου. Μόνο που, για λίγες μέρες, θα χρειαστεί να μείνει στο σπίτι της Μαρί, μαζί με τα παιδιά, αλλά και τον τωρινό της σύντροφο, τον Σαμίρ, τον 5χρονο γιο του και την πληροφορία ότι η Μαρί είναι και πάλι έγκυος: έτοιμη να ξεφύγει από το παρελθόν και να συνεχίσει στο δικό της μέλλον.
Μετά το «Ενας Χωρισμός», ο Ασγκάρ Φαραντί κρατιέται με πίστη από το «Παρελθόν», αφήνοντας στο κοινό, όπως και στους ήρωές του, μια επίμονη νοσταλγική ανάμνηση. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo
Είμαι: η Σελίν Ντιόν (I Am: Celine Dion) της Αϊρίν Τέιλορ
Το Είμαι: η Σελίν Ντιόν μάς δίνει μια ωμή και παρασκηνιακή εικόνα για τον αγώνα της διάσημης τραγουδίστριας με μια απειλητική νόσο. Αυτό το εμπνευστικό ντοκιμαντέρ επισημαίνει τη μουσική που όρισε τη ζωή της ενώ αναδεικνύει το σθένος του ανθρώπινου πνεύματος.
To ντοκιμάντέρ είναι διαθέσιμο στο Amazon Prime
Ιστορίες Καλοσύνης (Kinds of Kindness) του Γιώργου Λάνθιμου
Η σπονδυλωτή ιστορία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια - το κάθε ένα με τίτλο και τίτλους τέλους να το αποκόβουν από το επόμενο. Οι ίδιο ηθοποιοί ερμηνεύουν διαφορετικούς χαρακτήρες, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε διαφορετικές καταστάσεις. Ενας μόνο (ο Γιώργος Στεφανάκος) ερμηνεύει τον ίδιο άνθρωπο, τον R.M.F., έναν ρόλο εν τέλει περαστικό και ασήμαντο (Random Mother Fucker?) που διαπερνά και τις 3 αφηγήσεις ενώνοντάς τες με μία αινιγματική, σαδιστικά παιχνιδιάρικη, αιματοβαμμένη κλωστή.
Sweet dreams are (not) made of this. Ο Λάνθιμος επιστρέφει στο σαδιστικό, κατάμαυρο, αφιλόξενο για τον μέσο θεατή σινεμά του. Και καλά κάνει. Αλλά, το κάνει καλά; Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+