Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


au hasard balthazar

Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ (Au hasard Balthazar) του Ρομπέρ Μπρεσόν

Ο Μπαλταζάρ του τίτλου είναι ένας γαϊδαράκος που γεννιέται σε μια φάρμα στα Πυρηναία, εκεί όπου μια μεγαλοαστική οικογένεια φιλοξενείται για να βελτιωθεί η υγεία της φθισικής κόρης. Η Μαρί, η κόρη των αγροτών και ο Ζακ, ο γιος της οικογένειας, «υιοθετούν» τον γαϊδαράκο, τον βαφτίζουν μ' ένα όνομα βαρύ, αυτό του Μάγου που προμήνυσε τον πρόωρο θάνατο του Χριστού, του φορούν λουλούδια στο κεφάλι, ένα ανθισμένο στεφάνι έτοιμο να γίνει ακάνθινο, τον αγαπούν και παίζουν μαζί του, φτιάχνοντας τη δική τους οικογένεια της αθωότητας. Γρήγορα η άρρωστη κόρη θα πάει στον Παράδεισο, ο Ζακ θα φύγει για την πόλη κι ο Μπαλταζάρ, όπως και η Μαρί, θα διανύσουν μια διαδρομή μέσα από την κόλαση, την ανθρώπινη. Ο γαϊδαράκος θ' αλλάξει χέρια, «τυχαία», χωρίς περιθώριο επιλογής, με το σώμα του να υποφέρει όλο και πιο πολύ με κάθε νέο ιδιοκτήτη. Η Μαρί επίσης θα διανύσει έναν Γολγοθά (εκούσιας, εκείνη), κακοποίησης. Πότε χωριστά και πότε μαζί, το στωικό ζώο και το προδομένο κορίτσι θα δουν να κουρελιάζεται κάθε ίχνος αθωότητάς τους ή πίστης στον άνθρωπο, ώσπου να βρουν μια κάποια κάθαρση. «Τα όνειρα που κάναμε δεν είναι η πραγματικότητα, η πραγματικότητα είναι κάτι άλλο,» θα πει η Μαρί κι αυτή και μόνο η φράση της θα μπορούσε να εγγυηθεί τη διαχρονικότητα της ταινίας - αν δεν υπήρχαν δεκάδες ακόμα δημιουργικά και πνευματικά στολίδια για να το κάνουν.

Η ταινία που ο Γκοντάρ χαρακτήρισε ως «ολόκληρος ο κόσμος σε μιάμιση ώρα,» ένα από τ' αριστουργήματα όλων των εποχών. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Κανάλι της Βουλής

Success Story 607

Success Story του Νίκου Περάκη

Ο Παναγής Πάνδωρας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ένας εύπορος ψυχίατρος, γιος μεγαλοεκδότη, γοητευτικός κι αδίστακτος. Η Τζορτζίνα (Φιόνα Γεωργιάδη) είναι μια άνεργη ηθοποιός, κόρη μικροαστών καλλιτεχνών, όμορφη και αποφασισμένη να πετύχει. Οι δυο τους, παρά τις διαφορές τους, ερωτεύονται παράφορα και παντρεύονται. Στην προσπάθειά της να ταιριάξει με το περιβάλλον του συζύγου της, η Τζορτζίνα απαρνιέται τον εαυτό της. Το δημιουργικό της αδιέξοδο, σε συνδυασμό με μια δύσκολη εγκυμοσύνη, συντελούν στην μεταμόρφωσή της, καθώς συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν είναι όπως το φαντάστηκε στον γάμο της.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στην ΕΡΤ 1

fast & furious 9 607

Fast & Furious 9: Μαχήτες των Δρόμων (F9) του Τζάστιν Λιν

Ο Ντομ Τορέτο που υποδύεται ο Βιν Ντίζελ, ζει μια ήσυχη ζωή μαζί με την Λέτι και τον γιο τους, τον μικρό Μπράιαν, όμως γνωρίζει καλά ότι ο κίνδυνος πάντα θα καραδοκεί στον ορίζοντα. Αυτή τη φορά, η απειλή θα αναγκάσει τον Ντομ να αντιμετωπίσει τις αμαρτίες του παρελθόντος του, αν θέλει να σώσει τους αγαπημένους του ανθρώπους. Η ομάδα του συγκεντρώνεται ξανά, αυτή τη φορά με σκοπό να σταματήσει μια συνωμοσία παγκοσμίων διαστάσεων, στην οποία ηγείται ο πιο ικανός δολοφόνος και ο πιο δεινός οδηγός που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Αυτός ο άνδρας τυχαίνει να είναι ο ξεχασμένος αδερφός του Ντομ, ο Τζέικομπ.

Η ένατη φορά είναι η καλύτερη; Ή έστω η πιο γρήγορη; Τα γκάζια στο τέρμα, αλλά οι απαντήσεις αργούν... Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 21.00 στο Star

A History of Violence

Το Τέλος Της Βίας (A History of Violence) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Ο Τομ Στολ, ιδιοκτήτης ενός μικρού εστιατορίου, απολαμβάνει μια φιλήσυχη ζωή σε μια επαρχιακή πόλη της Ιντιάνα. Είναι παντρεμένος με την Έντι, νεαρή δικηγόρο και μαζί μεγαλώνουν τα δύο παιδιά τους, Τζακ και Σάρα. Η ξαφνική άφιξη δύο ψυχωτικών κακοποιών στο μαγαζί του διαταράσσει τις ισορροπίες. Βρισκόμενος σε κατάσταση άμυνας, ο Τομ σκοτώνει τους δύο εισβολείς, αναδεικνύεται σε τοπικό ήρωα και το πρόσωπό του φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Την επόμενη ακριβώς μέρα, ένας γκάνγκστερ, ο Καρλ Φόγκαρτι, καταφθάνει στην πόλη και στο μαγαζί του Τομ και αποκαλεί τον τελευταίο «Τζόι Κιούζακ». Μετά από λίγο καιρό, μια συμμορία μαφιόζων βρίσκεται έξω από το σπίτι του Τομ και τον διατάζουν να τους ακολουθήσει. Τότε ο Τομ συνειδητοποιεί πως πρέπει να βάλει τέλος σ' αυτή την έξαρση βίας. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει βίαιος ο ίδιος.

Η ταινία προβάλλεται στις 03.45 στο Star

the edge of tomorrow

Στα Ορια του Αύριο (Edge of Tomorrow) του Νταγκ Λάιμαν

Στο κοντινό μέλλον, μία εξωγήινη φυλή έχει καταλάβει τη Γη και είναι αδύνατον να νικηθεί από οποιαδήποτε ανθρώπινη στρατιωτική δύναμη. Ο Γουίλιαμ Κέιτζ είναι αξιωματικός του στρατού, χωρίς όμως να έχει πολεμήσει, μέχρι τη μέρα που θα συμμετάσχει σε κάτι που μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας. Αφού σκοτώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Κέιτζ βρίσκει τον εαυτό του σε μια ανεξήγητη δίνη στο χρόνο, που τον αναγκάζει να ζήσει την ίδια βίαιη μάχη, πολεμώντας και πεθαίνοντας ξανά... και ξανά. Αλλά σε κάθε μάχη, ο Κέιτζ είναι ικανός να προσεγγίσει τους εχθρούς του με ιδιαίτερη δεξιότητα, αφού βελτιώνει την απόδοσή του χάρη στις συμβουλές της πολεμίστριας Ειδικών Δυνάμεων, Ρίτα Βρατάσκι. Καθώς ο Κέιτζ και η Ρίτα αναλαμβάνουν να πολεμήσουν τους εξωγήινους, η κάθε επανάληψη τούς φέρνει ένα βήμα πιο μπροστά στην εξέλιξη της μάχης.

Μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που έχει τα εφέ και την δράση που θες κι ένα δυο πράγματα στα οποία πιθανότατα δεν ελπίζεις πια από τα blockbuster... Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 00.00 στο Open

Inside Out 2

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2 (Inside Out 2) του Κέλσι Μαν

Η μικρή Ράιλι μεγάλωσε - είναι πλέον έφηβη. Και μέσα της γίνεται χαλασμός: τα «κεντρικά» έρχονται αντιμέτωπα με μια ξαφνική κατεδάφιση για να κάνουν χώρο για κάτι εντελώς απρόσμενο: νέα συναισθήματα! Η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία, που χρόνια τώρα διευθύνουν μια επιτυχημένη επιχείρηση, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν εμφανίζεται το Αγχος. Και φαίνεται πως έχει και παρέα...

Εννέα χρόνια μετά την πρώτη οσκαρική animation ταινία της Pixar, τα συναισθήματα επιστρέφουν για να μάς αφηγηθούν τη συνέχεια της ιστορίας της έφηβης -πλέον- Ράιλι, σ' ένα σίκουελ ισάξιο του υπέροχου πρώτου. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+

dalva

Με τα Μάτια της Νταλβά (Dalva) της Εμανουέλ Νικό

«Ζακ» φωνάζει με αγωνία μία νεαρή γυναίκα, ενώ αστυνομικοί τη συγκρατούν, όσο συλλαμβάνουν κι απομακρύνουν έναν άντρα από το σπίτι. «Νταλβά» σπαράζει κι εκείνος, όσο τον βγάζουν σηκωτό. Εκείνη κλαίει και ουρλιάζει κι αντιστέκεται. Οσο την παρατηρείς, κάτι δεν πάει καλά. Μαλλιά κότσος, κόκκινο κραγιόν, δαντελένιο μακρύ φόρεμα, μαργαριταρένια σκουλαρίκια. Οι αστυνομικοί την μεταφέρουν πρώτα στο νοσοκομείο για να εξεταστεί. «Γιατί;» τους ρωτάει με άγριο βλέμμα. «Γιατί φοβόμαστε ότι ο πατέρας σου σού έκανε κακό...» Εκείνη τους κοιτάει σαν να είναι «οι άλλοι». «Οι εχθροί». Αυτοί που την άρπαξαν από τον μπαμπά της, τη μόνη ζωή που ήξερε, την αγάπη. Αυτό το βλέμμα θα είναι συνοδός μας, όσο γνωρίζουμε την 12χρονη Νταλβά. Ενα βλέμμα δυσπιστίας για τον έξω κόσμο και τις προθέσεις του. Στη δομή με άλλους κακοποιημένους ή ορφανούς εφήβους που την μεταφέρουν, αυτό το βλέμμα θα πάρει μαζί για άμυνα και προίκα. Δεν έχει ξανακούσει τις λέξεις «παιδόφιλος», «αιμομιξία». Εχει μεγαλώσει με τον άνθρωπο που την απήγαγε από την μητέρα της («η μαμά την παράτησε γιατί δεν την αγαπά» της έλεγε), την μεταμόρφωσε από 9 χρονών σε γυναίκα (δαντέλες, τακούνια, βαμμένα κόκκινα μαλλιά) την κρατούσε μακριά από το σχολείο κι άλλαζε συνεχώς σπίτια και διευθύνσεις για να μην τους βρουν. Τον άνθρωπο που τη βίαζε γιατί «την αγαπά». Τον «Ζακ», γιατί προφανώς δεν τον έλεγε «μπαμπά».

Το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Εμανουέλ Νικό για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν δείχνει την βία. Αλλά το αποτέλεσμά της. Κι ίσως αυτό να είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτο... Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

Woman at War 607

Γυναίκα σε Πόλεμο (Woman at War) του Μπένεκτιτ Eρλινγκσον

Στο Ρέικιαβικ του σήμερα, η 50χρονη Χάλλα ζει μια διπλή ζωή: ο κόσμος τη γνωρίζει σαν μια διευθύντρια χορωδίας, ενώ ταυτόχρονα εκείνη είναι μια παθιασμένη ακτιβίστρια που έχει κρυφά κηρύξει πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου. Ξεκινώντας από μικρούς βανδαλισμούς, η Χάλλα καταφέρνει να προκαλέσει ένα βιομηχανικό σαμποτάζ τόσο μεγάλο που προκαλεί προβλήματα στην Ισλανδική κυβέρνηση. Τώρα, και ενώ σχεδιάζει την πιο προκλητική της ενέργεια, λαμβάνει ένα απρόσμενο γράμμα που τα ανατρέπει όλα στη ζωή της.

Μαχητικό, ανθρώπινο, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα άκρως αληθινό, το νέο φιλμ του Μπένεντικτ Eρλινγκσον προσφέρει γέλιο, δράση και πολλή ευαισθησία, ενισχύοντας την πίστη στο νέο ισλανδικό σινεμά. Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη για ενοικίαση στο Videorama

μικροφίλμ

25 χρόνια Μικροφίλμ

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα 25 χρόνια (2000-2024) παρουσίας του πετυχημένου προγράμματος «Μικροφίλμ» ετοίμασε το ERTFLIX με ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και Ελληνίδων σκηνοθετών που ξεχώρισαν, διακρίθηκαν, αλλά και βραβεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ κινηματογράφου.

Μπείτε στην ειδική κατηγορία «25 Χρόνια Μικροφίλμ», στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, και παρακολουθήστε μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από το 2000 έως και σήμερα.

perfect couple

Perfect Couple

Ενας από τους γιούς της βαθύπλουτης οικογενείας των Γουίνμπουρι, ο Μπέντζι (Μπίλι Χάουλ) παντρεύεται την εντυπωσιακής ομορφιάς αλλά ταπεινής καταγωγής Αμίλια (Ιβ Χιούσον) στην εξοχική κατοικία τους Σάμερλαντ, στη νήσο Ναντάκετ στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης. Ο γραφικός φάρος, οι φώκιες που τριγυρίζουν στις ακτές του ατλαντικού ωκεανού και τα στρείδια και τα κοκτέιλ τα οποία σερβίρουν πυρετωδώς οι σερβιτόροι μας προετοιμάζουν για έναν γάμο υψηλών προδιαγραφών σε ένα πραγματικά παραδεισένιο σκηνικό. Το αρμονικό περιβάλλον των πρώτων λεπτών διαταράσσεται πολύ σύντομα με τον αιφνίδιο και μυστηριώδη θάνατο της κολλητής φίλης της μέλλουσας νύφης, Μέριτ Μόνακο (Μέγκαν Φέιχι), η οποία βρίσκεται να επιπλέει στη γαλήνια θάλασσα έξω από το Σάμερλαντ στις 6 το πρωί. Ο θάνατός της καταστρέφει όλες τις ελπίδες των παρευρισκόμενων για ένα διασκεδαστικό τριήμερο στο Ναντάκετ και ξετυλίγει ένα κουβάρι προδοσίας και τοξικότητας.

Eνα whodunnit τηλεοπτικό μυστήριο σε παραγωγή Netflix που βλέπεται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και ξεχνιέται μέσα στην εβδομάδα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H σειρά είναι διαθέσιμη στο Netflix

jane fonda in five acts

Jane Fonda in Five Acts

Πανέμορφη γυναίκα, nepo baby, λαμπερή ηθοποιός, αιώνια Μπαρμπαρέλα, ακτιβίστρια, τολμηρή πολίτης, βασίλισσα του aerobic, οξυδερκής κι ασίγαστη. Η Τζέιν Φόντα παίζει το παζλ της ύπαρξής της, σε μια ταινία ντοκιμαντέρ τής διακεκριμένης Σούζαν Λέισι, και με υλικό από τον Ρίτσαρντ Νίξον ως τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Ντοκιμαντέρ της HBO.

Διαθέσιμο αποκλειστικά στο Vodafone TV