Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 24 Μαΐου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 24 Μαΐου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Το Μπλόκο

Το Μπλόκο του Αδωνι Κύρου

Καλοκαίρι του 1944. Η κατοχή της Ελλάδας πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, η εκμετάλλευση των ελλήνων από τις κατοχικές δυνάμεις συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σε μια κακόφημη γωνιά της Κοκκινιάς, μια ομάδα Γερμανών μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, συλλαμβάνουν ένα μαυραγορίτη την ώρα που διασκεδάζει σε κάποιο γλέντι και του αναθέτουν να γίνει καταδότης τους για να επωφεληθούν απ’ τις γνωριμίες του. Ο μαυραγορίτης δέχεται τη συνεργασία και συμβάλει στη μαζική τραγωδία του λεγόμενου «Μπλόκου της Κοκκινιάς», που οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων και στον τραγικό τους θάνατο…

Κινηματογραφική αναπαράσταση του «μπλόκου της Κοκκινιάς» από τον διεθνή σουρεαλιστή Αδωνι Κύρου σε μια ταινία που βλέπεται σήμερα περισσότερο ως ένα ντοκουμέντο για μια εποχή παρά σαν την «ιστορική» ταινία που θα ήθελε να είναι. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Κανάλι της Βουλής

the pirates!

Πειρατές! (The Pirates! Band of Misfits) των Πίτερ Λορντ, Τζέφ Νιούιτ

Στους «Πειρατές» επιβιβαζόμαστε σε ένα ετοιμόρροπο καράβι με επικεφαλής έναν όχι ακριβώς πετυχημένο Πειρατή Καπετάνιο με πλούσια γενειάδα. Με ένα κουρελιάρικο πλήρωμα στην υπηρεσία του και φαινομενικά ανήξερος για τα ανυπέρβλητα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει, ο Πειρατής Καπετάνιος έχει ένα όνειρο: να νικήσει τον Μαύρο Μπέλαμι και την Κάτλας Λιζ στην κούρσα για το βραβείο του Πειρατή της Χρονιάς. Είναι μια αναζήτηση που παρασύρει τους ήρωες από τις ακτές της εξωτικής Ματωμένης Νήσου μέχρι τους ομιχλώδεις δρόμους του Βικτωριανού Λονδίνου. Κάπου στη διαδρομή πολεμάνε με μια διαβολική βασίλισσα, ενώ συνεργάζονται με έναν ερωτοχτυπημένο νεαρό επιστήμονα, χωρίς ποτέ να χάσουν το στόχο τους: την περιπέτεια!

Με πειρατική καρδιά και βρετανικό φλέγμα, η Aardman επιστρέφει στις…πλαστελίνες, πλάθοντας μια υποδειγματική ταινία κινουμένων σχεδίων που θα έκανε τον Τζακ Σπάροου να φάει τα μουστάκια που δεν έχει! Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 21.15 στην ΕΡΤ 1

cross of iron

Ο Σιδηρούς Σταυρός (Cross of Iron) του Σαμ Πέκινπα

Βρισκόμαστε στο 1943 και ο γερμανικός στρατός, κατεστραμμένος και αποθαρρυμένος, υποχωρεί βιαστικά από το ρωσικό μέτωπο. Μέσα σε όλη αυτή την τρέλα, η σύγκρουση κορυφώνεται ανάμεσα στον αριστοκράτη αλλά τελικά μικρόψυχο λοχαγό Στράνσκι και τον θαρραλέο δεκανέα Στάινερ. Ο Στράνσκι είναι ο μόνος άνθρωπος που πιστεύει ότι το Τρίτο Ράιχ εξακολουθεί να είναι κατά πολύ ανώτερο από τον ρωσικό στρατό- ωστόσο μέσα στην πομπώδη προσωπικότητά του κρύβεται ένας δειλός που τρέμει και λαχταρά τον Σιδηρούν Σταυρό για να μπορέσει να επιστρέψει στο Βερολίνο ως ήρωας. Ο Στάινερ, από την άλλη πλευρά, είναι κυνικός, προκλητικά αντικομφορμιστής και ενδιαφέρεται περισσότερο για την ασφάλεια των ανδρών του παρά για την ορδή των στρατιωτικών παρασήμων που του προσφέρουν οι ανώτεροί του. Η "έλλειψη σεβασμού" του Στάινερ έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη εχθρότητα μεταξύ των δύο...

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στην ΕΡΤ 3

la bamba

La Bamba του Λουίς Βαλντέζ

Το άστρο του Ρίτσι Βάλενς έλαμψε στο στερέωμα της ροκ εν ρολ στη δεκαετία του 1950. Η συγκλονιστική ιστορία του 17χρονου Ρίτσι Βάλενς, του μεξικανοαμερικανού αγρότη, του οποίου το πάθος για την μουσική τον μετέτρεψε στον εμπνευσμένο δημιουργό των πιο απίθανων μουσικών επιτυχιών. Η παθολογική αγάπη του για την κοπέλα του Ντόνα, ο αδιάκοπες αντιπαραθέσεις με τον ετεροθαλή αδελφό του Μπομπ, όπως επίσης και οι τρομακτικές προαισθήσεις του για τον ίδιο του τον θάνατο, παρουσιάζονται αριστοτεχνικά, μέχρι την στιγμή που το λαμπρό άστρο του Βάλενς έδυσε μ’ ένα τραγικό τέλος. Ο δημοφιλής τραγουδιστής έπεσε θύμα ενός φρικτού αεροπορικού δυστυχήματος, το βράδυ της 3 Φεβρουαρίου 1959. Στο ίδιο αεροπλάνο ταξίδευαν ο Buddy Holly και Big Bopper. Η ημερομηνία έμεινε στην ιστορία ως: το βράδυ που πέθανε η μουσική.

Η ταινία για τη ζωή και τον τραγικό θάνατο του Ρίτσι Βάλενς. Στον ομότιτλο ρόλο ο Λου Ντάιμοντ Φίλιπς.

Η ταινία προβάλλεται στις 22.45 στην ΕΡΤ 1

san andreas main

San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα (San Andreas) του Μπραντ Πέιτον

Μετά την ενεργοποίηση του θανάσιμου ρήγματος του Αγίου Ανδρέα και τον σεισμό 9 ρίχτερ, που προκάλεσε στην Καλιφόρνια, ένας διασώστης πιλότος ελικοπτέρου και η εν διαστάσει σύζυγος του, αποφασίζουν να συνταξιδέψουν από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο, για να σώσουν τη μοναχοκόρη τους. Αλλά το επικίνδυνο ταξίδι τους προς τα βόρεια είναι μόνο η αρχή. Τη στιγμή, που πιστεύουν πως τα χειρότερα πέρασαν, θα συνειδητοποιήσουν πως τα δύσκολα μόλις ξεκίνησαν...

O The Rock ξανασυνεργάζεται με τον σκηνοθέτη του «Journey 2: The Mysterious Island» σε μια περιπέτεια καταστροφής που ισοπεδώνει τα πάντα εκτός από το μυώδες κορμί του. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 22.15 στο Star

The Blue Lagoon

Η Γαλάζια Λίμνη (The Blue Lagoon) του Ράνταλ Κλάιζερ

Η ταινία του Ράνταλ Κλάιζερ, ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του Φρανκ Λόντερ, ξαναμεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χένρι ντε Βερ Στάκπουλ, που γράφτηκε το 1903. Και, μέσα στην τροπική ομορφιά και και τον εξωτισμό ενός παραδεισένιου κόσμου του Νότιου Ειρηνικού, κατορθώνει να συλλάβει όλο το μεγαλείο του "ξυπνήματος της φύσης" σε δύο παιδιά. Δύο μικρά παιδιά και ο μάγειρας του πλοίου επιβιώνουν μετά από ένα ναυάγιο και βρίσκουν καταφύγιο σ' ένα τροπικό νησί. Ωστόσο, πολύ σύντομα ο μάγειρας πεθαίνει και τα δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, απομένουν μόνα τους. Οι μέρες γίνονται χρόνια και η 'Εμελιν με τον Ρίτσαρντ γίνονται ένα με τα υπόλοιπα εξωτικά πλάσματα που κατοικούν στο παραδεισένιο αυτό νησί. Παίζουν μαζί, αντιμετωπίζουν τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της ενηλικίωσης, ανακαλύπτουν την αληθινή αγάπη και τις χαρές του να γίνεσαι γονέας.

Η ταινία προβάλλεται στις 02.30 στο Mega

top gun

Top Gun του Τόνι Σκοτ

Ο Πιτ "Μάβερικ" Μίτσελ είναι ένας παράτολμος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών. Όταν σε μια επικίνδυνη πτήση παρακούει τις εντολές των ανωτέρων του και σώζει έναν άλλο πιλότο, οι προϊστάμενοί του αποφασίζουν να τον στείλουν για εκπαίδευση σε μια επίλεκτη σχολή πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού. Αποφασισμένος να κερδίσει τον τίτλο του "Top Gun", του καλύτερου πιλότου, ο Μάβερικ δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στους στόχους του ακόμα κι αν πρόκειται για έναν μεγάλο έρωτα.

Η ταινία προβάλλεται στις 00.00 στον Alpha

the cathedral

Ο Καθεδρικός (The Cathedral) του Ρίκι Ντ' Αμπροουζ

Ένας αόρατος αφηγητής μας διηγείται τη ζωή και τις οικογενειακές σχέσεις του γεννημένου το 1987 Τζέσι Ντάμρος: τη διάλυση του γάμου των γονιών του, τους καβγάδες, τα οικονομικά προβλήματα, τους θανάτους. Ο σκηνοθέτης κάνει μια ακτινογραφία μιας τυπικής μεσοαστικής αμερικανικής οικογένειας αλλά ταυτόχρονα μας παραδίδει μια ιμπρεσιονιστική εξιστόρηση της ζωής του, δίνοντας έμφαση λιγότερο στα γεγονότα και περισσότερο σε στιγμές ή συνήθειες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη: το σακάκι με τις βάτες της θείας, το αποτύπωμα ενός χαλιού, μια διαφήμιση, το φως σε ένα δωμάτιο.

Ενα οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ μετουσιώνεται σε ένα ουσιαστικό κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στη λειτουργία της μνήμης. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama

Black Stone

Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη

Το διμελές συνεργείο μίας επίδοξης ελληνικής ταινίας («μίας υπαρξιακής/μεταφυσικής ανάγνωσης της σύγχρονης Ελλάδας») πέφτει πάνω σε μία περίεργη ιστορία εξαφάνισης. Ο 30χρονος Πάνος, ένας υπάλληλος του ΟΑΕΔ, μοιάζει να σκάρωσε μία απάτη, να έκλεψε χρήματα και να το έσκασε από τη χώρα. Το συνεργείο ανακαλύπτει το σπίτι του και γνωρίζει την μάνα του, τη Χαρούλα. Μία υπερπροστατευτική χήρα που έχει γίνει θυσία για να μεγαλώσει τα παιδιά της - τον Πάνο, αλλά και τον ανάπηρο αδελφό του τον Λευτέρη, έναν κακότροπο μονόχνωτο 25χρονο. Η Χαρούλα δεν πιστεύει με τίποτα ότι ο γιος της είναι κλέφτης. Μάλλον έχει μπλέξει με μια ξένη που του έχει φάει τα χρήματα και τώρα ντρέπεται να γυρίσει. Μέσα στην απελπισία της πιστεύει ότι οι κινηματογραφιστές είναι τηλεοπτικό συνεργείο ειδήσεων και τους επιτρέπει να γυρίσουν ταινία, ώστε να την προβάλουν στα κανάλια, να τη δει ο Πάνος και να γυρίσει. Στην αναζήτησή της βρίσκει και έναν απρόσμενο σύμμαχο: έναν μαύρο ταξιτζή, στην ηλικία του χαμένου γιου της.

Ο Σπύρος Ιακωβίδης κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μία κατάμαυρη κωμωδία - ένα ψευδοντοκιμαντέρ που, δυστυχώς, δεν λέει τίποτα το ψευδές για την ελληνική πραγματικότητα. Επτά υποψηφιότητες για βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

Do Not Expect to Much From the End of the World

Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου (Do Not Expect Too Much from the End of the World) του Ράντου Ζούντε

Η Αντζελα είναι η κεντρική ηρωίδα μιας τραγικωμωδίας που τη θέλει να κυνηγά θύματα εργατικών ατυχημάτων που για ένα ποταπό αντάλλαγμα θα ενοχοποιήσουν τον εαυτό τους και όχι τους εργοδότες on camera. Ταυτόχρονα το alter ego της, o ρατσιστής, ακροδεξιός Αντριου Τέιτ (συνελήφθη το 2022 στη Ρουμανία) συνεχίζει στο Tik Tok να ξερνάει μισαλλόδοξο λόγο και να κερδίζει views και likes ερήμην της νέας πολιτικής ορθότητας. Σε παράλληλη δράση, το «Angela Moves On», μια ταινία από το 1981, την εποχή του Τσαουσέσκου, θυμίζει τις ανατριχιαστικές αναλογίες με την Άντζελα οδηγό ταξί να περιπλανιέται στο αργότερα - κατά τον Ζούντε - μαρτυρικό Βουκουρέστι.

Το σύγχρονο χάος μέσα από ένα κολάζ με τον τρόπο του Ράντου Ζούντε. Λιγότερο σοβαροφανές και καταγγελτικό από το «Ατυχές Πήδημα η Παλαβό Πορνό», συγγενικό σε υφή, θεματολογίες και ντελιριακή διάθεση που θα δοκιμάσει τους αμύητους και θα ενθουσιάσει τους μυημένους. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo