TV & STREAMING

Eνα φινάλε δεν αρκεί! 12 σειρές που τελείωσαν περισσότερο από μια φορές!

of 10

Με αφορμή την επιστροφή των «Gilmore Girls», θυμόμαστε τις άλλες σειρές που τελείωσαν την ιστορία τους όχι μία, αλλά περισσότερες φορές.

Eνα φινάλε δεν αρκεί! 12 σειρές που τελείωσαν περισσότερο από μια φορές!

Η μυθολογία του δημιουργού που έχει ακόμα πλοκή να αφηγηθεί κρατά πολύ κεντρικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης. Oσο δηλαδή οι σειρές άρχισαν να γίνονται περισσότερο auteur δημιουργήματα που επρόκειτο να καταλήξουν κάπου, παρά εβδομαδιαίες αποδράσεις χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ή προσδοκώμενη διάρκεια ζωής, οι άνθρωποι πίσω από τις ιστορίες άρχισαν όλο και περισσότερο να έχουν στο μυαλό τους ένα Φινάλε.

Κι έτσι φτάνουμε σε κάποιον σαν τον Ντέιβιντ Σάιμον, που στο τέλος του 3ου κύκλου του «Wire» το ΗΒΟ θεώρησε δεδομένο πως η σειρά ολοκληρώθηκε κι εκείνος τους είπε «έχω κι άλλη ιστορία να πω» και τους ζήτησε 2 ακόμη σεζόν. (Τις πήρε- το «Wire» παραμένει μια από τις ελάχιστες αγνές δημιουργικές εμπειρίες στην ιστορία του μέσου, μια σειρά που φτιάχτηκε και ολοκληρώθηκε ακριβώς όπως ο δημιουργός του ήθελε.)

Δείτε ακόμη: Τα 10 καλύτερα τηλεοπτικά φινάλε

Κι έτσι φτάνουμε και στις μυθικές «4 τελευταίες λέξεις» που η Εϊμι Σέρμαν-Παλαντίνο πάντα ήξερε πως θα ολοκληρώσουν το «Gilmore Girls». Μόνο που στην πράξη δεν κατάφερε να τις φέρει στην οθόνη, επειδή ύστερα από μια διαφωνία στις διαπραγματεύσεις, το συμβόλαιό της δεν ανανεώθηκε και εγκατέλειψε τη σειρά της στο τέλος της 6ης σεζόν. Ετσι, για την 7η και τελευταία, τη σειρά έτρεξε ο Ντέιβιντ Ρόζενθαλ, γράφοντας ένα ικανοποιητικό φινάλε- αλλά όχι το φινάλε της Παλαντίνο φυσικά, η οποία δεν παρακολούθησε καν τη σεζόν.

Το Netflix ήρθε και, σχεδόν μια δεκαετία μετά, έδωσε στην Παλαντίνο και στους φανς την ευκαιρία να ζήσουν εκείνο το φινάλε, όπως η δημιουργός το είχε αρχικά οραματιστεί. Το «Gilmore Girls: A Year in the Life» δεν είναι ακριβώς 8η σεζόν, ούτε επανεκτέλεση της 7ης, αλλά είναι ο αυθεντικός επίλογος της ίδιας της Παλαντίνο, μέχρι και τις 4 τελευταίες λέξεις.

Αυτό προσθέτει το «Gilmore Girls» σε ένα από τα πιο περίεργα κλαμπ της τηλεοπτικής ιστορίας, των σειρών που για τον ένα λόγο ή τον άλλον, έχουν ολοκληρωθεί στην ουσία πάνω από μία φορές. Δεν μιλάμε εδώ για περιπτώσεις τύπου «24», όπου υπήρχε σχέδιο για το πώς θα τελείωνε η σειρά στο 13ο επεισόδιο αν αυτό χρειαζόταν. Μιλάμε για επεισόδια που γράφτηκαν και προβλήθηκαν και, από όσο μπορούσαν να ξέρουν, ολοκλήρωσαν τη σειρά.

Αλλά μετά, κάπως, κάποτε, υπήρξε κι άλλη λίγη σειρά ακόμη, οπότε αναγκαστικά υπήρξε κι άλλο φινάλε. If at first you don’t succeed, όπως έλεγε κι η Αλάια, dust yourself off and try again. Ή, σε ακόμα πιο θαυμαστές περιπτώσεις, αν τα καταφέρεις την πρώτη φορά, προσπάθησε να σκεφτείς και δεύτερη.

Ή, αν είσαι ο Νταν Χάρμον, μπορείς να γράψεις 3 διαφορετικά series finale για τη σειρά σου. Επειδή μπορείς.

Εννοείται πως ακολουθούν πιθανά **spoilers για την κάθε σειρά.

finale_gilmore

«Gilmore Girls» / «Gilmore Girls: A Year in the Life»

Το πρώτο φινάλε: Στο «Bon Voyage» της 7ης σεζόν, ο Ντέιβιντ Ρόζενθαλ γράφει τον αποχαιρετισμό της Ρόρι καθώς ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην εκστρατεία του για την εκλογή. (Αθώες εποχές.) Η Λορελάι φιλάει τον Λουκ, ο Ρίτσαρντ Γκίλμορ κοιτά γεμάτος συγκίνηση το μεγάλο πάρτυ του Σταρς Χόλοου προς τιμήν της Ρόρι και λέει το υπέροχο «χρειάζεται ένας εξαιρετικός άνθρωπος για να εμπνεύσει κάτι τέτοιο». Η σειρά τελειώνει με ένα πλάνο-καθρέφτη της πρώτης σκηνής, με τη Ρόρι και τη Λόρελαϊ στο καφέ του Λουκ.

Το δεύτερο φινάλε: Στο «Fall» της μίνι σειράς του Netflix, η Εϊμι Σέρμαν-Παλαντίνο επιστρέφει και δίνει στη σειρά ένα κλείσιμο που συνδυάζει αντικατοπτρισμούς αλλά και ώθηση προς τα μπροστά. Η Εμιλι Γκίλμορ επανεξετάζει τη ζωή μετά τον θάνατο του Ρίτσαρντ, πουλάει το σπίτι και κάνει κάτι εντελώς καινούριο. Η Λόρελαϊ παντρεύεται τον Λουκ σε ένα υπέροχο σκηνικό που τους έφτιαξε ο Κερκ. Και η Ρόρι αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή με τη μητέρα και τη γιαγιά της, πριν τελειώσει τη σειρά με τις μυθικές τελευταίες λέξεις που ήταν, φυσικά «είμαι έγκυος». Το παιδί είναι μάλλον του Λόγκαν, ο οποίος μάλλον θα γίνει ο Κρίστοφέρ της. Ο Τζες την αγαπά ακόμα. Ο Λουκ είναι ικανοποιημένος με όσα έχει. Πολύ καλό φινάλε.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Η Παλαντίνο αποχώρισε όταν οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στις διαπραγματεύσεις νέου συμβολαίου, αφήνοντας την 7η σεζόν χωρίς δική της καθοδήγηση. Μάλλον δεν την είδε ποτέ, κάτι που φαίνεται κι από το πώς της φέρεται σα να ήταν gas leak year (βλέπε παρακάτω, στο «Community», για την εξήγηση του όρου). Με αφορμή μια επετειακή επανένωση και το επίμονο φαν κοινό, το Netflix μοίρασε χρήμα και μάζεψε ξανά συντελεστές και ηθοποιούς για άλλη μια προσπάθεια. Αυτή η επανα-7η σεζόν ήρθε στη μορφή μιας μίνι σειράς 4 τηλεταινιών, μία για κάθε εποχή. Και λειτουργεί ως πραγματικό φινάλε.

Δείτε ακόμη: To «Gilmore Girls» επιστρέφει κι εμείς το γιορτάζουμε με 45 απολαυστικές στιγμές

finale_buffy

«Buffy, the Vampire Slayer»

Το πρώτο φινάλε: Στο «The Gift», τελευταίο επεισόδιο της 5ης σεζόν και ταυτόχρονα 100ό της σειράς, η Μπάφι θυσιάζεται για να σώσει τον κόσμο και την αδερφή της, αφήνοντας τους Scoobies να κλαίνε πάνω από το άψυχο κορμί της. Η ταφόπλακά της, τελευταίο πλάνο της σειράς, προς στιγμήν, ανέφερε «She saved the world. A lot».

Το δεύτερο φινάλε: To «Chosen» ήρθε 2 σεζόν και 44 επεισόδια μετά. Αυτή τη φορά είναι ο Σπάικ που θυσιάζεται για τη Μπάφι και τον κόσμο, κλείνοντας το Hellmouth χάρη σε ένα Μαγικό Μπιχλιμπίδι που ήρθε πακέτο από μια άλλη σειρά. Η απειλή απομακρύνεται, και η Μπάφι, πλέον σε έναν κόσμο όπου όλες οι κοπέλες που μπορούσαν να γίνουν slayers, γίνονται (χάρη σε μια μαγεία της Γουίλοου), μας αφήνει με μια υποψία χαμόγελου απέναντι στο άγνωστο.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Το WB έκοψε τη σειρά στο τέλος της 5ης σεζόν, ακριβώς τη στιγμή που έφτασε το μαγικό νούμερο των 100 επεισοδίων και το προαπαιτούμενο για την πώληση της σειράς σε syndication συμφωνίες για επανελήψεις. Το UPN, κανάλι που κυνηγούσε το δημογραφικό του WB, έσπευσε να κλέψει τη σειρά, δίνοντας στον Γουήντον 2 ακόμα χρόνια. Το «Gift» είναι καλύτερο επεισόδιο αλλά το «Chosen» είναι καλύτερο ως φινάλε, οπότε όλα καλά. Ωστόσο η σημαντικότερη συνέπεια αυτής της επέκτασης ζωής της σειράς, ήταν ότι το UPN κατάφερε όντως να κανιβαλίσει αρκετά το κοινό του WB, ξεκινώντας μια αντίστροφη μέτρηση και για τα δύο μικρά κανάλια, που είχε ως αποτέλεσμα την σύμπτυξή τους σε ένα λίγα χρονια αργότερα, το σημερινό CW.

Δείτε ακόμη: Βλέποντας τηλεόραση ένα επεισόδιο τη φορά: Hush

finale_friday

«Friday Night Lights»

Το πρώτο φινάλε: O Τζέισον Κατίμς κλείνει την υπέροχη 3η σεζόν της σειράς με το «Tomorrow Blues», ένα γλυκόπικρο φινάλε πάνω στο πνεύμα της σειράς, όπου το συμβόλαιο του Έρικ τελειώνει και τα παιδιά ετοιμάζονται να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Ο Τιμ πηγαίνει κολέγιο! Ο Ματ μένει να φροντίσει τη γιαγιά του! Μόνο συγκίνηση στα πάντα, γενικά.

Το δεύτερο φινάλε: Το «Always» είναι πιο αναμενόμενα φιναλίστικο φινάλε αθλητικού δράματος, με την ομάδα του Έρικ να ολοκληρώνει τη διαδρομή της κερδίζοντας ένα τελευταίο επικό πρωτάθλημα.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Το NBC έκοψε τη σειρά αλλά το DirecTV την έσωσε για 2 μικρότερες σεζόν. Προκειμένου να παραθεί η διάρκεια ζωής, ο Κατίμς πήρε πίσω ουσιαστικά κάποιες από τις εξελίξεις του πρώτου φινάλε, αλλά χαλάλι γιατί το νέο σπίτι της σειράς του έδωσε τη δυνατότητα να εξερευνήσει ακόμα πιο δύσκολες κοινωνικές δυναμικές, χάρη κυρίως στην εμφάνιση του ανατολικού Ντίλον. Σε κάθε περίπτωση η σειρά μας έδωσε τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν (στο «Wire» ήταν πιτσιρίκι) σε μεγάλο ρόλο οπότε αυτό αξίζει πιο πολύ κι από όλα τα state championships του Τέξας. *σκουπίζει δάκρυ

finale_parks

«Parks and Recreation»

Το πρώτο φινάλε: Στο «Moving Up», φινάλε της 6ης σεζόν της σειράς, ο Μάικλ Σουρ γράφει το απόλυτο φινάλε τρικ, το χρονικό άλμα στο μέλλον. Η σεζόν κλείνει 3 χρόνια αργότερα, με τη Λέσλι επιτυχημένη στη δουλειά της να μεγαλώνει τρίδυμα με τον Μπεν και τον Τομ πετυχημένο εστιάτορα.

Το δεύτερο φινάλε: Σε μια «Six Feet Under» τακτική, ο Σουρ μας ταξιδεύει στο ακόμα-πιο-μέλλον, δείχνοντας τι συνέβη στη ζωή του κάθε χαρακτήρα. Ο Ρον γίνεται υπεύθυνος πάρκων βρίσκοντας την ευτυχία, ο Τομ γίνεται συγγραφέας κι ο Τζέρι γίνεται δήμαρχος του Πώνι. Η Λέσλι μάλλον γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Η ιδιαιτερότητα της σειράς είναι πως σχεδόν κάθε χρόνος γραφόταν με μια αίσθηση πως ίσως είναι ο τελευταίος γιατί οι θεαματικότητες ήταν πάντα οριακές. Όμως τα γυρίσματα της 6ης ολοκληρώθηκαν βδομάδες πριν το NBC παραγγείλει μια τελευταία σεζόν κι ο Σουρ σίγουρα έγραψε το επεισόδιο σα να πίστευε πως θα ήταν το τελευταίο. Η ανανέωση τον άφησε σε μια αμήχανη θέση, καθώς το χρονικό άλμα είναι αρκετα τελειωτικό αφηγηματικό τρικ γενικά. Ο Σουρ αγκάλιασε την πρόκληση και ταξίδεψε όλη τη σειρά στο ελαφρύ μέλλον για την θαυμάσια τελευταία σεζόν, παραδίδοντας κάτι που έμοιαζε όσο κοντά σε sci-fi εφιάλτη θα μπορούσε ποτέ να γίνει το «Parks and Recreation», με τη Silicon Valley και τα drones της να έρχεται για να καταπιεί την πόλη και την small town ηθική της. Η σεζόν είναι φανταστική- δημιουργικοί άνθρωποι θα έπρεπε να βρίσκονται στη γωνία πολύ πιο συχνά αν είναι να δίνουν τέτοια αποτελέσματα.

Δείτε ακόμη: Ο Μπιλ Μάρεϊ σε εμφάνιση-έκπληξη στο «Parks and Recreation»

finale_dollhouse

«Dollhouse»

Το πρώτο φινάλε: Το «Epitaph One» του Τζος Γουήντον, στο οποίο η δράση μεταφέρεται σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον όπου η τεχνολογία του Westworld, συγγνώμη, του Dollhouse, είχε ως αποτέλεσμα -βασικά- το τέλος του πολιτισμού. Το φινάλε αυτό δεν προβλήθηκε στην Αμερική στη διάρκεια του αρχικού run της σειράς.

Το δεύτερο φινάλε: To «Epitaph Two: Return» επιστρέφει στο μετα-αποκαλυπτικό μέλλον του πρώτου φινάλε για να δει πώς θα φτιάξει τα πράγματα. Γνώριμα πρόσωπα επιστρέφουν και ένα σχέδιο σχηματίζεται από τον Τόφερ για το πώς θα ξαναφτιάξει ό,τι είχε προηγουμένως χαλάσει.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Το «Epitaph One» υπήρξε κατά τύχη, επειδή λόγω συμβολαίου το στούντιο έπρεπε να παράγει ένα ακόμα επεισόδιο μετά το πέρας των 12 (επειδή είχε πετάξει στα σκουπίδια τον αρχικό πιλότο). Με μηδαμινό μπάτζετ, ο Γουήντον έπρεπε να φτιάξει ένα επεισόδιο από το τίποτα, κι έτσι ξεκίνησε με κάτι που έμοιαζε με clip show ώστε να προστεθεί ως έξτρα στο DVD. Στην πορεία όμως το επεισόδιο, που γυρίστηκε στο περιθώριο των γυρισμάτων των κανονικών 12 επεισοδίων της σεζόν, εξελίχθηκε σε έναν τρομερά φιλόδοξο μετα-αποκαλυπτικό εφιάλτη, που ρίσκαρε αφήνοντας πίσω τη βασικά δράση και τα πρόσωπα της σειράς, για να φανταστεί τη συνέπεια της ύπαρξης του Dollhouse, κι όλα αυτά με μπάτζετ πενταροδεκάρες. Όταν το κανάλι είδε αυτό το επεισόδιο και πείστηκε από το δημιουργικό όραμα (και τη δυνατότητα παραγωγής του με ελάχιστα χρήματα), ανανέωση τη σειρά για 2η σεζόν, που αναπόφευκτα ήταν κι η τελευταία. Το «Epitaph One», στην πράξη ένα DVD extra που έκανε πρεμιέρα στη Σουηδική τηλεόραση(!), παραμένει το καλύτερο επεισόδιο της σειράς. Σε αντίθεση με το «Parks» που λέγαμε παραπάνω, όταν δόθηκε 2η σεζόν, ο Γουήντον κι οι συγγραφείς του επέστρεψαν στο κανονικό timeline, γυρίζοντας στο μέλλον μόνο στο δεύτερο (και τελειωτικό) φινάλε της σειράς.

Δείτε ακόμη: 10 τηλεοπτικές σεζόν που έπαιξαν με διαφορετικούς κανόνες

finale_chuck

«Chuck»

Το πρώτο φινάλε: Στο «Chuck Versus the Ring» ο Τσακ κι ο Μόργκαν παραιτούνται από το Buy More, ο Μπράις πεθαίνει κι ο Τσακ χάνει το -αρχικό- intersect, καθώς μαθαίνουμε πως η Fulcrum δεν είναι παρά ένας μικρός κρίκος στη μεγάλη συνωμοσία. Το επεισόδιο τελειώνει με καρτέλα “To be continued”.

Το δεύτερο φινάλε: Το κακό νικιέται, οι Jeffster! παίζουν το “Take On Me‘, και ο Τσακ βρίσκει τη Σάρα σε μια παραλία και τη φιλάει ελπίζοντας πως θα ανακτήσει τη μνήμη της σχέσης τους. Τέλος. Ωραίο φινάλε.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Άλλη μια σειρά που ζούσε διαρκώς στο όριο του κοψίματος. Αυτό που έγειρε την πλάστιγγα της απόφασης του NBC στο τέλος της 2ης σεζόν ήταν η επιμονή των φανς που στόχευσαν την αλυσίδα Subway η οποία ανέλαβε μέρος του κόστους της επόμενης σεζόν με αντάλλαγμα product placement. Βασικά η 3η σεζόν του ‘Chuck’ είναι μια μεγαλειώδης περίπτωση native προϊοντικής διαφήμισης. Έκτοτε κάθε φινάλε (και mid-season φινάλε) γραφόταν με μια υποψία πως μπορεί να είναι και το οριστικό.

finale_felicity

«Felicity»

Το πρώτο φινάλε: To 17o επεισόδιο της 4ης και τελευταίας σεζόν, «The Graduate», γράφτηκε σαν οριστικό φινάλε της σειράς, καθώς φτάνει η μέρα της αποφοίτησης και η Φελίσιτι της Κέρι Ράσελ πρέπει οριστικά να διαλέξει αν θα ακολουθήσει τον Μπεν ή αν θα ακολουθήσει τα δικά της όνειρα.

Το δεύτερο φινάλε: 5 επεισόδια μετά, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, «Back to the Future», ολοκληρώνει ένα παρανοϊκό story arc 5 επεισοδίων το οποίο περιλαμβάνει άλμα στο μέλλον, ξόρκια, και εναλλακτικά timelines, μα καταλήγει στο ίδιο δίλημμα της Φελίσιτι, Μπεν ή Νόελ. Η απάντηση είναι ίδια, και η Φελίσιτι ξυπνά στο παρόν για να πει στον Μπεν μια και καλή πως αυτός είναι που θέλει. ΟΚ.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Συνέβη ότι το WB είχε παραγγείλει 17 επεισόδια για την 4η σεζόν και προκειμένου να μείνει η ιστορία χωρίς τέλος, οι σεναριογράφοι την ολοκλήρωσαν στον 17. Όταν το WB αποφάσισε να ζητήσει τα έξτρα 5 επεισόδια της 22άρας σεζόν, αντί να τραβήξουν την ιστορία, οι σεναριογράφοι προς τιμήν τους αποφάσισαν να κάνουν ένα παιχνιδιάρικο fantasy story arc που παρουσίαζε έναν περίεργο what if κόσμο, σαν επίλογο-κλείσιμο του ματιού στη σειρά.

Δείτε ακόμη: Η 90s γενιά του WB, το «νέο Χόλιγουντ» του σήμερα

finale_community

«Community»

Το πρώτο φινάλε: To «Introduction to Finality» της 3ης σεζόν, όπου ο Άμπεντ πολεμάει τον μουσάτο εαυτό του από το σκοτεινό timeline και τελικά καταφέρνει να κάνει ένα μικρό βήμα αποδοχής και ωρίμανσης.

Το δεύτερο φινάλε: Στο «Basic Sandwich» της 5ης σεζόν το γκρουπ ανακαλύπτει τον ιδρυτή του Greendale και την τεράστια περιουσία του προσπαθώντας να σώσουν το κολέγιο από το Subway. Το σαντουιτσάδικο, ναι. Πάλι αυτό.

To τρίτο φινάλε: Το «Emotional Consequences of Broadcast Television» της 6ης και τελευταίας σεζόν βρίσκει τους χαρακτήρες να φαντάζονται το ευτυχισμένο μέλλον τους πριν η οθόνη γράψει #andamovie.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Μετά την 3η σεζόν η σειρά αναμενόταν να κοπεί όμως το NBC την ανανέωσε αντικαθιστώντας τον Νταν Χάρμον με δύο άλλους κυρίους που έφερε στο Greendale κατόπιν μετάθεσης από άλλο κατάστημα. Ο Χάρμον έγραψε το φινάλε της 3ης με μια κάποια ειρήνη με τον εαυτό του πως ίσως είναι το φινάλε, όπως φαίνεται θεματικά κι από την ωρίμανση του Άμπεντ. Τελικά επέστρεψε στη σειρά στην 5η σεζόν για να φερθεί στην ενδιάμεση 4η ως ‘gas leak year’, δηλαδή μια χρονιά που όλοι κάπως την φαντάστηκαν στο περίπου επειδή υπήρχε μια διαρροή αερίου. Κοινώς, δεν πολυμετράει, εκτός κι αν κάτι μας αρέσει ή δε γίνεται να μη μετράει. Μην το κουράζομαι, όλα ψεύτικα είναι έτσι κι αλλιώς. Στο τέλος της 5ης ο Χάρμον γράφει πάλι το επεισόδιο σα να επρόκειτο για τέλος, κάτι που φαίνεται από το πώς οι χαρακτήρες φτάνουν ουσιαστικά στη γένεση του ίδιου του Greendale για να πετύχουν τον σκοπό τους. Η σειρά κόβεται από το NBC. Όμως ανασταίνεται κυριολεκτικά την τελευταία μέρα ισχύος των συμβολαίων του καστ, από το Yahoo!, το οποίο δίνει μια 6η και -οριστικά πια- τελευταία σεζόν. Η ταινία ακόμα αναμένεται, πάντως το τελευταίο από τα τρία φινάλε ήταν όντως και το πιο φινάλε όλων.

Δείτε ακόμη: Βάζουμε στη σειρά όλα τα επεισόδια του «Community»

finale_scrubs

«Scrubs»

Το πρώτο φινάλε: To «My Finale», τελευταίο επεισόδιο της 8ης σεζόν, είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του, δηλαδή φινάλε. Περιλαμβάνει κάθε πιθανό κλισέ, την τελευταία μέρα του Τζέι Ντι, τις αναμνήσεις του πώς ξεκίνησαν όλα, τα οράματα παλιών γνωστών προσώπων, τις ματιές στο ευτυχισμένο μέλλον με την Έλιοτ, μέχρι και εναγκαλισμό με τον Δρ. Κοξ υπό τους ήχους των Magnetic Fields.

Το δεύτερο φινάλε: Το «Our Thanks» της 9ης σεζόν… Θα είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει στο «Our Thanks». Η 9η σεζόν δεν μετράει καν στα αλήθεια σαν σεζόν της σειράς.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Η σειρά θα είχε κοπεί ακόμα νωρίτερα, όμως η ύπαρξη της απεργίας των σεναριογράφων και η μεταγραφή στο ABC της εξασφάλισε λίγα ακόμα χρόνια ζωής, φτάνοντας ως την 8η. Η οποία είχε ανακοινωθεί ως η τελευταία από τον ίδιο τον δημιουργό Μπιλ Λόρενς, μέχρι που το ABC αποφάσισε πως ήθελε κι άλλο. Ο ίδιος ο Λόρενς ήταν πολύ ειλικρινής πάνω στο όλο ζήτημα, λέγοντας πως δε μπορούσε να πει όχι γιατί αυτές ήταν δουλειές που προσέφερε το κανάλι και θα ήταν κρίμα να χαθούν. Πρότεινε η 9η σεζόν να ήταν στην πραγματικότητα spin-off που θα εστίαζε σε μια νέα γενιά γιατριών, αλλά το ABC επέμενε να μείνει ο νέος κύκλος υπό την ταμπέλα «Scrubs». Οπότε στην ουσία ο Λόρενς και το σεναριακό του τιμ προχώρησαν στη δημιουργία ενός εσωτερικού spin-off, με μια νέα γενιά χαρακτήρων να έρχονται στο κέντρο και κάποιους παλιούς να εμφανίζονται περιστασιακά.

Δείτε ακόμη: Γάμοι, θάνατοι, κι ο Μάγος του Οζ: Τα καλύτερα 100ά επεισόδια σειρών

finale_angel

«Angel»

Το πρώτο φινάλε: Στο «Home» της 4ης σεζόν, η ομάδα του Έιντζελ λαμβάνει μια εξωφρενική πρόταση, στην οποία δεν τολμά να πει όχι. Να αποκτήσει δηλαδή τον έλεγχο της ίδιας της Wolfram & Hart.

Το δεύτερο φινάλε: Το «Not Fade Away» βρίσκει την αποδεκατισμένη ομάδα του Έιντζελ στριμωγμένη σε ένα σοκάκι του βροχερού Λος Άντζελες, την ώρα ακριβώς που ξεσπά η Αποκάλυψη, σε ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά φινάλε όλων των εποχών.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: O Τιμ Μινίαρ επέστρεψε στη σειρά μετά από μια σεζόν για να γράψει το «Home», τελευταίο επεισόδιο του 4ου κύκλου. Με τις βασικές πλοκές της 4ης (και των προηγούμενων) σεζόν να έχουν ολοκληρωθεί στο προηγούμενο επεισόδιο, ο Μινίαρ ουσιαστικά έγραψε και σκηνοθέτησε έναν εσωτερικό πιλότο για μια επικείμενη επανεφεύρεση της σειράς, προκειμένου να πειστεί το δίκτυο να δώσει το πράσινο φως για έναν ακόμα κύκλο. Το WB πείστηκε, και η 5η σεζόν του «Angel» αποτελεί μια εντελώς φρέσκια προσέγγιση στον μύθο του BuffyVerse. Την επόμενη χρονιά, ο Γουήντον επέμεινε πως θα ήθελε να γνωρίζει τις προθέσεις του δικτύου πριν την ολοκλήρωση της σεζόν. Το WB ερχόμενο αντιμέτωπο με το deadline του Γουήντον, προτίμησε να ακυρώσει τη σειρά παρά να προσφέρει πρώιμη ανανέωση, οδηγώντας έτσι στη φρενήρη, αριστουργηματική 3η πράξη της 5ης σεζόν.

Δείτε ακόμη: Τα 10 καλύτερα τηλεοπτικά φινάλε

finale_heaven

«7th Heaven»

Το πρώτο φινάλε: To διπλό επεισόδιο «Goodbye...» και «...And Thank You» στο τέλος της 10ης σεζόν βρίσκει παλιά μέλη του καστ να επιστρέφουν για τον προγραμματισμένο αποχαιρετισμό και όλα τα παιδιά της οικογένειας να περιμένει δίδυμα επειδή #GodBless.

Το δεύτερο φινάλε: Το «And Away We Go» της 11ης, όπου ο πάστορας παρατά την εκκλησία για να γυρίσει την Αμερική με ένα RV και η μικρή Ρούθι αποφοιτά νωρίτερα από το σχολείο (επειδή #τηλεόραση) για να ταξιδέψει με το αγόρι της, τον οποίο λένε T-Bone. Άφησε το σχολείο για να ταξιδέψει με τον T-Bone. Η χειρότερη σειρά του σύμπαντος.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Συνέβησαν οι τρομερές θεαματικότητες του φινάλε της 10ης σεζόν, οι οποίες έκαναν το κανάλι να πιστέψει πως ο κόσμος ξαφνικά ενδιαφέρθηκε εκ νέου για τη σειρά. Το οποίο ναι, εγώ καταλαβαίνω πόσο βλακώδες σκεπτικό είναι, εσύ καταλαβαίνεις πόσο βλακώδες σκεπτικό είναι, αλλά άνθρωποι χαμένοι μες στο χρήμα που μεταφράζουν κάθε πίξελ σε σήμα δολαρίου, μπορούν να καταλάβουν πόσο βλακώδες σκεπτικό είναι; Όχι, δε μπορούν, γιατί η φράση βλακώδες σκεπτικό δε μεταφράζεται στα δολαρίστικα. Η σειρά φυσικά ξανακόπηκε την επόμενη σεζόν, αλλά όχι προτού αναγκαστεί η δημιουργός Μπρέντα Χάμπτον να σκεφτεί τι θα κάνει με τόση ευτυχία και τόσα δίδυμα.

finale_wire

«The Wire»

Το πρώτο φινάλε: To «Mission Accomplished» της 3ης σεζόν βρίσκει τον Στρίνγκερ νεκρό και τον ΜακΝάλτι σκασμένο που δεν πρόλαβε να τον πιάσει («δε θα μάθει ποτέ ότι τον είχαμε»), ο Μάρλο κι ο Μπαρκσντέιλ κάνουν τον τελικό τους πόλεμο, η μοίρα του Χάμστερνταμ αποφασίζεται, ο Καρκέτι επωφελείται πολιτικά από τα πάντα κι ο ΜακΝάλτι παραιτείται.

Το δεύτερο φινάλε: Το «-30-» του τελευταίου επεισοδίου της 5ης σεζόν χρησιμοποιεί για τίτλο το σύμβολο που αντιστοιχεί στο τελείωμα μιας ιστορίας στη δημοσιογραφική σημειολογία (τουλάχιστον τότε παλιά με τα τυπωμένα χαρτιά και το «Spotlight» κι όλα αυτά), και κατά τα άλλα το επεισόδιο, η σεζόν και η σειρά ολοκληρώνονται με ένα εκτεταμένο ‘κι η ζωή συνεχίζεται’ μοντάζ.

Τι συνέβη στο ενδιάμεσο: Η σειρά ολοκληρώθηκε αρχικά μετά την 3η σεζόν, όταν και έκλεισαν όλα τα μεγάλα storylines των 3 πρώτων κύκλων. Όμως ο Ντέιβιντ Σάιμον επέμενε ασφυκτικά στα μεγάλα κουστούμια του ΗΒΟ πως η ιστορία του δεν έχει τελειώσει, πως έχει κι άλλα να πει, και την τελευταία στιγμή η σειρά πήρε ανανέωση. Και ευτυχώς για όλους μας, γιατί η 4η σεζόν του «Wire» είναι ίσως η κορυφαία στην ιστορία της τηλεόρασης.

Δείτε ακόμη: