
Οταν μιλάμε για ιστορία του ελληνικού σινεμά, είναι αδύνατον να μην μιλήσουμε για δύο από τις εξέχουσες πρώτες απόπειρες για ολοκληρωμένο σινεμά μυθοπλασίας, τις «Περιπέτειες του Βιλάρ» του Τζόζεφ Χεπ και τον «Μάγο της Αθήνας» του Αχιλλέα Μάδρα. Σε κοινή προβολή, στις 31 Μαΐου στο OTE History, οι δύο ταινίες δεν παρακολουθούνται μόνο ως μνημείας μιας κληρονομιάς που μετράει ήδη περισσότερα από 100 χρόνια, αλλά και ως δύο απολαυστικά δείγματα ελληνικού φολκ - διαχρονικών όσων και οι ιστορίες που τα συνοδεύουν.
«Οι Περιπέτειες του Βιλάρ» είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση, παραγωγής του 1924, γυρισμένη από τον Τζόζεφ Χεπ, Ούγγρο κινηματογραφιστή ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Pathé και δούλεψε μέχρι τον θάνατο του ως κάμεραμαν και διευθυντής φωτογραφίας.
Το 1920, ο Δημήτρης Βρατσάνος, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού «Εικονογραφημένη», διανοούμενος του ελληνικού κινηματογράφου και ιδρυτής της πρώτης σχολής κινηματογράφου, προσκαλεί στην Ελλάδα τον φημισμένο κωμικό του μιούζικ-χολ Βιλάρ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Νίκος Σφακιανάκης. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι μια από τις πρώτες και πιο ενδιαφέρουσες κωμωδίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου: «Ο Βιλάρ στα γυναικεία λουτρά του Φαλήρου».
Ο Βιλάρ είναι ένας τεμπελάκος που έχει στρώσει το κρεβάτι του μέσα στην ταΐστρα ενός κοπαδιού από αγελάδες… Εχοντας βρει δουλειά σε ένα καθαριστήριο, γνωρίζει εκεί τη Μαρία, η οποία τον ερωτεύεται. Κάποιο πρωινό, συναντάει την κοπέλα κοντά στην Ακρόπολη και πάνε να γευματίσουν μαζί. Ξαφνικά, παίρνει χαμπάρι πως η ώρα έχει κιόλας πάει έντεκα. Και τότε παίρνει τραμ και ταξί μέχρι τη δουλειά του όπου, φυσικά, το αφεντικό τον υποδέχεται κακήν κακώς…
Η ταινία είναι βασισμένη σε υλικό που δώρισε ο σκηνοθέτης της Τζόζεφ Χεπ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το 1963, το οποίο περιελάμβανε και αμοντάριστα πλάνα. Το υλικό αποκαταστάθηκε πλήρως το 1991. Τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση της ταινίας ανέλαβε ο Μηνάς Αλεξιάδης, διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος.
«Οι Περιπέτειες του Βιλάρ» προβάλλονται αποκλειστικά στο ΟΤΕ History, την Τρίτη 31 Μαΐου στις 21.00
Ο «Μάγος της Αθήνας», είναι η πιο διάσημη ίσως ταινία του Αχιλλέα Μαδρά, ενός από τους πρωτεργάτες του ελληνικού κινηματογράφου. Κοσμογυρισμένος, δήλωνε ότι ήταν ηθοποιός στο θίασο της Σάρα Μπερνάρ και ότι δούλεψε στο Χόλιγουντ. Τη διετία 1920-1921 γυρίζει το ζουρνάλ «Πρόσφυγες Πολέμου» το οποίο και προβάλλει στις ΗΠΑ κερδίζοντας πολλά χρήματα. «Ο Μάγος της Αθήνας» άρχισε να γυρίζεται το 1922 με τίτλο «Η Τσιγγάνα της Αθήνας». Τα γυρίσματά της δεν ολοκληρώθηκαν αλλά αποσπάσματα συνοδευόμενα με επίκαιρα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής προβλήθηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις των ομογενών της Αμερικής. Το 1931 ο Αχιλλέας Μαδράς συμπλήρωσε την ταινία με νέες σκηνές που γύρισε σε διάφορους χώρους της πόλης των Αθηνών αλλάζοντάς της τον τίτλο από «Τσιγγάνα της Αθήνας» σε «Μάγο της Αθήνας».
Η ιστορία του φιλμ ακόλουθεί τις περιπέτειες ενός μουσικού και μάγου, ευγενικής καταγωγής (τον υποδύεται ο ίδιος ο Αχιλλέας Μαδράς), ο οποίος κερδίζει τις καρδιές των γυναικών. Όταν η αγαπημένη του τον εγκαταλείπει για έναν πλούσιο, εκείνος θα κάνει τα πάντα για να την ξανακερδίσει.
Η ταινία αποκαταστάθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας ενώ η τελική κόπια του φιλμ είχε προσθήκη σκηνών ζωγραφισμένες καρέ-καρέ στο χέρι από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση υπογράφει επίσης ο Μηνάς Αλεξιάδης.
«Ο Μάγος της Αθήνας» προβάλλεται αποκλειστικά στο ΟΤΕ History, την Τρίτη 31 Μαΐου στις 21.30