Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2024: Το «Quiet Life» του Αλέξανδρου Αβρανά στο Orizzonti διαγωνιστικό τμήμα

of 10

Η νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα της Βενετίας.

Βενετία 2024: Το «Quiet Life» του Αλέξανδρου Αβρανά στο Orizzonti διαγωνιστικό τμήμα

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία, ο Αλέξανδρος Αβρανάς («Love Μe Νot», «True Crimes», «Without») επιστρέφει στη Βενετία, όπου το 2013 είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με το «Miss Violence», φεύγοντας με τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Ανδρικής Ερμηνείας.

Πριν από λίγο όπου ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα ανακοίνωσε τις ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του 81ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας, το «Quiet Life» του Αλέξανδρου Αβρανά, μία ελληνική συμπαργωγή (Playground και Asterisk*), φιγουράρει στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Orizzonti.

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

quiet life

H ταινία ακολουθεί την ιστορία του Σεργκέι και της Ναταλία, ένα ζευγάρι προσφύγων, οι οποίοι μαζί με τις δύο κόρες τους αναζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, ελπίζοντας για μία ασφαλέστερη, ευτυχισμένη ζωή. Ομως οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές και το μέλλον είναι αβέβαιο.

quiet life

Η κόρη τους Κάτια τραυματίστηκε τόσο από την όλη εμπειρία και ξαφνικά κατέρρευσε - έπεσε σε βαθύ ύπνο από το οποίο δεν μπορεί κανείς να την ξυπνήσει. Αυτό ονομάζεται «Σύνδρομο Παραίτησης» (ή «Απάθεια» που ήταν κι ο αρχικός τίτλος της ταινίας) και εμφανίζεται συχνά σε άτομα που τους παραλύει ο φόβος. Τα τελευταία χρόνια, μόνο η Σουηδία, είχε να αντιμετωπίσει 700 τέτοια περιστατικά παιδιών με «Σύνδρομο Παραίτησης».

quiet life

Ο Σεργκέι και η Ναταλία προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας και ελπίδας - ό,τι χρειάζεται να αισθανθεί η Κάτια για να ξυπνήσει. Ομως κανείς δεν ξέρει πώς να θεραπεύσει μία τόσο μυστηριώδη κατάσταση και δεν βρίσκουν βοήθεια από πουθενά.

Αλέξανδρος Αβρανάς 607

Μιλώντας λίγο παλιότερα στη Lifo και τον Αλέξανδρο Διακοσάββα, ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει για την ταινία:

«Γνωρίζεις το «σύνδρομο των παρατημένων παιδιών"; Έχει παρατηρηθεί σε παιδιά των μεταναστών των πρώην ανατολικών χωρών, Ρώσων, Βούλγαρων, Γιουγκοσλάβων, που αναζητούν στη Σουηδία πολιτικό άσυλο. Η Σουηδία έχει αλλάξει στάση τα τελευταία χρόνια στο μεταναστευτικό λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά εξακολουθεί να κάνει πολλά για τους μετανάστες. Προσφέρει τροφή, στέγη, χρήματα και παιδεία στα παιδιά τους. Oταν, λοιπόν, έρχεται η διαδικασία του ασύλου, έχοντας περάσει περίπου ένας χρόνος, και τα παιδιά τελικά δεν πάρουν άσυλο, πέφτουν σε κώμα. Δεν ξυπνάνε για κανέναν άλλον λόγο παρά μόνο όταν αισθανθούν ξανά την ελπίδα. Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο. Τώρα έχει εμφανιστεί αυτό το σύνδρομο και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία και είναι μια πολύ ωραία αλληγορία για τα παιδιά και την κοινωνία στην οποία έρχονται να μεγαλώσουν».

Το σενάριο υπογράφει ο Αλέξανδρος Αβρανάς μαζί με τον Σταύρο Παμπαλλή, τη διεύθυνση Φωτογραφίας η Ολυμπία Μυτιληναίου ενώ στο σχεδιασμό ήχο συναντάμε τον Κώστα Βαρυμπομπιώτη.

quiet life

QUIET LIFE CREDITS

Director: Alexandros Avranas
Screenplay: Stavros Pamballis, Alexandros Avranas
Director of Photography: Olympia Mytilinaiou
Production Design: Markku Pätilä
Costume Design: Jaanus Vahtra
Editor: Dounia Sichov
Original music: Tuomas Kantelinen
Sound: Kristjan Kurm - Kostas Varympopiotis - Persefoni Miliou
Line producer: Urte Fink
Cast: Chulpan Khamatova (Natalia), Grigory Dobrygin (Sergei), Naomi Lamp (Alina), Miroslava Pashutina (Katja), Eleni Roussinou (Adriana)
Producers: Sylvie Pialat, Alejandro Arenas Azorín, Benoît Quainon, Adeline Fontan Tessaur Coproducers: Reik Moller, Ulf Israel, Olivier Guerpillon, Frida Hallberg, Riina Sildos, Elina Litvinova, Kostas Sfakianakis, Vicky Miha, Kaarle Aho, Kai Nordberg
A Les films du Worso production | In coproduction with Elle Driver, Senator Film Produktion, Fox in the Snow, Amrion, Playground, Asterisk*, Making Movies | Coproducers: ARTE France Cinema, Bayerischer Rundfunk, Film I Väst, Ert, Faliro House, Exile Content, Sezzfilm, Fink Film, Three Brothers | With the support of Eurimages, Film Estonia, Finnish Film Foundation, Swedish Film Institute, Région Île-De-France, Creative Europe Media Programme - Media of the European Union, Estonian Film Institute, Greek Film Centre, Ekome, Cultural Endowment of Estonia | With the participation of ARTE, TRT, Yle | International sales: Elle Driver

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.