Η παρουσία του Δημήτρη Πιατά στην τελετή έναρξης του TIFF64 έδωσε τον τόνο: μια εύθραυστη αισιοδοξία που πάντα καμουφλάρει μια μελαγχολία. Μια κινηματογραφική γιορτή με κέφι σε μια εποχή ιδιαίτερα ζοφερή. Κάπως έτσι ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης, 2 Νοεμβρίου, το 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
To 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.
Ο αγαπητός κωμικός (και όχι μόνο, φυσικά), βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη γιατί παίζει στο «Εκτο Πάτωμα» και προετοιμάζει τους «Κωμικούς» που θ΄ανέβουν με την καινούργια χρονιά στο ΚΘΒΕ, αλλά επιπλέον στη σκηνή του Φεστιβάλ ως ένας από τους αξέχαστους πρωταγωνιστές στο «Αρπα Colla» του Νίκου Περάκη, ο οποίος θα παραλάβει φέτος τον Τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο.
Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2023: Οι 45 ταινίες που θα τρέξει να δει το Flix
Ο Πιατάς παρουσίασε ένα-ένα τα highlights της φετινής διοργάνωσης: την αφίσα που σχεδίασε ο Βασίλης Σελιμάς, τα σποτάκια που σκηνοθέτησε ο Θανάσης Νεοφώτιστος, το αφιέρωμα στα Φαντάσματα, την Αγορά και τη φετινή Πρέσβειρά της, τη Χάρις Αλεξίου, το αφιέρωμα, με προβολές και έκθεση, στον Τάκη Κανελλόπουλο, «τον μόνο σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή και γύρισε όλες του τις ταινίες στη Θεσσαλονίκη.»
Η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, από τη μία εστίασε στην αναβάθμιση του διαγωνιστικού Τμήματος Meet the Neighbors «που εκφράζει καλύτερα τη φιλοσοφία μας αλλά και τις αγωνίες και τις ελπίδες του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα,» από την άλλη τίμησε τον Μισέλ Δημόπουλο, «τον άνθρωπο στον οποίο το Φεστιβάλ χρωστάει τη σημερινή του μορφή, τον άνθρωπο που έμαθε σινεμά σε μια ολόκληρη γενιά,» του οποίου το όνομα παίρνει εφεξής ο Χρυσός Αλέξανδρος του τμήματος. Αναφερόμενη στη σημασία του Τμήματος Meet the Neighbors, η Ζαλαντό είπε, «Οι ταινίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το τμήμα, προέρχονται από 36 χώρες της γειτονιάς μας. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτήν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι που μοχθούν, ερωτεύονται, τραγουδάνε, ελπίζουν, είναι οι δικοί μας γείτονες. Γυρίζουν ταινίες που αποτυπώνουν τους φόβους και τις αγωνίες τους και θέτουν ερωτήματα για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Μέσα σε αυτές τις ταινίες κρύβεται η πολιτική των ονείρων και της αισιοδοξίας. Ας ονειρευτούμε, λοιπόν, μέσα από τις ταινίες κι ας κρατήσουμε ζωντανή την αισιοδοξία μας.»
Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης η Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ και Καθηγήτρια στο ΑΠΘ, Ελευθερία Θανούλη, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου (απαστράπτουσα και χαρακτηριστικά άνετη στο βήμα), κανένας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ούτε ο απερχόμενος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ούτε ο εκλεγμένος επόμενος, Στέλιος Αγγελούδης, παρότι κι οι δυο βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα.
Και ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, με μια ομιλία που απέδειξε ότι η ομάδα του, μεν, γνωρίζει καλά τις... ενότητες και τις δράσεις του Φεστιβάλ, σε μια εκτενή περιγραφή του #TIFF64 που περίττευε μέσα στη βραδιά, αλλά χωρίς κάτι ενδιαφέρον όπως καλεί η θέση του και η ευκαιρία τής απεύθυνσης στο κοινό επαγγελματιών του κινηματογράφου και πολιτικών φορέων. Η μόνη χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο Υφυπουργός ήταν, «Η Κυβέρνηση πιστεύει ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή ισχύ του κλάδου της κινηματογραφικής παραγωγής καθώς και στη δυναμική των ελληνικών ταλέντων, γι' αυτό το λόγο στηρίζει και προωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους και κατά κύριο λόγο μέσα από μία ξεκάθαρη στρατηγική που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο εδώ, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός καθ' όλα ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις του κλάδου και για την προσέλκυση επενδύσεων.» Περιμένουμε κάτι πιο πρωτότυπο και συγκεκριμένο.
Την τελετή έκλεισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσιάζοντας την ταινία της επίσημης έναρξης, το αριστουργηματικό «Στη Φωτιά» του Τραν Αν Χουνγκ που, μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, θα βγει στις ελληνικές αίθουσες από τη Rosebud.21. Για μια ταινία εποχής με τη μαγειρική και την αγάπη των φυσικών υλικών στο επίκεντρο, ο Ανδρεαδάκης είπε, «Στην πραγματικότητα η ταινία που σκηνοθέτησε ο Βιετναμέζος Τραν Αν Χουνγκ υπερβαίνει τη γαστρονομία και γίνεται ύμνος για τη ζωή και τον ακατανίκητο έρωτα, ο οποίος βεβαίως περνάει μέσα από τις μνήμες των γεύσεων και την παράδοση μιας ξεχωριστής μαγειρικής τέχνης συνυφασμένης με τον πολιτισμό. Η μαγειρική συνύπαρξη του πρωταγωνιστικού ζευγαριού αποτυπώνεται σαν μια χορογραφία ψιθύρων και ανολοκλήρωτων ιδανικών επιθυμιών, μια χορογραφία γεύσεων οι οποίες αφηγούνται ξεχασμένες, μα τόσο σημαντικές, ιστορίες. Οπως θα ακούσετε κάποια στιγμή στην ταινία – και όπως βεβαίως γνωρίζουν όλοι οι μάγειροι και οι μαγείρισσες της Θεσσαλονίκης – η γεύση είναι κουλτούρα και μνήμη, παράδοση και ταπεινότητα. Ετσι, μια συνταγή με ψάρι και λαχανικά, δεν είναι απλώς ένα πιάτο φαγητού, αλλά η συνάντηση της θάλασσας με τη στεριά που υμνεί την ομορφιά του τόπου μας.»
Καλή... όρεξη για ό,τι έρχεται, δέκα μέρες γεμάτες ταινίες και ανθρώπους και σινεμά, στην αίθουσα, παρέα με το Flix.
To 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.
Διαβάστε περισσότερα:
- Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2023: Οι 45 ταινίες που θα τρέξει να δει το Flix
- Η Μόνικα Μπελούτσι στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Ο Θανάσης Νεοφώτιστος σκηνοθετεί το τρέιλερ του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2023: Τα Διαγωνιστικά Τμήματα
- Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2023: Οι ελληνικές ταινίες
- O Αλεξάντερ Πέιν παρουσιάζει τη νέα του ταινία «Τα Παιδιά του Χειμώνα» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
- Οι ταινίες έναρξης και λήξης του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αφιερώνει στον Τάκη Κανελλόπουλο
- Αυτή είναι η αφίσα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2023: Αφιέρωμα και Χρυσός Αλέξανδρος στον Νίκο Περάκη
- Φαντάσματα: Το μεγάλο αφιέρωμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης