Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (18 Ιουλίου - 24 Ιουλίου 2024)

of 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (18 Ιουλίου - 24 Ιουλίου 2024)
Η Νύχτα του Κυνητού

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στα θερινά ολόκληρης της Ελλάδας.

ΕΜΣΤ προβολές

CINEFIX: Θερινές προβολές στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

«Τα ερείπια στην πλάτη μας - Ενα in situ πρόγραμμα προβολών», Πέμπτη, 18 Ιουλίου στις 21.30

Τα ερείπια στην πλάτη μας είναι ένα πρόγραμμα προβολών, στο πλαίσιο του οποίου τα οπτικοακουστικά έργα βρίσκονται σε διάλογο με τον τόπο προβολής τους, τον υπαίθριο κινηματογράφο του ΕΜΣΤ CINEFIX καθώς και με την παράδοξη συνθήκη όπου οι θεατές στρέφουν την πλάτη τους στον φωτισμένο θεαματικό βράχο της Ακρόπολης. Τα φιλμ και τα βίντεο που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβολών σχετίζονται μέσω της κοινής αντι-μνημειακής διάθεσης και οπτικής τους προς την πόλη της Αθήνας – εστιάζουν στις ταράτσες, τα πεζοδρόμια, τις κεραίες και άλλες λεπτομέρειες της σύγχρονης αστικής καθημερινότητας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα των Μαρίνα Γιώτη, Κώστα Μπασάνου, Άσπας Στασινοπούλου, Εύας Στεφανή, Δάφνης Χαιρετάκη και Catriona Gallagher. Επιμέλεια προγράμματος: Σταμάτης Σχιζάκης

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα παρακάτω οπτικοακουστικά έργα:

Δάφνη Χαιρετάκη –Τα φύκια στα μαλλιά σου, 2016
Ψηφιοποιημένο φιλμ 16 χιλιοστών, έγχρωμο, με ήχο
Διάρκεια 7’40’’
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Catriona Gallagher – Περδικάκι, 2019
Ψηφιακό βίντεο υψηλής ανάλυσης, έγχρωμο, με ήχο
Διάρκεια 37’
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Άσπα Στασινοπούλου – Αθήνα, Ομόνοια & Αθήνα, Στρατόπεδο [π.1970]
Φιλμ 8 χιλιοστών, έγχρωμο, χωρίς ήχο
Διάρκεια: 7’
Δανεισμός από τον Χριστόφορο Μαρίνο

Εύα Στεφανή – Χειρόγραφο, 2017
Ψηφιακό βίντεο υψηλής ανάλυσης, έγχρωμο, με ήχο
Διάρκεια 12’
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Μαρίνα Γιώτη – As to posterity, 2014
Ψηφιακό βίντεο υψηλής ανάλυσης, έγχρωμο, με ήχο
Διάρκεια 11’40’’
Συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Κώστας Μπασάνος – Η εποχή της μοναξιάς, 2005
Βίντεο, έγχρωμο, με ήχο
Διάρκεια 2’36’’
Δωρεά του καλλιτέχνη
Συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συνολική διάρκεια 78’
Στα Αγγλικά και Γαλλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Είσοδος 2 ευρώ στο Ταμείο Έκδοσης Εισιτηρίων του ΕΜΣΤ και αγορές online:

Χωρίς Ορια

«Χωρίς Ορια» - Θερινό σινεμά από το ΠΙΟΠ στην Αθήνα, Παρασκευή, 19 Ιουλίου σιτς 21.00, στον εξώστη του κτηρίου του, στον Ταύρο

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει, τις Παρασκευές του Ιουλίου, το θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ιστορίες Ολυμπιονικών», με τηνπροβολή της ταινίας «Χωρίς Ορια», την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 (ώρα 21.00), στον εξώστη του κτηρίου του, στον Ταύρο.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του Στιβ Πριφοντέιν, διάσημου Αμερικανού δρομέα μεγάλων αποστάσεων της δεκαετίας του 1970. Ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όπου δούλεψε με τον θρυλικό προπονητή Μπιλ Μπάουερμαν, συνεχίζει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, και καταλήγει με τον πρόωρο θάνατο του αθλητή, σε ηλικία 24 ετών, σε αυτοκινητικό δυστύχημα. O Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Χωρίς Όρια (Without Limits)
Ειδική προβολή στη μνήμη του Ντόναλντ Σάδερλαντ
ΗΠΑ | 1998 | Διάρκεια: 117'
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Τάουνι
Με τους: Μπίλι Κράνταπ, Ντόναλντ Σάδερλαντ
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00
ΠΙΟΠ | Ιστορικό Αρχείο, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος, Τ: 210 3418051 | www.piop.gr

jules et jim Αίγλη

Το Wine is Fine στο Αίγλη Cinema. Μια θερινή Βραδιά Σινεμά Οίνου και Γαστρονομίας κάτω από τα αστέρια. Τρίτη, 23 Ιουλίου

Το wine bar "Wine is Fine" συναντά την εμβληματική Αίγλη Ζαππείου για μια βραδιά-εμπειρία την Τρίτη, 23 Ιουλίου, στις 21.00. Στο μοναδικό καλοκαιρινό vibe του θερινού της σινεμά, η Αίγλη Ζαππείου προσκαλεί το κοινό να απολαύσει την αριστουργηματική ταινία του Φρανσουά Τριφό, «Ζιλ και Τζιμ». Το μενού είναι μυστικό και απόλυτα εμπνευσμένο από την ταινία.Φυσικά, το κοινό θα μπορεί να γευτεί μια ποικιλία από διαφορετικά, οργανικά κρασιά, αλλά και να προμηθευτείαπό το ανανεωμένο μπαρ του σινεμά οτιδήποτε έξτρα θελήσει για να συνοδεύσει την ταινία!Κλείστε το εισιτήριο σας online.

sunset boulevard

«Το τέλος του σινεμά;»: Το Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1950) στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια με τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, την Τετάρτη, 24 Ιουλίου

Πεθαίνει άραγε το σινεμά; Μπορεί αυτή η ανησυχία να ακούγεται υπερβολικά «σύγχρονη» και ριζωμένη στην σημερινή εποχή των streaming πλατφορμών, αλλά ο προβληματισμός για το μέλλον του κινηματογράφου είναι σχεδόν τόσο παλιός όσο και το ίδιο το μέσο. Το Sunset Boulevard, το αριστουργηματικά σαρδόνιο film noir του Billy Wilder από το 1950 τοποθετείται ανάμεσα σε δύο “θανάτους” του κινηματογράφου. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η ταινία αφηγείται την εμβληματική ιστορία της παραισθησιακής Norma Desmond, της πάλαι ποτέ κραταιάς κινηματογραφικής σταρ της δεκαετίας του ‘20 που ξεθώριασε όταν το ομιλόν φιλμ “σκότωσε” το βωβό σινεμά και έφερε τα πάνω-κάτω στην χολιγουντιανή βιομηχανία.

Υπάρχει όμως κι ένας δεύτερος, υπόρρητος κινηματογραφικός «θάνατος» στο Sunset Boulevard, καθώς η ταινία κυκλοφόρησε σε μια ιστορική περίοδο όπου η τηλεόραση είχε εισβάλει για τα καλά στην κοινωνική ζωή και τη μαζική κουλτούρα των ΗΠΑ, εκθρονίζοντας την σκοτεινή αίθουσα ως αποκλειστικό και προνομιακό χώρο της κινούμενης εικόνας στην συλλογική συνείδηση και την καθημερινή εμπειρία.

Το Sunset Boulevard δεν είναι μόνο ένα κλασικό film noir που τα κάνει όλα σωστά ώστε να μπει στον πάνθεον (αν όχι στην κορυφή) του είδους. Είναι επίσης ένα πρώιμο παράδειγμα κινηματογράφου που σχολιάζει αναστοχαστικά τον εαυτό του, πολύ πριν η meta αυτοαναφορικότητα γίνει κοινός τόπος. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε μια ταινία που αποτέλεσε ένα αδιανόητο πεδίο συνάντησης ανάμεσα σε γίγαντες του σινεμά σαν τον Billy Wilder, τον Charles Brackett, την Gloria Swanson, τον Erich von Stroheim, τον Cecil B. Demille, τον Buster Keaton και την Hedda Hopper.

Ποια είναι λοιπόν η θέση του σινεμά στον καιρό της ασταμάτητης ροής των ψηφιακών εικόνων; Τι διαφοροποιεί την κινηματογραφική εικόνα από όλες τις υπόλοιπες; Θα πεθάνει ποτέ το σινεμά ή μήπως είναι η μοναδική τέχνη ικανή να προσαρμόζεται αληθινά στην εποχή της; Ένα αθάνατο film noir της δεκαετίας του ‘50 μπορεί να διαθέτει περισσότερες απαντήσεις απ’ όσες φανταζόμαστε.

H ταινία του Billy Wilder θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια (Μαυρομιχάλη 165) την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 21.00. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, μέχρι όσο πάει.

Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Κλείστε το εισιτήριο σας στο more

athens open air film festival

Ολονυκτία τρόμου από το Athens Open Air Film Festival στην Ακαδημία Πλάτωνος το Σάββατο, 20 Ιουλίου

Το Athens Open Air Film Festival έχει τον τρόπο να κάνει τις καυτές νύχτες του Ιουλίου να μας παγώσουν το αίμα. Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στήστε πετσετούλα χάμω, οπλιστείτε με ενθουσιασμό και ψυχραιμία και απολαύστε ταινίες ως το πρωί. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 21.30 με τη «Νύχτα του Κυνηγού» (Τσαρλς Λότον, 1955), συνεχίζει με το «Μια Μορφή στο Παράθυρο» (Τζακ Κλέιτον, 1961), και ολοκληρώνεται με το «Καρναβάλι των Ψυχών» (Χερκ Χάρβεϊ, 1962).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Athens Open Air Film Festival εδώ.

Alladin

Full Moon Sleep Over από το Athens Open Air Film Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή, 21 Ιουλίου

Εχοντας επιβιώσει από την ολονυκτία τρόμου του Σαββάτου, πάρτε μαξιλαράκι και κατευθυνθείτε στο ΚΠΙΣΝ όπου το Athens Open Air Film Festival σας προσκαλεί να (μην) κοιμηθείτε μαζί του! Το πρόγραμμα ξεκινά στις 21.00 με τον «Αλαντίν» (1992) κι ακολουθούν στις 22.40 το «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού» («Moonstruck», 1987), στις 00.20 το «Πνεύμα του Κακού» («Poltergeist», 1982), στις 02.20 η «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» (1981) και στις 04.10 ως το ξημέρωμα οι «Μαχητές» (1979).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Athens Open Air Film Festival εδώ.

λιμάνι

Το Λιμάνι των Αποκλήρων του Μαρσέλ Καρνέ | Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 21.00 στο θερινό Απόλλων της Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 21:00 στο θερινό cine Απόλλων, οι Σινεφίλ Δευτέρες του Kemes παρουσιάζουν το μνημειώδες νουάρ του γαλλικού ποιητικού ρεαλισμού, «Το Λιμάνι των Αποκλήρων» του Μαρσέλ Καρνέ, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Απαγορευμένα παιγνίδια». Μία από τις πλέον ρομαντικές, γοητευτικά μελαγχολικές στιγμές του προπολεμικού σινεμά.

Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

ιούλιος στο λος Αντζελες

Ιούλιος στο Λος Αντζελες | Κάθε βράδυ όλο τον Ιούλιο στα θερινά Απόλλων και Ναταλί στη Θεσσαλονίκης

Μετά το αφιέρωμα «Σεπτέμβριος στη Νέα Υόρκη» της περσινής σεζόν, έρχεται φέτος το «Ιούλιος στο Λος Άντζελες» με ταινίες που διαδραματίζονται (ή που έχουν άμεση σχέση) στην θρυλική «Πόλη των Αγγέλων», στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, στο σπίτι του Χόλιγουντ, στο μέρος του πλανήτη όπου κάθε γωνιά έχει να σου πει και μια σπουδαία ιστορία.

28 ταινίες από 23 σκηνοθέτες, 5 από τις οποίες θα προβληθούν στο Σινε Ναταλί.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

19/07 Sunset Boulevard (1950) 20:45
20/07 Terminator 2: Judgment Day (1991) 22:30
21/07 Lost Highway (1997) 22:30
22/07 Boogie Nights (1997) 23:00 // Ναταλί
23/07 Barton Fink (1991) 22:45
24/07 Ed Wood (1994) 22:45
25/07 Magnolia (1999) 21:00
26/07 Sullivan's Travels (1941) 20:45Her (2013) 22:30
27/07 La La Land (2016) 22:30
28/07 Straight Outta Compton (2015) 22:30
29/07 A Star is Born (2018) 23:00 // Ναταλί30/07 Kiss Me Deadly (1955) 20:45China Town (1974) 22:4531/07 Babylon (2022) 21:0001/08 Once Upon a Time in Hollywood (2019) 21:00

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στα θερινά ολόκληρης της Ελλάδας.