Buzz

Πέθανε ο Θανάσης Βαλτινός

of 10

Στα 92 του χρόνια πέθανε ο συγγραφέας, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τιμημένος με το βραβείο σεναρίου για το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Πέθανε ο Θανάσης Βαλτινός

Το βιογραφικό του Θανάση Βαλτινού στο site της Ακαδημίας Αθηνών, όπου υπήρξε πρόεδρος της το 2016, είναι συνοπτικό αλλά πυκνό, δίνει όλη την έκταση ενός συγγραφέα που υπήρξε πολυπράγμων και «κινηματογραφικός» όσο λίγοι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας, το 1932. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν: τις "Τρωάδες" και τη "Μήδεια" του Ευριπίδη και την "Ορέστεια" του Αισχύλου, που παίχτηκαν στην Επίδαυρο το 1979 και 1980 αντιστοίχως. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, σουηδικά, βουλγαρικά, τουρκικά. Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων επί τέσσερις θητείες. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα». Το 1990 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο: «Στοιχεία για την Δεκαετία του 60», το 2001 με το Διεθνές βραβείο Καβάφη και το 2002 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη. Το 2003 του απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Academia Scientiarum et artium Europae. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2008.

θανάσης βαλτινός

Η Wikipedia συμπληρώνει τη σχέση του με τα οπτικοακουστικά:

Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Ε.Ρ.Τ. (1989-1990) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου 2005 - 2006 με αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μαζωμένο. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Akademia Scientiarum et Artium Europaea), του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί πέντε θητείες. .Ό Θανάσης Βαλτινός διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας των Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) και με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του Στοιχεία για τη δεκαετία του ΄60 (1990), με το διεθνές βραβείο Καβάφη (2001) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» (2002). Το 2002 του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ό Θανάσης Βαλτινός έχει τιμηθεί επίσης και με το Βραβείο Σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του '«Ταξίδι στα Κύθηρα'» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

O Θανάσης Βαλτινός συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ήδη από την «Αναπαράσταση». Ακολούθησαν οι «Μέρες του '36» και μετά το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Τοπίο στη Ομίχλη» και το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού». Ταινία έγινε επίσης, σε σενάριο του ίδιου του Θανάση Βαλτινού, η «Κάθοδος των 9» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σιοπαχά. Σαν ηθοποιός είχε εμφανιστεί σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και στο «Κιέριον» του Δήμου Θέου και στο «Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη.

Κάθοδος των Εννέα Κάθοδος των 9

Τοπίο στην Ομίχλη Τοπίο στην Ομίχλη

βαλτινός Με τον Θόδωρο Αγγελόπουλος στα γυρίσματα της «Αναπαράσταση» το 1969

βαλτινός Με την Τώνια Μαρκετάκη πριν το γύρισμα μιας σκηνής για τον «Ιωάννη τον Βίαιο»

Το 2022 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε παρασημοφορήσει 11 σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ τους και τον Θανάση Βαλτινό.

Για τον βραβευμένο συγγραφέα τόνισε ότι «πλούτισε τη γραμματεία μας με ένα έργο στο οποίο ιστορία, πολιτική και κοινωνία διαπλέκονται έντονα με το εγώ και την ατομικότητα. Με την αφηγηματική του λιτότητα, τον κατακλυσμό των σελίδων του από τη δράση και τα πάθη των απλών ανθρώπων, την πρωτοπόρο χρήση των τεκμηρίων ως λογοτεχνικής ύλης, αλλά κυρίως με την διακονία της ελληνικής γλώσσας με τρόπο ικανό να αποκαταστήσει τον ανάπλου της από τις εκβολές στις πηγές της, άλλαξε τον ρου του σύγχρονου ελληνικού μυθιστορήματος».

βαλτινός