Buzz

Πέθανε η ηθοποιός Σέλεϊ Ντιβάλ

of 10

Η ηθοποιός, είδωλο των 70s, η οποία πρωταγωνίστησε δίπλα στον Τζακ Νίκολσον στην ταινία «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπτρικ και βραβεύτηκε για τις «3 Γυναίκες» του Ρόμπερτ Αλτμαν, πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πέθανε η ηθοποιός Σέλεϊ Ντιβάλ

Η Σέλεϊ Ντιβάλ, η ηθοποιός η οποία πρωταγωνίστησε δίπλα στον Τζακ Νίκολσον στην ταινία «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπτρικ και κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για την ταινία του Ρόμπερτ Αλτμαν «3 Γυναίκες», πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών στο σπίτι της στο Τέξας. Τον θάνατό της επιβεβαίωσε ο σύζυγός της, Νταν Γκιλρόι.

Shelley Duvall

Η Ντιβάλ ήταν γνωστή για τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Αλτμαν, ο οποίος την επέλεξε στο «Brewster McCloud» ως τον πρώτο της ρόλο στην οθόνη. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες του «McCabe & Mrs. Miller» και «Thieves Like Us» πριν πρωταγωνιστήσει στο «Nashville» το 1975. Ο Αλτμαν έδωσε στην ασυνήθιστη παρουσία της Σέλει Ντιβάλ την ευκαιρία να λάμψει στις «3 Γυναίκες», σε μια ερμηνεία για την οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας του Φεστιβάλ Καννών καθώς και μια υποψηφιότητα για BAFTA.

Η ερμηνεία αυτή έκανε τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ Κιούμπρικ να της δώσει το ρόλο της Γουέντι Τόρανς, της συζύγου του χαρακτήρα του Τζακ Νίκολσον στην «Λάμψη», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. Η ταινία χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο γυρισμάτων και καθ' όλη τη διάρκεια, ο θρυλικά απαιτητικός σκηνοθέτης έσπρωξε την Ντιβάλ στα όριά της. Μερικές από τις σκηνές της χρειάστηκαν περισσότερες από 100 λήψεις.

Shelley Duvall

Χρόνια αργότερα η Ντιβάλ μίλησε για τα δύσκολα γυρίσματα στο Hollywood Reporter. «Μετά από λίγο, το σώμα σου επαναστατεί και σου λέει σταμάτα να μου το κάνεις αυτό, δεν θέλω να κλαίω κάθε μέρα. Και μερικές φορές μόνο αυτή η σκέψη θα με έκανε να κλάψω. Το να ξυπνάς Δευτέρα πρωί, τόσο νωρίς, και να συνειδητοποιείς ότι έπρεπε να κλαις όλη μέρα επειδή ήταν προγραμματισμένο — απλά θα άρχιζα να κλαίω. Θα έλεγα πως δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Κι όμως το έκανα. Δεν ξέρω πώς το έκανα. Κι ο Τζακ μου είπε πως δεν ξέρω πώς το κάνεις».

Αλλοι ρόλοι της ήταν και στο «Time Bandits» του Τέρι Γκίλιαμ και η κωμωδία «Roxanne» με τον Στιβ Μάρτιν. Αν και έζησε μια απομονωμένη ζωή, η εμφάνισή της στο «Dr. Phil» το 2016 προκάλεσε αρνητική δημοσιότητα καθώς η πάλη της με την ψυχική διαταραχή έγινε ο πρωταγωνιστής ενός γκροτέσκου σόου. Το 2021 της πήρε συνέντευξη ο δημοσιογράφος του Hollywood Reporter Σεθ Αμπράμοβιτς, ο οποίος ταξίδεψε στο Τέξας και, όπως υποστήριξε, τη βρήκε χαρούμενη καθώς αναπολούσε την καριέρα της και οι κάτοικοι εκεί την έβλεπαν με στοργικότητα, παρά τις εκκεντρικότητες της.

Shelley Duvall

Το 2023 επέστρεψε στην υποκριτική μετά από πολλά χρόνια, εμφανιζόμενη στην indie ταινία τρόμου «The Forest Hills». Χωρίς καμία επιτυχία.

Δείτε παρακάτω την περιβόητη σκηνή με το ρόπαλο του μπέιζμπολ από την «Λάμψη».