Ο Μόργκαν Σπάρλοκ, ο ντοκιμαντερίστας που απαθανάτισε τα δικά του ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα όταν έτρωγε McDonald's κάθε μέρα για ένα μήνα στο υπέροχο υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ του 2004 «Super Size Me», πέθανε την Πέμπτη στα βόρεια της Νέας Υόρκης σε ηλικία 53 ετών.
«Ηταν μια θλιβερή μέρα, καθώς αποχαιρετήσαμε τον αδερφό μου Μόργκαν. Ο Μόργκαν έδωσε τόσα πολλά μέσα από την τέχνη, τις ιδέες και τη γενναιοδωρία του. Σήμερα ο κόσμος έχει χάσει μια αληθινή δημιουργική ιδιοφυΐα και έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Είμαι τόσο περήφανος που δούλεψα μαζί του», λέει ο Κρεγκ Σπέρλοκ, ο οποίος συνεργάστηκε πολλές φορές με τον αδελφό του.
Γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου 1970 στο Πάρκερσμπουργκ του Βανκούβερ ο Σπέρλοκ μεγάλωσε σε οικογένεια Μεθοδιστών, αν και αργότερα στη ζωή του έγινε αγνωστικιστής. Αποφοίτησε με πτυχίο κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1993.
Ο Σπέρλοκ έγινε γνωστός για το «Super Size Me», στο οποίο διεξήγαγε ένα πείραμα που αφορούσε την κατανάλωση μόνο φαγητού από τα McDonald's για 30 ημέρες. Επίσης ο ίδιος ασκήθηκε λιγότερο για να ταιριάζει με τη φυσική δραστηριότητα του μέσου Αμερικανού. Μέχρι το τέλος του πειράματος, ο Σέάρλοκ ισχυρίστηκε ότι πήρε 25 κιλά και υπέφερε από κατάθλιψη και ηπατική δυσλειτουργία.
Το «Super Size Me» κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον όταν κυκλοφόρησε το 2004, συγκεντρώνοντας 22 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office και πυροδοτώντας μια συζήτηση για το πώς η βιομηχανία γρήγορου φαγητού ενθαρρύνει την κακή διατροφή στο ευρύ κοινό. Τα McDonald’s διέκοψε την επιλογή «super-size» την περίοδο που ακολούθησε μετά την κυκλοφορία του.
Αν και το ντοκιμαντέρ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικός βοηθός σε ορισμένες σχολικές τάξεις υγείας, έχει επίσης πυροδοτήσει συζητήσεις για την ακρίβειά του τα τελευταία χρόνια, με κάποιες επικρίσεις να αναφέρουν ότι ο Σπέρλοκ αρνήθηκε να κοινοποιήσει δημόσια το ημερολόγιο διατροφής του από τα γυρίσματα. Ο Σπέρλοκ αργότερα αποκάλυψε ότι πάλευε με την κατάχρηση αλκοόλ - ένας παράγοντας που ορισμένοι θεωρούν ότι θα είχε πιθανή επιρροή στα ιατρικά αποτελέσματα σχετικά με τη δυσλειτουργία του ήπατος.
Στα 13 χρόνια μετά το «Super Size Me», ο Σπέρλοκ κέρδισε πρόσθετη επιτυχία με την εταιρεία παραγωγής του Warrior Poets, καθώς ανέλαβε την παραγωγή ή σκηνοθέτησε σχεδόν 70 ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Τα έργα του κάλυψαν ζητήματα όπως ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν («Where In the World Is Osama Bin Laden»), ο κατώτατος μισθός και η εργασία μεταναστών («30 Days»), την ευαισθησία του καταναλωτή στο μάρκετινγκ («The Greatest Movie Ever Sold»), κυνήγι τροπαίων και τροποποίηση σώματος («7 Θανάσιμα Αμαρτήματα»), φροντίδα ηλικιωμένων και τζόγος («Morgan Spurlock Inside Man») και εταιρική πίεση σε οικογενειακές φάρμες («Super Size Me 2: Holy Chicken!»).
Τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς το κίνημα #MeToo συνέχιζε να κερδίζει έδαφος, ο Σπέρλοκ έγραψε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι ήταν «μέρος του προβλήματος». Στην ανάρτηση, παραδέχτηκε ότι είχε διευθετήσει τον ισχυρισμό για σεξουαλική παρενόχληση από μια πρώην βοηθό του. Είχε δηλώσει επίσης ότι είχε κατηγορηθεί για βιασμό στο κολέγιο. Η ανάρτηση ουσιαστικά τερμάτισε την καριέρα του Σπέρλοκ στο ντοκιμαντέρ, με τον ίδιο να παραιτείται από τους Warrior Poets λίγο αργότερα.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «Super Size Me» παρακάτω.