Industry

Δεν θα ξαναδούμε τον Αντώνη Παπαδόπουλο στη Δράμα το φθινόπωρο

of 10

Εφυγε στα 64 χρόνια του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Δεν θα ξαναδούμε τον Αντώνη Παπαδόπουλο στη Δράμα το φθινόπωρο

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή στα 64 χρόνια του, το βράδυ της Πέμπτης, 26 Μαρτίου, λίγο πάνω από ένα χρόνο αφότου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο. Υπήρξε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, από το 1999 ως σήμερα.

Γεννημένος στην Αθήνα, το 1956, ο Αντώνης Παπαδόπουλος σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή του Κιέβου. Γυρίζοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε να διδάσκει στη Σχολή Χατζίκου, ενώ παράλληλα σκηνοθέτησε μικρού μήκους ταινίες και συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Το 2003 υπέγραψε τη μεγάλου μήκους ταινία, «Βαρέα και Ανθυγιεινά». Ηδη από το 1985, μόλις είχε γυρίσει από τη Ρωσία, συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του φεστιβάλ Δράμας ως κυρίου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα.

Ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας το 1999 και παρέμεινε ως τώρα, για μια γεμάτη εικοσαετία, σφραγίζοντας έντονα τη διοργάνωση με τη δική του, αναγνωρίσιμη σφραγίδα της στενής συνεργασίας με τους κρατικούς φορείς και την τοπική κοινωνία. Στα χρόνια του το Φεστιβάλ κατάφερε να αποκτήσει διεθνή ισχύ, συνέργειες με ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, ενώ ακολουθώντας τις ανάγκες της σύγχρονης παραγωγής είδε τα Pitching Forum και Talent Lab να εξελίσσονται και να αποδίδουν ήδη καρπούς ως φυτώρια νέων ιδεών και δημιουργών.

Διαβάστε ακόμη: Δράμα 2019 - Τελετή Εναρξης: Είμαστε ακόμα στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα

«Ο κινηματογράφος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να αποτυπώσεις την ταυτότητα μιας κοινωνίας. Το πιο αξιόπιστο. Η πιο υψηλή σημασία της έννοιας της γιορτής του είναι αυτή η επαφή με κόσμο, η επικοινωνία και η συνάντηση με καινούριους ανθρώπους που σε κάνουν κοινωνό πολλών διαφορετικών απόψεων για τη ζωή. Και βέβαια σε μια γιορτή έχει τη θέση της και η ψυχαγωγία που πλαισιώνει αυτές τις συναντήσεις. Κι ο κινηματογράφος είναι μια ψυχαγωγία, μια ψυχαγωγία που σε πλουτίζει με χαρά και με πληροφορία. Δεν είναι μόνο ενδιαφέρον, να γίνεσαι κοινωνός των διαφορικών εκδοχών της ζωής, που παρουσιάζονται σ’ ένα Φεστιβάλ όπως εδώ, είναι και χαρά που σε πλουτίζει αυτή η ‘κοινωνία’ που δημιουργείται, για μια εβδομάδα εδώ», είχε δηλώσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του το 2011.

Αντώνης