Buzz

Πέθανε η σχεδιάστρια κοστουμιών Ανθέα Σίλμπερτ

of 10

Η υποψήφια για Όσκαρ σχεδιάστρια κοστουμιών που εργάστηκε σε ταινίες όπως τα «Rosemary's Baby», «Carnal Knowledge», «Chinatown», «Shampoo» κ.α. πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Πέθανε η σχεδιάστρια κοστουμιών Ανθέα Σίλμπερτ

Η Ανθέα Σίλμπερτ, η υποψήφια για Oσκαρ σχεδιάστρια κοστουμιών που εργάστηκε σε μερικές από τις χαρακτηριστικές ταινίες των τέλους της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1970, συμπεριλαμβανομένων των «Rosemary's Baby», «Carnal Knowledge», «Chinatown», «Shampoo», «Julia» και «King Kong », αλλά και παραγωγός αργότερα στην καριέρα της σε πολλές ταινίες με πρωταγωνίστρια την Γκόλντι Χον, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Τον θάνατό της επιβεβαίωσε ο Ρόμπερτ Ρομάνους.

anthea sylbert

shampoo

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη στις 6 Οκτωβρίου 1939, σπούδασε στο Barnard College και στο Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη.

Εκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη ως σχεδιάστρια κοστουμιών στη κωμωδία του Αρθουρ Χίλερ «The Tiger Makes Out», στην οποία συνεργάστηκε με τον τότε σύζυγό της Πολ Σίμπερτ, ο οποίος σχεδίασε τα σκηνικά. Μαζί του συνεργάστηκε επίσης και στην ταινία του 1971 «The Steagle», την οποία ο ίδιος έγραψε και σκηνοθέτησε και στο «Bad Company» του 1972, ένα γουέστερν σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέτον. Αλλά στην πραγματικότητα είχε μια παραγωγική σχέση με τον σχεδιαστή παραγωγής Ρίτσαρτν Σίμπερτ, τον δίδυμο αδερφό του Πολ, με τον οποίο δούλεψε σε περίπου οκτώ ταινίες, ξεκινώντας από το «Rosemary's Baby» και συμπεριλαμβανομένου του «Chinatown». Μάλιστα ο Τζακ Νίκολσον αγαπούσε τόσο την γκαρνταρόμπα του από το «Chinatown» που έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να τη διατηρήσει.

Η Σίλμπερτ ήταν ο σχεδιάστρια κοστουμιών σε 21 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων του «Carnal Knowledge», με τους Νίκολσον και Αρτ Γκάρφανκελ, το «Chinatown», το «The Fortune» του Μάικ Νίκολς, με πρωταγωνιστές τους Γουόρεν Μπιτι και Νίκολσον, το «The Last Tycoon», με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, το «Τζούλια», με πρωταγωνιστές την Τζέιν Φόντα και τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, το «F.I.S.T.» του Νόρμαν Τζούισον, με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Αλλες ταινίες ήταν και τα «The Heartbreak Kid», «A New Leaf» καθώς και το «The Day of the Dolphin» σε σκηνοθεσία του Νίκολς.

anthea sylbert

Chinatown 607

Το 1982 έγινε ανεξάρτητη παραγωγός σε συνεργασία με την Γκόλντι Χον. Οι δύο τους συναντήθηκαν στα γυρίσματα του «Shampoo», στο οποίο η Χον συμπρωταγωνίστησε με τον Γουόρεν Μπιτι και η Σίλμπερτ έκανε τα κοστούμια. Μαζί δημιούργησαν τις ταινίες «Protocol» (1984), «Wildcats» (1986) , «Overboard» (1987) και «Criss Cross» (1992) καθώς και το «My Blue Heaven» (1990) με πρωταγωνιστή τον Στιβ Μάρτον. Επίσης μαζί έκανα και τις ταινίες «Something to Talk About» του Λάσε Χάλστρομ, με πρωταγωνιστές την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Ντένις Κουέιντ και την τηλεταινία «Hope» σε σκηνοθεσία της Χον.

Αργότερα στην ζωή της μετακόμισε στην Ελλάδα, στην Σκιάθο. Ο δεύτερος σύζυγός της, ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Ρομάνους, τον οποίο παντρεύτηκε το 1985, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύντομα στις αίθουσες θα δούμε το «Anthea Sylbert: My Life in 3 Acts» που σκηνοθέτησε ο Σάκης Λάλας.