Industry

Οχι μόνο μία, αλλά και δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ανθρώπους του σινεμά

of 10

Ηταν μόλις αρχές Σεπτεμβρίου όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ανθρώπους του ελληνικού σινεμά ακούγοντας τα αιτήματά τους γύρω από την ελληνική κινηματογραφία. Δύο μήνες μετά, το Προεδρικό Μέγαρο ξανάνοιξε τις πόρτες του σε μια εκ νέου συνάντηση των δύο πλευρών.

Οχι μόνο μία, αλλά και δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ανθρώπους του σινεμά

Η πρώτη συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με φορείς του Οπτικοακουστικού Τομέα έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, τότε με καίριο αίτημα την ακύρωση της κατάργησης του φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων που προορίζεται για τη χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγής και που συμπεριλαμβανόταν ως ακόμη ένα μέτρο στο μνημόνιο της κυβέρνησης Σύριζα.

Τότε στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν φιλοξενηθεί άνθρωποι από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, οι Χάρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος, Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης, επίτιμο μέλος, Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης, επίτιμο μέλος, Φοίβη Αγγελοπούλου, παραγωγός, Ανθή Τούμπη, παραγωγός, Σταμάτης Τσαρουχάς, σκηνοθέτης, Πάνος Παπαδημητρίου, γενικός γραμματέας Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης ΟΤ, Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργικών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων, Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος και Νίκος Σέκερης, παραγωγός.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευθεί για μια εκ νέου συνάντηση μετά τις εκλογές, όπως και συνέβη τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Αυτή τη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο εκπροσώπησαν τους ανθρώπους του σινεμά οι Νίκος Κούνδουρος, Κώστας Φέρρης, Λάκης Παπαστάθης, Γιάννης Σμαραγδής, Ρήγας Αξελός, Βασίλης Βαφέας, Κώστας Βρεττάκος, Μανούσος Μανουσάκης, Περικλής Χούρσογλου, Χρήστος Δήμας, Ανδρέας Σινάνος, Δήμητρα Ματσούκα, Τώνης Λυκουρέσης Σταμάτης Τσαρουχάς, Νίκος Σέκερης, Γρηγόρης Αθανασίου, Κατερίνα Μαρινάκη, Κατερίνα Τζόβα, Αντώνης Μποσκοΐτης, Ντίνος Παναγόκος, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κώστας Λιβιεράτος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας Σταύρος Ιωάννου, ο Αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Νίκος Καβουκίδης και η Γραμματέας της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Γιάννης Σιοροβίγκας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων «ΑΘΗΝΑ» Γιώργος Μυλωνάς, ο Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Νίκος Χατζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Οδυσσέας Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου που εστάλη στους δημοσιογράφους για τη δεύτερη αυτή συνάντηση:

Σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνάντησε για άλλη μια φορά κινηματογραφιστές όλων των γενεών και ειδικοτήτων και αναζήτησαν λύση για το σημαντικό θέμα της επαναφοράς του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων για την παραγωγή ελληνικών ταινιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Είναι τιμή της Προεδρίας που είστε εδώ. Αυτή η συνάντηση είναι συνέχεια της προηγούμενης. Χάρηκα που είδα το ψήφισμα των Ευρωπαίων Δημιουργών και αισθάνομαι και εγώ μαζί σας την αγωνία του να υπάρξει κινηματογράφος στην χώρα, που είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του Πολιτισμού μας».

Οι προσωπικότητες και οι φορείς εξέφρασαν τις απόψεις τους για το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Κινηματογράφος και με πρωτοστατούντα τον Νίκο Κούνδουρο που στο όνομα όλου του Ελληνικού Κινηματογράφου, ανέφερε: «…Εμείς κρατάμε την Ελλάδα, εμείς κάνουμε Πολιτισμό, μας ανήκει η στήριξή σας σαν Πολιτεία. Αυτή η χώρα έχει πολιτισμό που είναι παρόν. Στην Αμφίπολη ανακαλύπτεται ένα πόδι, ένα χέρι και γίνεται παγκόσμιο γεγονός. Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, είστε εδώ, το νιώθουμε ότι είστε μαζί μας. Ζητάμε αυτό που μας ανήκει».

Δόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένα στοιχεία για το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες σήμερα, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία κ.α..

Αναφέρθηκαν επίσης, πάγια αιτήματα της Ελληνικής Κινηματογραφίας όπως: μείωση του ΦΠΑ στην κινηματογραφική αίθουσα, απόδοση του 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια, στήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θέματα κινηματογραφικής παιδείας κ.α..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι: «Η διεκδίκησή σας είναι κορυφαίο κομμάτι του Εθνικού Πολιτισμού και θα στηρίξω στην κατεύθυνση να υπάρχει Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και μια ισχυρή Ελληνική Κινηματογραφία για όλους, με βάσει την κοινή συνισταμένη των νομοθεσιών των Ευρωπαϊκών χωρών».


Είναι προφανώς μεγάλης σημασίας η δυνατότητα που δίνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο να ακουστούν αιτήματα των ανθρώπων του ελληνικού σινεμά - αν και αμφιβάλλουμε σοβαρά για το αν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνσης για κατάργηση του εν λόγω νόμου που ακυρώνει το φόρο στα εισιτήρια που προορίζεται για την ελληνική παραγωγή και αντίστοιχη δυνατότητα να καλύψει το ποσό που θα προέκυπτε από το φόρο με ισόποση χρηματοδότηση όπως είναι η σταθερή υπόσχεση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από την άλλη, όπως σχολιάσαμε και με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ) είναι υπέροχο που ο κόσμος του σινεμά συσπειρώνεται ξανά και παίρνει πρωτοβουλίες δράσης για να μπορέσει να επιβάλλει τα αιτήματα που έχει τόσο ανάγκη η ελληνική παραγωγή εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των όλο και πιο χαμηλών κονδυλίων για τον Πολιτισμό.

Δεν θα ήταν όμως προτιμότερο μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρει στο Προεδρικό Μέγαρο και εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (όταν ειδικά ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει πως «θα στηρίξω στην κατεύθυνση να υπάρχει Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» - εδώ εύλογη η απορία του αν υπάρχει σκέψη να καταργηθεί το ΕΚΚ), τον Υπουργό Πολιτισμού που άπτεται των θεμάτων που αφορούν τον κινηματογράφο, την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και μια κοινή γραμμή ανάμεσα σε όλους αυτούς τους φορείς προκειμένου να ενδυναμώσει τις φωνές που ζητούν κάτι καλύτερο για το ελληνικό σινεμά;

Είμαστε σίγουροι ότι θα ήταν προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό από τις διαστάσεις που πήρε - προφανώς ερήμην όλων και χωρίς καμία υπαιτιότητα - η εν λόγω συνάντηση (σε πρωινάδικα και ελληνικά ταμπλόιντς) λόγω της παρουσίας της Δήμητρας Ματσούκα.

Διαβάστε ακόμη: