Industry

To MFI Script 2 Film Workshops στρέφει το βλέμμα στην πραγματική ζωή!

of 10

Εγκαινιάζοντας την ανάπτυξη ντοκιμαντέρ και με ένα εκλεκτό επιτελείο καθηγητών και ομιλητών, το πρόγραμμα MFI Script 2 Film Workshops του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (MIK) συνεχίζει να συμβάλλει τα μέγιστα στο σινεμά του μέλλοντος.

To MFI Script 2 Film Workshops στρέφει το βλέμμα στην πραγματική ζωή!

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας του, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops, σημαντικά ανανεωμένο αυτή τη φορά. Εχοντας λάβει αιτήσεις από 130 projects και 201 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από 38 χώρες, επέλεξε συνολικά 60 συμμετέχοντες με 35 projects, καθώς και 7 εκπαιδευόμενους βοηθούς καθηγητές που θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στην ανάπτυξη σεναρίου και στην καθοδήγηση ομάδας. Ανάμεσά τους θα συμμετάσχουν με υποτροφία περισσότεροι από 20 Έλληνες κινηματογραφιστές με 12 έργα υπό ανάπτυξη.

μφι

Το ΜΙΚ εγκαινιάζει φέτος την ανάπτυξη ντοκιμαντέρ - γιατί η πραγματική ζωή ξεπερνά κάθε φαντασία!

Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ντοκιμαντέρ από όλοτον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, το ΜΙΚ υποδέχεται στην Νίσυρο την πολυβραβευμένη αμερικανίδα παραγωγό και συγγραφέα Τζόσλιν Μπαρνς η οποία στις 30 Ιουνίου θα παρουσιάσει masterclass με θέμα την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Η Τζόσλιν Μπαρνς είναι διευθύντρια και συνιδιοκτήτρια -μαζί με τον Ντάνι Γκλόβερ- της νεοϋορκέζικης εταιρείας παραγωγής Louverture Films και έχει 43 παραγωγές και κορυφαία βραβεία στο βιογραφικό της: το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2010 για την παραγωγή της ταινίας του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν «Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές», το πολυβραβευμένο «Zama» της Λουκρέσια Μαρτέλ και το «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί. Μεταξύ των βραβευμένων παραγωγών ντοκιμαντέρ της συγκαταλέγονται το «Trouble the Water» (βραβείο Sundance Grand Jury Prize και υποψηφιότητες για βραβεία Emmy και Όσκαρ 2017) και η παγκόσμια επιτυχία «Black Power Mixtape 1967-1975» (Sundance Grand Jury prize). Το 2017, η Τζόσλιν Μπαρνς βραβεύτηκε με τα Cinereach Producer Award και Sundance Institute | Amazon Studios Producer Award. Το 2018, κέρδισε το βραβείο Emmy εξαιρετικής δεξιοτεχνίας στην παραγωγή Ντοκιμαντέρ, ενώ το 2018 και 2019 κέρδισε υποψηφιότητες Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους για το «Strong Island» του Γιανς Φορντ και το «Hale County this Morning» του ΡαΜελ Ρος.

MFI 607

Οι καθηγητές και εμπειρογνώμονες του ΜΙΚ

Το εργαστήριο Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ που εγκαινιάζεται φέτος, καθοδηγούν ο Οβε Ρίσοχ Γιένσεν, Δανός παραγωγός ντοκιμαντέρ και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (European Documentary Network – EDN), και ο διακεκριμένος ελληνογάλλος ντοκιμαντερίστας Μαρκ Γκαστίν. Το εργαστήριο ανάπτυξης κινηματογραφικών ταινιών, καθοδηγούν κορυφαίοι καθηγητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως η διευθύντρια σπουδών Χριστίνα Λαζαρίδη (με υποψηφιότητα για Οσκαρ στο ενεργητικό της, καθηγήτρια Σεναριογραφίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια Columbia και Princeton), ο Γιαν Φλάισερ (τ. διευθυντής του Τμήματος Σεναρίου στο National Film and Television School της Μεγ. Βρετανίας), ο σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επιμελήτρια σεναρίων Ανα Σαν Μαγκαλόν, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο σεναριογράφος και καθηγητής Πάβελ Τζεχ (κοσμήτορας της FAMU International) κ.ά. Το Τηλεοπτικό Εργαστήριο καθοδηγεί ο ο συγγραφέας Μισέλ Σάμπε (βασικός συνεργάτης των Dutch VRT & VTM και της γαλλικής RTBF TV).Επίσης, διοργανώνονται διαλέξεις και συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες από εξειδικευμένους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής και τηλεοπτικής αγοράς. Ανάμεσά τους ο Σιμόν ντε Σαντιάγο (παραγωγός ταινιών όπως «Η Θάλασσα Μέσα μου», «Αγορά», «Regression» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και «Biutiful» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου), η Μπριζίτ Ο' Σι (μάρκετινγκ, Head of DOK Leipzik IndustryProgramme), η Μαρτζορί Μπεντέκ (project development/pitching, (Διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus), η Ιζαμπέλ Φοβέλ (project development) κ.ά.

MFI 607

Το MFI Script 2 Film Workshops 2018 περιλαμβάνει: έναν πρώτο κύκλο εργαστηρίων στη Νίσυρο (24/6-6/7), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων τον Σεπτέμβριο, ένα δεύτερο κύκλο στη Ρόδο (13-20/10) και μια τελευταία online περίοδο τον Δεκέμβριο. Από φέτος, προστίθεται ένα τρίτο εργαστήριο για πέντε επιλεγμένα σχέδια έργων που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Berlinale, τον Φεβρουάριο 2020. Εκεί οι συμμετέχοντες επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντατικά σεμινάρια development και networking events.

Να σημειωθεί τέλος ότι, χάρη στις συνεργασίες του ΜΙΚ με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, τη νέα συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός και παραγωγή ντοκιμαντέρ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη Σχολή Σταυράκου και τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, επιλεγμένοι μετσαπτυχιακόι και τελειόφοιτοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν τα εργαστήρια και θα αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία. Εθνικοί εταίροι του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Νισύρου, ο Δήμος Ρόδου, η ΕΡΤ, και το ΕΚΟΜΕ Α.Ε. – Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του ΜΙΚ. και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Δείτε ένα μικρό ντοκιμαντέρ με συμμετέχοντες και καθηγητές του εργαστηρίου του 2018