Buzz

Η τέχνη του Τζέιμς Κάμερον στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας

of 10

Το Flix βρέθηκε στην έκθεση - αφιερωμένη στον Τζέιμς Κάμερον που μόλις άνοιξε στην Cinémathèque française και αναδεικνύει τον καλλιτέχνη πίσω από τον κινηματογραφιστή.

Η τέχνη του Τζέιμς Κάμερον στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας

«Οταν ήμουν παιδί στη μικρή μου πόλη στον Καναδά, σχεδίαζα συνεχώς. Ημουν επηρεασμένος από τα κόμικ, τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας και τα φιλμ που λάτρευα. Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως illustrator περισσότερο από καλλιτέχνη. Χρησιμοποιούσα τα σχέδιά μου και τις ζωγραφιές μου για να αφηγηθώ ιστορίες. Και αυτό ήταν μια πρώτης τάξεως προϋπηρεσία για να περάσω στην κινηματογραφική τέχνη όταν πια ήμουν 20 ετών.»

Υπάρχει κάτι πολύ προσωπικό στην έκθεση για την «τέχνη του Τζέιμς Κάμερον», όπως αυτή παρουσιάζεται στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας εδώ και μερικές μέρες, παρά το μέγεθος του ονόματος που φέρει και το μύθο των ταινιών που περιλαμβάνει. Προσανατολισμένη όχι τόσο στο γεγονός ότι ουσιαστικά αφορά έναν από τους πιο εμπορικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, αλλά σε έναν αληθινό καλλιτέχνη που η δημιουργική συνεισφορά του υποτιμήθηκε μέσα στα χρόνια λόγω της δημοφιλίας των ταινιών του, η έκθεση συστήνει ξανά τον Τζέιμς Κάμερον ως έναν καλλιτέχνη, έναν οραματιστή που τόλμησε να δημιουργήσει νέους κόσμους, έναν ατρόμητο, ριψοκίνδυνο πρωτοπόρο του σινεμά που ήταν όμως και κάτι παραπάνω.

cameron

Ο Τζέιμς Κάμερον σχεδιάζει για την «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» του Τζον Κάρπεντερ το 1981

cameron

cameron

cameron

cameron

Σχέδια του Τζέιμς Κάμερον από τα χρόνια πριν ασχοληθεί με το σινεμά ως σκηνοθέτης

Χωρισμένη σε έξι ενότητες, η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 300 αυθεντικά σχέδια του Τζέιμς Κάμερον, αλλά και κοστούμια, ρέπλικες από τις ταινίες και τα αυθεντικά φωτιστικά από τον «Τιτανικό», ξεκινώντας φυσικά από το «Terminator» και φτάνοντας στο δεύτερο «Avatar», διασχίζοντας από το «Aliens», το «Terminator 2», τα σχέδια που έκανε ο ίδιος ο Κάμερον για το «πορτφόλιο» του Τζακ στον «Τιτανικό», αλλά και ταινίες που δεν γύρισε ποτέ: storyboards για έναν αλά Τζέιμς Κάμερον «Πόλεμο των Κόσμων» και έναν «Spider-Man» που έμεινε στο σχέδιο.

H πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά», δηλώνοντας αυτό που ο Κάμερον έκανε σαφές και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι στο άνοιγμα της έκθεσης, πως οι κόσμοι του προέρχονται από τα όνειρά του. Και αυτά ή κυρίως αυτά τα όνειρα που κάνει όταν είναι ξύπνιος. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στους μηχανικούς ανθρώπους (με αφορμή τον «Εξολοθρευτή»), η τρίτη στους άγνωστους κόσμους (εδώ με αναφορές στο «Aliens»), η τέταρτη είναι αφιερωμένη στον «Τιτανικό», η πέμπτη στα «Πλάσματα» και η έκτη στους «Ακυβέρνητους Κόσμους».

cameron

cameron

cameron

cameron

cameron

titanic

titanic

cameron

Αφηγούμαι ιστορίες. Εκεί βρίσκεται η αληθινή εξερεύνηση. Να πας εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς πριν και να αφηγηθείς μια ιστορία που δεν έχει ξανακούσει κανείς.» - Τζέιμς Κάμερον

Στην έξοδο της έκθεσης, η είσοδος σε ένα δωμάτιο που σε μεταφέρει στον πλανήτη Πανδώρα από το σύμπαν του «Αvatar», δίνει το στίγμα μιας πραγματικής περιπλάνησης σε άγνωστους κόσμους, συν ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα. Και μαζί, μια πλήρη βιογραφία ιδεών του Τζέιμς Κάμερον: «Η αξία αυτής της έκθεσης είναι ότι παρουσιάζει την εξέλιξή μου και ως σκηνοθέτη αλλά και ως καλλιτέχνη. Αυτό που προσπαθώ είναι να ζωγραφίζω με το φως στην μεγάλη οθόνη.»

avatar

cameron

avatar

avatar

avatar

avatar

avatar

avatar

Δείτε εδώ το τρέιλερ της έκθεσης:

Η έκθεση για τον Τζέιμς Κάμερον «L' Art de James Cameron» θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 στην Ταινιοθήκη της Γαλλιας στο Παρίσι. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.