Φεστιβάλ / Βραβεία

Δεύτερο μέρος για το 50ό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ - και με φυσικές προβολές!

of 10

Η υπόσχεση του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ για ένα δεύτερο υβριδικό μέρος της φετινής εορταστικής του έκδοσης γίνεται πραγματικότητα. Το Flix παρακολουθεί και μεταφέρει εντυπώσεις.

Δεύτερο μέρος για το 50ό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ - και με φυσικές προβολές!

Για την 50ή του χρονιά, το πιο ανήσυχο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη, χωρίστηκε στα δύο: σε μια online έκδοση των διαγωνιστικών του τμημάτων το Φεβρουάριο που μας πέρασε και σε ένα υβριδικό σχήμα με πολλές εκπλήξεις, online αλλά και φυσικές προβολές που ξεκινάει στις 2 Ιουνίου και δοκιμάζει τις αντοχές σε έναν κόσμο που μόλις νιώθει την πρώτη μικρή ανακούφιση από τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο.

«Από τις 2 μέχρι και τις 6 Ιουνίου θα προσφέρουμε ένα απίστευτα πλούσιο πρόγραμμα με 139 ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους και μεσαίου μήκους αλλά και πολλά πρότζεκτ VR, συζητήσεις, παραστάσεις και πολλά άλλα. Θα ανακαλύψουμε από καλλιτεχνικά κλασικά αριστουργήματα που τιμούν την ιστορία του Φεστιβάλ μέχρι τηλεοπτικές σειρές που ακυρώνουν τα γνωστά είδη, με ένα τρόπο που θα συλλάβει την ενέργεια και τον ενθουσιασμό που ήταν από πάντα η καρδιά του Φεστιβάλ, τηρώντας πάντα τους κανονισμούς για την προστασία από την πανδημία», δήλωνε η νέα διευθύντρια του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ Βάνια Καλουτζέρτσιτς στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν και τα τμήματα του Φεστιβάλ, οι ταινίες έναρξης και λήξης αλλά και οι περισσότερες από τις εκπλήξεις που θα συναντήσουν όσοι βρεθούν στην ολλανδική πόλη.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα βραβεία του 50ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

Iffr 2021 June Edition

Iffr 2021 June Edition

Iffr 2021 June Edition

Iffr 2021 June Edition

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει αυλαία με το «The World to Come» της Μόνα Φάστβολντ με τις Κάθριν Γουότερστον και Βανέσα Κίρμπι σε μια θυελλώδη σχέση στη Νέα Υόρκη του 1850 και θα κλείσει με την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ιαπωνικής ταινίας animation, με έντονο οικολογικό στοιχείο, «Poupelle of Chimney Town» του Χιρότα Γιουσούκε, διασκευή του παιδικού βιβλίου του Νισίνο Ακιχίρο.

Ενδιάμεσα θα προβληθεί πλήθος ταινιών στα τμήματα «Harbour» με ταινίες από όλον τον κόσμο, «Bright Future» με νέες τολμηρές φωνές από τον πλανήτη σινεμά, «Art Directions» με πρότζεκτ που διευρύνουν την έννοια του σινεμά, «Short & Mid Length» με ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους και «Cinema Regained» με ταινίες πάνω στο σινεμά και τη μνήμη. Ειδικά για τη φετινή επετειακή 50ή εκδοση του Φεστιβάλ, προστίθεται και το τμήμα «IFFR Classics» με τέσσερις ταινίες από την ιστορία της διοργάωνσης: αυτές είναι το «Sweetie» της Τζέιν Κάμπιον, το «Μια Νύχτα στον Κόσμο» του Τζιμ Τζάρμους, το «Αγαπημένο Μου Ημερολόγιο» του Νάνι Μορέτι και το «Battle Royale» του Φουκασάκου Κίντζι.

Διαβάστε ακόμη: Βάνια Καλουτζέρτσιτς: Η νέα διεθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ μιλά στο Flix

Iffr 2021 June Edition

Iffr 2021 June Edition

Iffr 2021 June Edition

Στα Talks, τις συζητήσεις γύρω από το σινεμά και την οπτικοακουστική τέχνη ξεχωρίζουν οι συνομιλίες με την Μόνα Φάστβολντ του «The World to Come» και με τον Ντομινίκ Γκραφ που παρουσιάζει στο φεστιβάλ την τελευταία του ταινία «Fabian – Going to the Dogs» που έκανε την παγκόσμια πρεμίερα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2021. Ιδιαίτερη θέση στη διοργάνωση έχει η συζήτηση με αφορμή το βραβευμένο στο Φεστιβάλ «Quo Vadis, Aida?» της Γιασμίλα Ζμπάνιτς από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και τη γνώση που (δεν) παίρνει ο άνθρωπος από τα τραύματα του παρελθόντος.

Το Flix θα βρίσκεται «online» στο Ρότερνταμ και θα σας μεταφέρει μέσα στις μέρες εντυπώσεις από τις ταινίες και τις παράλληλες δράσεις του.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 50ό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ που διεξάγεται από τις 2 μέχρι και τις 6 Ιουνίου στο επίσημο site της διοργάνωσης

Iffr 2021 June Edition