Buzz

Πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα για ένα Home Movie Day;

of 10

Ενα δημόσιο κάλεσμα, μάς προ(σ)καλεί να αναζητήσουμε και να μοιραστούμε τα home movies της ζωής μας, σε μια γιορτή της προσωπικής - που γίνεται συλλογική - οπτικοακουστικής μνήμης που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Flix Team
Πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα για ένα Home Movie Day;

Το Home Movie Day είναι μια ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στις ερασιτεχνικές ταινίες και την ερασιτεχνική κινηματογράφηση, τα γνωστά σε όλους home movies που κάποτε υπήρξαν οι θεματοφύλακες όχι μόνο της παιδικής μας ηλικίας, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής που μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Το Home Movie Day ξεκίνησε το 2002 από μια ομάδα αρχειονόμων του κινηματογράφου που ανησυχούσαν για το μέλλον των οικογενειακών και ερασιτεχνικών ταινιών που γυρίστηκαν σε φιλμ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Γνώριζαν ότι πολλοί άνθρωποι διαθέτουν κουτιά γεμάτα οικογενειακές αναμνήσεις τις οποίες δεν έχουν δει εδώ και χρόνια, είτε επειδή δεν διαθέτουν πλέον προβολέα είτε επειδή φοβούνται ότι τα φιλμ είναι πολύ εύθραυστα για προβολή. Επίσης, γνώριζαν ότι πολλοί μετέφεραν τις ερασιτεχνικές τους ταινίες σε βιντεοκασέτες σε DVD, πιστεύοντας λανθασμένα ότι τα νέα ψηφιακά αντίγραφα θα διαρκούσαν για πάντα και ότι τα «παρωχημένα» φιλμ αργά ή γρήγορα θα έπεφταν στην αφάνεια. Ή καταχώνιασαν οριστικά τις αναλογικές τους πρωτότυπες πηγές, θεωρώντας πως η ψηφιακή εποχή είχε ξεπεράσει τις αναμνήσεις τους.

home movie day

Η πρώτη επίσημη διοργάνωση του Home Movie Day πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 2003. Από τότε, η εκδήλωση συνεχίζεται κάθε χρόνο με επιτυχία σε όλον τον κόσμο, παραδοσιακά τον μήνα Οκτώβριο. Το Home Movie Day έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια γιορτή όχι μόνο για το ερασιτεχνικό κινηματογραφικό φιλμ, αλλά και για οικογενειακά βίντεο σε αναλογικές ή ψηφιακές βιντεοκασέτες, καθώς και για πιο σύγχρονες μορφές προσωπικού ντοκιμαντέρ και εκφραστικών μέσων. Μια ακόμη σημαντική συμβολή στη δημιουργία αρχείων εκεί ακρίβως που λείπουν, αλλά και μια ευκαιρία ενημέρωσης για τη σωστή φροντίδα, αποθήκευση και ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού που χάνεται ερήμην της σημασίας του.

Κάθε διοργάνωση εστιάζει στην ιστορία της κοινότητας στην οποία απευθύνεται, με την Αθήνα - παραδοσιακά σε έλλειμα αρχείου - να βρίσκει σε αυτήν την πρώτη αυτή διοργάνωση του Home Movie Day Athens μια πολύτιμη πηγή για τη δημιουργία ενός οπτικοακουστικού θησαυρού της σύγχρονης ιστορίας της.

Με ένα κάλεσμα στο Ιnstagram και υπό τους ήχους του ταιριαστού «Living on Video» των Καναδών Trans-X από το 1982, μαθαίνουμε πως το Home Movie Day έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 31 Οκτωβρίου στο ΚΕΤ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης).

Διαβάστε παρακάτω αυτούσιο το κάλεσμα με όλες τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας στην πρώτη διοργάνωση και αρχίστε να ψάχνετε στα πατάρια του σπιτιού (και του μυαλού σας).

Ακολουθήστε το Home Movie Day Athens στο Instagram