Industry

Και ξαφνικά... σχολή κινηματογράφου στη Δράμα;

of 10

«O Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς επισκέφθηκε τη Δράμα και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμαρχο Δράμας και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτου Πανεπιστημίου για την ιδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων στην πόλη». Ας διαβάσουμε τώρα πιο προσεκτικά τα δελτία τύπου του Υπουργείου και του Φεστιβάλ Δράμας.

Και ξαφνικά... σχολή κινηματογράφου στη Δράμα;

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της περιφέρειας, αλλά και επενδύοντας πάνω στο ήδη γνωστό (και διεθνώς) όνομα της Δράμας - λόγω του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που γίνεται εκεί εδώ και 41 χρόνια - ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς προχώρησε σε συμφωνία για τη δημιουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών, μέρους του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Στην πραγματικότητα συμφωνήθηκε η δημιουργία υποδομών που θα μπορούν να φιλοξενήσουν το πρακτικό μέρος των σπουδών κινηματογράφου που θα γίνουν στο πλαίσιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Αυτό εξηγεί το δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο αναφέρει ως προϋπόθεση για τη λειτουργία του τμήματος αυτού σπουδών, την υλοποίηση της μελέτης που έχει εκπονηθεί για την Καπναποθήκη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η οποία το 2000 αγοράστηκε από το Δήμο με σκοπό να αποδοθεί στο Φεστιβάλ και να λειτουργήσει ως ένα πρότυπο ψηφιακό κέντρο.

Είναι πάντα προτιμότερο να ανακοινώνεται κάτι όταν έχει ήδη υλοποιηθεί, αλλά ας θεωρήσουμε πως τα βήματα - που απαραίτητα θα έπρεπε να περιλαμβάνουν και τον εκσυγχρονισμό του Φεστιβάλ Δράμας - είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας θεωρήσουμε πως το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του 41ου Φεστιβάλ Δράμας, θα ακούσουμε νεότερα για την πορεία της ολοκλήρωσης των κτιριακών υποδομών που απαιτούνται για τη δημιουργία του τμήματος σπουδών κινηματογράφου στη Δράμα. Και ας μην μπερδεύουμε τον όρο «Σχολή Κινηματογράφου» με το πρακτικό κομμάτι που περιλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα Ανοικτού - εξ αποστάσεως, δηλαδή - Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη: Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που κάνει το Filming in Greece πραγματικότητα

Δραμα

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης.


Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνικών και Ενημέρωσης και την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Δράμας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΠΤΕ, Ν. ΠΑΠΠΑ, ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ.ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΠΤΕ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ TOY ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ν. Παππάς: «Θεωρούμε πως στη νέα εποχή, η χώρα μας θα αναπτυχθεί μόνο αν αξιοποιήσουμε και ενισχύσουμε τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική κάθε περιοχής. Και αυτό είναι κάτι που κάνουμε ήδη»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων στη Δράμα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

Την ίδρυση προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα).
Τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, συνεδρίων και εκθέσεων.
Τη συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς του τομέα των οπτικοακουστικών.
Την προσπάθεια ανάδειξης της Δράμας ως διεθνούς κέντρου κινηματογράφου.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Σταθερός μας στόχος είναι να στηρίξουμε την ελληνική Περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Θεωρούμε πως στη νέα εποχή, η χώρα μας θα αναπτυχθεί μόνο αν αξιοποιήσουμε και ενισχύσουμε τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική κάθε περιοχής.
Και αυτό είναι κάτι κάνουμε ήδη.

Η Δράμα έχει το πλεονέκτημα του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, πάνω στο οποίο “χτίζουμε” την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης με την ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων αλλά και του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού της περιοχής.

Μετά τη σημερινή μας συμφωνία, θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε και να αναφέρουμε την πόλη ως ακριτική. Η Δράμα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κέντρο στον τομέα των οπτικοακουστικών για όλη την Ευρώπη».

Ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ανέφερε: «Σήμερα, το όνειρο της πόλης παίρνει σάρκα και οστά. Η Σχολή Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων, με τη συνεργασία του ΕΑΠ, και το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης, την αναβαθμίζουν. Η Δράμα, πλέον, γίνεται σημείο αναφοράς των κινηματογραφικών σπουδών διεθνώς και αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των τεχνών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης, τόνισε: «Η Δράμα έχει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα, διαθέτει ένα ισχυρό brand name στη φιλοξενία του κινηματογράφου. Εμείς θα εργαστούμε ώστε να το αξιοποιήσουμε και να το προωθήσουμε περαιτέρω. Το ΕΑΠ ιδρύει παράρτημα του Πανεπιστημίου στη Δράμα, άμεσα διοργανώνει διεθνές συνέδριο κινηματογράφου και ξεκινά συνεργασία με δημιουργούς και ακαδημαϊκούς. Το εγχείρημά μας έχει προοπτική, στόχο και έμπνευση».

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, συνόδευσαν ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας.


Δράμα Καπναποθήκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) το οποίο, αξιοποιώντας την δυναμική του Φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα είναι η ύπαρξη κτιριακής υποδομής -ζητούμενο ετών και για το ίδιο το Φεστιβάλ, που πέρυσι συμπλήρωσε αισίως τέσσερεις δεκαετίες ζωής.

Το ζητούμενο αυτό εκπληρώνεται με την δρομολόγηση της Μελέτης για την ανακατασκευή του κτιρίου στην μεγάλη Καπναποθήκη, που το 2000 αγοράστηκε από τον Δήμο Δράμας με σκοπό να αποδοθεί στο Φεστιβάλ.
Την χρηματοδότηση της μελέτης ανέλαβε ο Δραμινός επιχειρηματίας Kώστας Αποστολίδης της εταιρείας Raycap.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε η εξαγγελία στην Δράμα από τον πρόεδρο του ΕΑΠ Βασίλη Καρδάση, τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλο. Παρών ήταν ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς ο οποίος υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Δήμο και το ΕΑΠ και δεσμεύτηκε να στηρίξει εμπράκτως την υλοποίηση του σχεδίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις νέες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν: αίθουσες προβολής για τις δράσεις του φεστιβάλ, αίθουσες διδασκαλίας, studio ήχου, μοντάζ, animation και γυρισμάτων για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, Κέντρο Κινηματογραφικών Ερευνών, Ψηφιακό Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Ταινιοθήκη, καθώς και χώροι αναψυχής. Στο Αίθριο προβλέπεται η λειτουργία θερινού κινηματογράφου. Ας σημειωθεί πως στους νέους χώρους θα ολοκληρώνεται με περίοδο πρακτικής εφαρμογής το πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ.

Στην περιγραφή του Προγράμματος Κινηματογραφικών Σπουδών ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, αναφέρθηκε σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ο κύριος Καρδάσης υπογράμμισε πως η Δράμα διαθέτει ένα ισχυρό brand name λόγω του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι η Δράμα έχει το πλεονέκτημα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, «πάνω στο οποίο “χτίζουμε” την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης με την ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων αλλά και του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου».

«Η Δράμα πλέον γίνεται σημείο αναφοράς των κινηματογραφικών σπουδών διεθνώς», προσέθεσε ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος, «και αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των τεχνών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, διεθνώς».

Μετά τον θερμό χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη, τον λόγο πήρε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο οποίος εξέφρασε την διαρκή και αμέριστη συμπαράσταση του Κέντρου και του Υπουργείου Πολιτισμού προς το θεσμό του Φεστιβάλ Δράμας και του νέου φιλόδοξου σχεδίου.
Σημαντικό ρόλο στην ευόδωση του εγχειρήματος, ας σημειωθεί πως διαδραμάτισε από την αρχή ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας και σκηνοθέτης, ανέφερε: «Αισθανόμαστε χαρούμενοι και δικαιωμένοι διότι ένα προσωπικό όραμα 25 ετών αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Αυτή η στιγμή είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για το Φεστιβάλ της Δράμας αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό κινηματογράφο. Για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, η σύμπραξη κινηματογραφικής και ακαδημαϊκής κοινότητας φτάνει σε τόσο θαυμαστά αποτελέσματα. Ένα φεστιβάλ γεννά μια πανεπιστημιακή σχολή…».


Διαβάστε ακόμη: Νέο, οικολογικό και χρηματικό βραβείο για το Φεστιβάλ Δράμας