Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2022: Cinematherapy με «Αγριες Μέλισσες», «Εχθρόπιτα» και Πάβελ Παβλικόφσκι

of 10

Το πρόγραμμα που επιμελείται η Ντενίζ Νικολάκου επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Δράμα.

Φεστιβάλ Δράμας 2022: Cinematherapy με «Αγριες Μέλισσες», «Εχθρόπιτα» και Πάβελ Παβλικόφσκι

Cinematherapy είναι η χρήση ταινιών για την παρακίνηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή αναζήτησης συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογραφοθεραπεία συνδέεται στην πραγματικότητα με την αρχαία τέχνη της αφήγησης της ιστορίας ως εργαλείου εκπαίδευσης. Το cinematherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους θεατές να κατανοήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θεμάτων.

Ετσι περιγράφει το Cinematherapy η Ντενίζ Νικολάκου, υπεύθυνη του τμήματος εδώ και τρία χρόνια τώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας που ειδικά για τη φετινή διοργάνωση έχει επιλέξει δυο κόσμους χωριστά - ενώνοντας το σύμπαν των παιδιών με αυτό (σχεδόν) ολόκληρης της Ελλάδας, δηλαδή του κοινού που επί τρεις ολόκληρους κύκλους κόλλησε στους δέκτες της τηλεόρασής του για να παρακολουθήσει τις «Αγριες Μέλισσες».

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον αύλειο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας της Δράμας θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Η Εχθρόπιτα» (2019) του Ντέρεκ Μάνσον σε εικονογράφηση της Τάρα Κάλαχαν Κινγκ. Μια ταινία του αφηγείται την δημιουργία μια φιλίας δύο αγοριών ανάποδα. Από το μίσος στην συμπάθεια και ύστερα σε πολύ μια δυνατή φιλία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις κατανόησης και αποσυμβολισμός του περιεχομένου της ταινίας με την συμμετοχή των παιδιών από την υπεύθυνη του προγράμματος Ντενίς Νικολάκου.

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος» θα δούμε μια διανυσματική απεικόνιση της σειράς «Αγριες Μέλισσες» (2019-2022) σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος. Σενάριο: Μελίνα Τσαμπάνη – Πέτρος Καλκόβαλης. Για πρώτη φορά στο φετινό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μια απόπειρα ανάλυσης μιας τηλεοπτικής σειράς «φαινόμενο» όπως την αποκαλούν. Η σειρά αρχικά διαδραματίζεται στο έτος 1958, στη μετακατοχική περίοδο και ολοκληρώνεται κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα το 1974. Μια αποκαθήλωση της «άγιας» ελληνικής οικογένειας με ένα καταγγελτικό μήνυμα κατά των στερεοτύπων. Θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο και ένα καστ ηθοποιών της σειράς.

Διαβάστε ακόμη: Η ζωή (και η ελληνική τηλεόραση) χωρίς τις «Aγριες Μέλισσες»

Το φετινό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τo Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 20.00 σε ένα αφιέρωμα στον Πάβελ Παβλικόφσκι με μια αναδρομική παράθεση του κινηματογραφικού του έργου συμπεριλαμβανομένων και των σπουδαίων ντοκιμαντέρ του για το BBC. Το πρόγραμμα Cinematherapy είναι πλέον ταυτόσημο με το όνομα Πάβελ Παβλικόφσκι καθώς ο ίδιος ο οσκαρικός σκηνοθέτης εγκαινίασε το πρόγραμμα με την ταινία του «Ψυχρός Πόλεμος» στη 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το 2020. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του, ένα κινηματογραφικό κολάζ από την πρώτη δημιουργική περίοδο των ντοκιμαντέρ του στο BBC 1990-1995 («From Moscow to Pietushki», «Dostoyevsky’s Travels», «Serbian Epics», «Tripping with Zhirinovsky») τη δεύτερη ταινιών μυθοπλασίας από το 1998-2004 («The Stringer»,«Last Resort», «My Summer of Love») έως την τρίτη από το 2011-2018 («The Woman in the Fifth», «Ida», «Ψυχρός Πόλεμος»). Θα ακολουθήσει συζήτηση και Q&A παρουσία του σκηνοθέτη Pawel Pawlikowski και του καλλιτεχνικού διευθυντή και σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη. Στον συντονισμό της συζήτησης και στην ψυχολογική αποκρυπτογράφηση του έργου του, η Ντενίς Νικολάκου.

Oλες οι δράσεις του προγράμματος Cinematherapy δωρεάν. Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροοφορίες.