Buzz

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον αποτίει φόρο τιμής στον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς

of 10

O Ουάσινγκτον αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πρόσφατα αποθανόντα ηθοποιό, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο του.

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον αποτίει φόρο τιμής στον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς

O θάνατος του εμβληματικού Τζέιμς Ερλ Τζόουνς μετρά μερικά μόλις 24ωρα. Πλήθος ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το γεγονός, ανακαλώντας σπουδαίες και χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς στάθηκε αφορμή να στραφεί και ο ίδιος στην υποκριτική.

Διαβάστε ακόμα: Η φωνή του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς σίγησε για πάντα

Ο Τζόουνς πρωταγωνίστησε στην θεατρική διασκευή του έργου του Γιουτζίν Ο'Νιλ, «Ο Αυτοκράτορας Τζόουνς» το 1971 και έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο του «Οθέλλου» στο ανέβασμά του για το New York Shakespeare Festival, αλλά και αργότερα, σε μία παραγωγή εκτός Μπρόντγουεϊ το 1964. Οι παραπάνω εμφανίσεις του ενέπνευσαν τον Ουάσινγκτον.

«Είναι ο ήρωάς μου. Η καριέρα μου στο θέατρο ξεκίνησε εξαιτίας της συμμετοχής του στο "Ο Αυτοκράτορας Τζόουνς" και στον "Οθέλλο" […] Δεν θα μπορούσα να γίνω τόσο μεγάλος όσο εκείνος. Ηθελα να ακούγομαι όπως εκείνος. Ηταν τα πάντα για μένα ως νεαρός ηθοποιός. Ηταν αυτός που ήθελα να γίνω», δήλωσε ο ηθοποιός.

othello-jonesO Τζόουνς στον ρόλο του Οθέλλου

Παρόλο που ο Τζόουνς και ο Ουάσινγκτον δεν συνεργάστηκαν ποτέ σε ταινίες ή τηλεοπτικές παραγωγές, οι καλλιτεχνικές τους πορείες μοιράζονται κοινούς τόπους. Ενα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της καριέρας του Τζόουνς ήταν η βραβευμένη με Tony ερμηνεία του ως Τρόι Μαξον, στο έργο «Fences» του Ογκοστ Ουίλσον, στην παραγωγή του Μπρόντγουεϊ το 1987.

Το 2016, ο Ουάσινγκτον σκηνοθέτησε, παρήγαγε και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική διασκευή του έργου, που του χάρισε υποψηφιότητες για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ηθοποιού, κάνοντάς τον, τον πρώτο μαύρο καλλιτέχνη που προτάθηκε και για τις δύο κατηγορίες την ίδια χρονιά.

fencesO Ουάσινγκτον στο πλευρό της Βαϊόλα Ντέιβις στο «Fences», 2016

Αυτή τη στιγμή o Ουάσινγκτον βρίσκεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, προωθώντας τη νέα κινηματογραφική διασκευή του έργου του Ογκοστ Ουίλσον, «Το Μάθημα Πιάνου», της οποίας το σενάριο και η σκηνοθεσία φέρουν την υπογραφή τόσο του ιδίου, όσο και του γιου του, Μάλκομ Ουάσινγκτον.