Industry

Ωρα μηδέν για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα

of 10

Αντιδράσεις από κινηματογραφικούς και άλλους καλλιτεχνικούς φορείς για την τροποποίηση - σφήνα της Κυβέρνησης Σύριζα που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα των καλλιτεχνών πάνω στα πνευματικά δικαιώματα.

Ωρα μηδέν για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα

Με το φιάσκο της ΑΕΠΙ να μην έχει ακόμη καταλαγιάσει και ενώ το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο μετράει ήδη προπαρασκευή δύο χρόνων και μια ανακύκλωση υπογραφών, αλλαγών, αποσύρσεων και επαναδιατυπώσεών του μεταξύ τουλάχιστον οκτώ Υπουργείων, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μια νέα τροπολογία έρχεται να επιβεβαιώσει το αλαλούμ στη νομοθετική λειτουργία του κράτους και την (ηθελημένη;) σύγχυση που επικρατεί στην κυβέρνηση Σύριζα.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως στο νομοσχέδιο «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις» που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση υπάρχει μια τροπολογία του νόμου 2121/1993 (άρθρο 18 παρ.3) που ουσιαστικά καταργεί την ποινή που προβλέπεται για όσους δεν καταβάλλουν σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων που προβλέπεται για κάθε ιδιωτική αντιγραφή έργου.

Διαβάστε ακόμη: (Ξανά) Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Οπως αναφέρει σε έγγραφη ανοιχτή επιστολή του «ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων σκηνοθετών, σεναριογράφων, θεατρικών συγγραφέων και χορογράφων ΑΘΗΝΑ «διαρρυγνύει τα ιμάτια του επειδή σαν αυτοδιοικούμενος και αυτοδιαχειριζόμενος οργανισμός βλέπει με κατάπληξη το πολιτικό θράσος της Κυβέρνηης Πρώτη Φορά Αριστερά να επιχειρεί δόλια και προκλητικά την κατάργηση εν μέσω της νυκτός (δηλαδή σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο) των ποινικών κυρώσεων εις βάρος των εισαγωγέων/κατασκευαστών τεχνικών ιδιωτικής αντιγραφής που δεν υποβάλλουν στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) - παρότι έχουν υποχρεωθεί σε αυτό δικαστικά - την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 18 Ν2121/93 στην οποία πρέπει να δηλώνεται η αξία εισαγωγής ή / και διάθεση των τεχνικών μέσων που υπόκεινται στην εύλογη αμοιβή.»

Με δική της ανακοίνωση διαμαρτύρεται και η ΕΣΠΕΚ (Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου) που μπορείτε να διαβάσετε εδώ αυτούσια:

Με απορία και απόγνωση διαπιστώνουμε άλλη μια ενέργεια της κυβέρνησης για την αποδόμηση της προστασίας ή της ενίσχυσης της Τέχνης στη χώρα μας. Μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, μια Ευρωπαϊκή πρακτική που εξασφάλιζε σταθερό πόρο χρηματοδότησης της Ελληνικής ταινίας, τώρα ανοίγει και το δρόμο για την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Με το νομοσχέδιο «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις», επιχειρεί να καταργήσει και την ποινή που προβλέπεται για όσους δεν καταβάλλουν σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης την αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων που προβλέπεται στο νόμο 2121/1993 άρθρο 18 παρ. 3.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι θα είναι σύμφωνοι με τις καταργήσεις αυτές: γιατί να πληρώνουμε κάποιους για να βλέπουμε τις ταινίες τους; Δυστυχώς σε αυτή τη λογική δεν έχουμε απάντηση. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί με την λογική αυτή.
Είναι λυπηρό, σε μια εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος συνεχίζει την πορεία της διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής, στη χώρα του να περιφρονούνται οι δημιουργοί του
.

ΕΣΠΕΚ

  • Φυσικά η κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 66 του ν. 2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων, αφορά στο σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εμείς σαν κινηματογραφιστές καταθέτουμε την άποψη μας για τον τομέα που γνωρίζουμε.
    ** Ελπίζουμε η φωνή των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, να εισακουστούν και η Βουλή των Ελλήνων να αντιληφθεί το διακύβευμα.

Το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα συντάχθηκε και βρίσκεται προ των πυλών για να ψηφιστεί με σκοπό να να υιοθετηθεί από το εσωτερικό δίκαιο της χώρας η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (2014/16/Ε.Ε.), με προθεσμία που έχει παρέλθει από τον περυσινό Απρίλιο. Οπως είναι λογικό, το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο θέματα αμοιβών πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και θέματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των ιδιοκτητών ιστοσελίδων που «ανεβάζουν» παράνομα κινηματογραφικές ταινίες και το μπλοκάρισμά τους πριν ακόμη ξεκινήσει η αργή διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσης στα ελληνικά δικαστήρια.

Αν η κυβέρνηση δεν προσπαθεί ηθελημένα να ακυρώσει τον υπό ψήφιση νόμο με την ανωτέρω τροποποίηση και αποφασίσει να εναρμονιστεί πλήρως και άμεσα με τις υποχρεώσεις της απέναντι τόσο στο ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και απέναντι στους δημιουργούς και το δικαίωμά τους πάνω στην πνευματική ιδιοκτήσία, ίσως σύντομα να έχουμε ένα νέο υγιές τοπίο στο πεδίο της προστασίας των καλλιτεχνικών έργων.

Διαβάστε ακόμη