Buzz

Reunion του «Breaking Bad» στην απεργιακή γραμμή

of 10

Μέρος του καστ και του συνεργείου της επιτυχημένης σειράς εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας του θεάματος.

Reunion του «Breaking Bad» στην απεργιακή γραμμή

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη αλληλεγγύης, μέλη της εμβληματικής τηλεοπτικής σειράς «Breaking Bad» και του spin-off του, «Better Call Saul», συγκεντρώθηκαν πρόσφατα σε απεργιακή κινητοποίηση του Χόλιγουντ. Αυτή η συγκέντρωση οικείων προσώπων μετέφερε την υποστήριξή τους προς τους συναδέλφους ηθοποιούς και σεναριογράφους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη ανησυχία την εισαγωγή στο σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το δυνατό μήνυμα από το καστ, με επικεφαλής τον Μπράιαν Κράνστον, υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιη μεταχείριση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε μια βιομηχανία που βιώνει βαθιές μεταβολές.

Ο Μπράιαν Κράνστον, που διακρίθηκε για τον ρόλο του ως Γουόλτερ Γουάιτ, έκανε συναισθηματική έκκληση για δίκαιες συμβάσεις, που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους ηθοποιούς να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Ανέφερε: «Ψάχνουμε απλά για μια δίκαιη σύμβαση, κάτι που θα καθιστά τον εργαζόμενο ηθοποιό σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς του, να πληρώνει το ενοίκιό του, να αγοράζει φαγητό για τις οικογένειές του». Αυτή η πρόταση αποτυπώνει τα κύρια αιτήματα που μοιράζονταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν έξω από τα Sony Pictures Studios.

Η παρουσία του καστ στην απεργιακή γραμμή δεν ήταν αποκλειστικά για τα δικά τους συμφέροντα. Ηταν μια έκφραση ενότητας με τα υπόλοιπα μέλη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων του Συνδικάτου Αμερικανών Σεναριογράφων (WGA) και του Συνδικάτου Αμερικανών Ηθοποιών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (SAG-AFTRA). Ο Μπράιαν Κράνστον, μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος, επιβεβαίωσε: «Είμαστε όλοι η αιχμή της βιομηχανίας μας». Επέμεινε ότι αυτή η κίνηση δεν στοχεύει στην επίθεση σε στούντιο ή πλατφόρμες streaming, αλλά στην ενθάρρυνση ανοικτού διαλόγου και την προώθηση της δικαιοσύνης.

Η συναισθηματική φόρτιση του Κράνστον αντήχησε στις δηλώσεις του Ααρον Πολ, που ενσάρκωσε τον Τζέσι Πίνκμαν, της Μπέτσι Μπραντ, γνωστής για τον ρόλο της ως Μαρί, και του Τζέσι Πλέμονς, που υποδύθηκε τον χαρακτήρα του Τοντ. Επιπλέον, ο εκτελεστικός παραγωγός του «Breaking Bad» και showrunner του «Better Call Saul», Πίτερ Γκουλντ, στάθηκε αλληλέγγυος προς τα αιτήματά τους. Το κοινό μήνυμά τους αντήχησε με ένταση: απαίτηση για μια βιομηχανία που σέβεται τη συνεισφορά του εργατικού της δυναμικού.

Στην καρδιά των διαπραγματεύσεων, μαζί με τους οικονομικούς προβληματισμούς, βρίσκεται ένα ζήτημα απολύτως κρίσιμο – ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στο τοπίο της ψυχαγωγίας. Ο Κράνστον εκφράζει το βάρος αυτού του θέματος λέγοντας: «Αυτή η σύμβαση θα περιέχει μια φράση που θα αναφέρει "Οι ηθοποιοί πρέπει να είναι ανθρώπινα όντα." Αυτό είναι απίστευτο, αλλά αυτό θα λέει, και το ίδιο ισχύει και για τη σύμβαση του Συνδικάτου Σεναριογράφων "Πρέπει να έχει γραφεί από ανθρώπινο ον"». Επισημαίνει τον επίσημο χαρακτήρα της ανάγκης για τέτοιες ρήτρες και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αντί-ανθρωπίνων επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία.

Ο Τζέσι Πλέμονς, αντανακλώντας στην εμπειρία του ως Τοντ και στον χρόνο του στη βιομηχανία, τόνισε τη σημασία των πνευματικών δικαιωμάτων ως μέσο επιβίωσης όταν οι ηθοποιοί δεν είναι ενεργά σε εργασία. Μια μορφή αμοιβής, δηλαδή, για την επανάληψη εκπομπών περιεχομένου που έχει ιστορικά στηρίξει τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια περιόδων ανεργίας. Η οπτική του Πλέμονς αποτελεί υπενθύμιση των πολυπρόσωπων ζητημάτων που βρίσκονται σε παιχνίδι κατά τις διαπραγματεύσεις αυτές.

Οι ένωσεις που εμπλέκονται στην απεργία, το WGA και το SAG-AFTRA, συνεχίζουν ακόμη πιο σκληρά τις κινητοποιήσεις μετά την αποτυχία να επιτύχουν συμφωνίες με την Ενωση Αμερικανών Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Το WGA ξεκίνησε την απεργία τον Μάιο και οι ηθοποιοί κατέβηκαν μαζί τους τον Ιούλιο. Αυτή η συλλογική δράση αποτελεί μαρτυρία της αποφασιστικότητας των δημιουργικών δυνάμεων της βιομηχανίας του ψυχαγωγίας να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τη διατήρηση ενός δίκαιου και ανθρώπινου εργασιακού περιβάλλοντος.

Καθώς οι απεργίες συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται, η παθιασμένη στάση του καστ του «Breaking Bad» για δίκαιες συμβάσεις και το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα κάλεσμα για τους ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας να αναγνωρίσουν τη σημασία της τιμής των συνεισφορών της ανθρώπινης δημιουργικότητας και ευφυΐας. Το κάλεσμα κατά της από-ανθρωποποίησης της βιομηχανίας αντηχεί πέρα από τις κινητοποιήσεις, φτάνοντας στην καρδιά μιας βιομηχανίας που νιώθει την πρόκληση αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή εποχή.