«Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα έκφρασης για όλες τις φωνές του κινηματογράφου», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Στέλιος Χριστοφόρου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 25 Ιουνίου στον καλλιτεχνικό χώρο Αntisocial στο κέντρο της Αθήνας. Πράγμα που αντικατοπτρίζεται στο φετινό πρόγραμμα του νεοσύστατου Φεστιβάλ, που έχει το προνόμιο να διεξάγεται σε ένα από τα ομορφότερα και πιο «ελεύθερα» νησιά του Αιγαίου.
«Ανοίξαμε το κάλεσμα υποβολής ταινίων για να δούμε τι αφορά τους κινηματογραφιστές, τι τους ενδιαφέρει να εκφράσουν και τι τους απασχολεί. Μέσα από τον κινηματογράφο, έχουν το βήμα να μιλάνε για θεματικές που προβληματίζουν και εμάς. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να δούμε τι θέλουν να μας πουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Χριστοφόρου, τονίζοντας τη σημασία της πολυφωνίας και της πολυμορφίας στις επιλογές των ταινιών. Υπογράμμισε επίσης, την αφοσίωση της ομάδας του φεστιβάλ στην ανάδειξη νέων ταλέντων και στη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ των δημιουργών, του κοινού και της τοπική κοινωνίας του νησιού.
Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης θα προβάλει φέτος 47 ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 14 φέρουν την ελληνική υπογραφή, ανάμεσα σε περισσότερες από 400 υποψηφιότητες. Οι ταινίες θα προβληθούν σε 7 διαφορετικές θεματικές ενότητες, καλύπτοντας όλα τα είδη του κινηματογράφου (πειραματικές, ντοκιμαντέρ, animation, fiction) και προσφέροντας μια πολυδιάστατη και βαθιά κινηματογραφική εμπειρία σε κάθε θεατή.
Οπως αναφέροουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, οι θεματικές ενότητες του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν και να εμπνέουν τους θεατές να εξερευνήσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, την έννοια της μνήμης και της ταυτότητας, τη ζωή και τον θάνατο, τις ψυχολογικές αντιδράσεις στην αβεβαιότητα, τις ιερές αμαρτίες και την εξιλέωση, καθώς και τις αφανείς ιστορίες και τα ταμπού της κοινωνίας μας. Μέσα από τον φακό ταλαντούχων σκηνοθετών, οι θεατές θα βυθιστούν σε ιστορίες που μας αφορούν όλους μας.
Το AnafIFF δεν περιορίζεται στις κινηματογραφικές προβολές. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, δίνοντας τη σκυτάλη σε πολυθεματικές παράλληλες εκδηλώσεις, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και επίπεδα εμπειρίας. Εργαστήριο butoh, συζητήσεις με σκηνοθέτες και ηθοποιούς, μουσικές εκδηλώσεις και networking events, έρχονται να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην τέχνη του κινηματογράφου και ό,τι την περιβάλει. Τέλος, στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα MasterClass έκπληξη με την κορυφαία ηθοποιό Ταμίλα Κουλίεβα.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Photography Workshop | Ένα ιδιαίτερο εργαστήριο φωτογραφίας, συντονισμένο από την Αντιγόνη Παπαντώνη και τη Mia Felić, έχοντας ως θεματική τη "σύνδεση - connection". Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια συλλογική και δημιουργική εμπειρία με επίκεντρο το φυσικό περιβάλλον του νησιού και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει για μια αίσθηση σύνδεσης. Η ομάδα θα κάνει περιπάτους φωτογραφίας για να συλλέξει τοπικά φυτά και αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν ως υλικά για φωτογραφία ή για εκτύπωση lumen, μια εναλλακτική τεχνική φωτογραφίας που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για εκτύπωση σε φωτοευαίσθητο χαρτί. Το τελικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα είναι η δημιουργία ενός συλλογικού φωτογραφικού βιβλίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέλος του φεστιβάλ. Το ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχές θα ανακοινωθεί στο instagram του φεστιβάλ οπότε μείνετε συντονισμένοι.
Butoh Dance Workshop | Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης 2024, διοργανώνεται ένα ξεχωριστό εργαστήριο χορού Butoh με τίτλο "DEEP SEA MEMORY", υπό την καθοδήγηση της Βίκυς Φιλίππα. Το εργαστήριο αυτό θα συνδυάσει την τέχνη του χορού Butoh με την performance και την τελική κινηματογράφηση. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου εμπειρίας στο χορό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό συνιστάται η έγκαιρη εγγραφή.
Ειδικές Συμμετοχές και Μουσικές Εκδηλώσεις | Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ο ηθοποιός και μουσικός Kristof, ενώ μουσικά θα συμμετάσχουν η Nalyssa Green και ο Νίκος Αντωνόπουλος από τους Usurum.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης στο επίσημο site του Φεστιβάλ, την επίσημη σελίδα του στο Facebook και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
The Physical Environment We Live In | Επιμέλεια: Helene Stergiopoulou
Αυτή η ενότητα εξετάζει τη σύγχρονη σχέση μας με τη φύση. Στη σημερινή εποχή, όπου ο χρόνος είναι πολυτέλεια και οι προτεραιότητες συχνά περιστρέφονται γύρω από ανθρωποκεντρικά ζητήματα, οι ταινίες αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη να επανασυνδεθούμε με τη φύση και να κατανοήσουμε τη σημασία της στη ζωή μας.
Recordings of a Weather Camera by Bernhard Wenger
Katarakt by SOFIA NTONA (DONA)
Men of the Night by Judith Auffray
Arctic Utopias by Daniela Toma, Svetlana Romanova, Matti Kinnunen, Ville Koskinen
TiTi in Cyclone’s Wake by Natasha Blatsiou
Bleu Silico by Eloïse Le Gallo, Julia Borderie
The Memory of Walls | Επιμέλεια: Maya Sfakianaki
Οι τοίχοι των κτιρίων κρατούν μνήμες και ιστορίες που διαμορφώνουν την ανθρώπινη εμπειρία. Αυτή η ενότητα εστιάζει στην αρχιτεκτονική και τις αναμνήσεις που συνδέονται με τους τοίχους, αναδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ προσωπικής και συλλογικής μνήμης.
Spiros Beach by Antonis Pouliasis
reMemBer2.human by Durim Klaiqi
Saving Some Random Insignificant Stories by Anna Vasof
Emotional Architecture 1959 by Siminiani
Call me When You Get Home by Orestes Spyridakis
Like A Sick Yellow by Norika Sefa
Do You Love Your Sweet Little Death? | Επιμέλεια: Stelios Christoforou
Μια ενότητα που εξερευνά τις αντιλήψεις μας για τον θάνατο και τη ζωή μέσα από μια σειρά ταινιών που αμφισβητούν τα όρια μεταξύ των δύο αυτών καταστάσεων.
Birds don’t look through the windows by Eirini Tampasouli
On the other side of by Mia Felić
Nitsa by Giorgos Efthimiou
Black Tide by ALIKI CHRISTOFOROU
Your body is fragranced by Krystle Patel
Goodnight Mara by Anastasios Tsordas
Life on the outside by Pascal Marc
Both Breath and Clay. Fragments of a Ritual Prayer by Marc Samper Vidal, Maria Constanti
WavesWaterWall by Barbara Peikert
No Strings Attached | Επιμέλεια: Ferdinand Waas
Η ψυχολογία μας και η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ενότητας, η οποία φιλοξενεί ταινίες που εμπνέουν ελπίδα και προσμονή.
Hubble’s Law by Arnas Balčiūnas
Recess by Lyy Raitala
Offline by Daniel Fure Schwarz, Mauritz Brekke Solberg
Time Sensitive Character by Coralie Hina Gourdon
Joy by Manolis Levedelis
Eutopia by Sophie Nadler, Etienne Eisele
Supercomplexo Metropolitano Expandido by Guerreiro do Divino Amor
Lullaby by Athina Georgia Koumela
Rituals of Sacred Sins | Επιμέλεια: Stavros Markoulakis
Αυτή η ενότητα διερευνά τις σχέσεις μας με την αμαρτία και τη θρησκεία μέσα από ιστορίες που αμφισβητούν και επαναπροσδιορίζουν τις αντιλήψεις μας για το ιερό και το απαγορευμένο.
Black Lagoon by Felipe Esparza
Les animaux vont mieux (Lick a Wound) by Nathan Ghali
Three Mystics by Ioanna Filippopoulou
Nafura by Paul Heintz
Things We Don't Talk About | Επιμέλεια: Antigoni Papantoni
Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη συνείδηση μας και τη ζωή μας. Αυτή η ενότητα αναδεικνύει ζητήματα που συχνά αποφεύγουμε να συζητήσουμε, όπως η συναίνεση, ο πόλεμος, η διακρίσεις, η ψυχική υγεία και η οικειότητα.
What’s the film about? by Poorva Bhat
Porthole by Helena Wadsley
Identity in Between by Virginia Mastroyannaki
The Gap by Helen Anna Flanagan
Pserimos by Emmanouela Saroukou
28.7.1951 by Dasha Brian
I Don’t Want to Be Just a Memory by Sarnt Utamachote
Late Night Animation For Adults | Επιμέλεια: Maya Sfakianaki
Μια σειρά ταινιών animation για ενήλικες, που περιλαμβάνουν από αιχμηρά πολιτικά σχόλια μέχρι προσωπικές και καθημερινές ιστορίες.
A Superyacht Encounter by Robert Seidel
Hold On For Dear Life by Simone Fiorentinto
The Final Nail in the Coffin by Conor Kehelly
Scale by Joseph Pierce
Hysteresis by Robert Seidel
Blossom by Tone Su
27 by Laure Goasguen
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης στο επίσημο site του Φεστιβάλ, την επίσημη σελίδα του στο Facebook και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.