Συνέντευξη

Σταύρος Λάντσιας: «Οταν βλέπω μια δυνατή ταινία, αναθεωρώ τη ζωή μου»

of 10

Ο Σταύρος Λάντσιας και το κουαρτέτο του δημιουργούν, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου στον Παρνασσό, μαγικές... μορ-εικόνες!

Σταύρος Λάντσιας: «Οταν βλέπω μια δυνατή ταινία, αναθεωρώ τη ζωή μου»
photos Mariza Kapsabeli

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός θα γεμίσει από τις μελωδίες του Ενιο Μορικόνε για τον κινηματογράφο. Κι όχι σε απλές εκτελέσεις, αλλά με την απόδοση και την ερμηνεία του Stavros Lantsias Quartet, με βαθιά αγάπη και πάθος για τον Ιταλό συνθέτη και για το σινεμά.

Διαβάστε ακόμη: Αναζητώντας το χαμένο χρόνο με τον Φίλιππο Κουτσαφτή

Ο καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας, με μια μεγάλη ατομική καριέρα αλλά και με υπέροχες συνεργασίες με την Ελλη Πασπαλά, τον Ντέιβιντ Λιντς, την Ελένη Καραΐνδρου, τον Διονύση Σαββόπουλο μεταξύ άλλων, ανοίγει ένα παράθυρο στο μουσικό σύμπαν του αγαπημένου του συνθέτη, Ενιο Μορικόνε και παρουσιάζει τις αξέχαστες μελωδίες του που έχουν «ντύσει» εμβληματικές ταινίες, όπως το «Σινεμά ο Παράδεισος», το «Κάποτε στη Δύση» και πολλές άλλες, μέσα από ευρηματικές ενορχηστρώσεις και εμπνευσμένες εκτελέσεις από χαρισματικούς σολίστες. Η βραδιά, γεμάτη εικόνες και συγκίνηση, θα εμπλουτίζεται από αναφορές στις ταινίες και ενδιαφέροντα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του μεγάλου συνθέτη.

Λίγο πριν το αφιερωμένο στον Ενιο Μορικόνε Σαββατοκύριακο στον Παρνασσό, ο Σταύρος Λάντσιας μίλησε στο Flix, από καρδιάς, για τι άλλο, παρά για μουσική και σινεμά, δυο εθιστικές αγάπες του. Διαβάστε παρακάτω όσα μας είπε.


info: Ο Δικός μου Enno Morricone
Συντελεστές
Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, μελόντικα, μεταλλόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα & flugelhorn
Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης: τύμπανα
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Παραγωγή: Arte Atene
Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Ωρα Εναρξης: 21.00


Σταύρος Λάντσιας Stavros Lantsias Quartet

Τι σημαίνει για εσάς κινηματογράφος και τι κινηματογραφική μουσική;

Πιστεύω ότι ο κινηματογράφος είναι ένα πολύ δυνατό μέσο. Για τους περισσότερους ανθρώπους κάποιες ταινίες έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των απόψεών τους. Υπήρξε μια περίοδος της ζωής μου που ήμουνα εθισμένος στις ταινίες, πήγαινα σχεδόν κάθε μέρα στα σινεμά και λάτρευα να χάνομαι για τουλάχιστον 2 ώρες στον κόσμο του σκηνοθέτη. Η αγαπημένη μου στιγμή ήταν όταν η μουσική έπαιζε δυνατά στα ηχεία και φανταζόμουν και τη δική μου κάποια μέρα σε soundtrack!

Ενώ έχετε πει ότι θέλετε να γράψετε μουσική για ταινία, γιατί πιστεύετε ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα;

Η ταινία είναι δημιούργημα του σκηνοθέτη, αυτός αποφασίζει για τη μουσική που θα ντύσει την ταινία του. Αναμένω η μουσική μου κάποια στιγμή να εμπνεύσει κάποιο σκηνοθέτη να συνεργαστούμε!

Σταύρος Λάντσιας

Τι πιστεύετε ότι έκανε την κινηματογραφική μουσική του Ενιο Μορικόνε να ξεχωρίζει ανάμεσα στους συνθέτες soundtracks, ποιο ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της;

Σίγουρα τα πολύ αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα και οι ευρηματικές ενορχηστρώσεις. Ο Μορικόνε υπηρετούσε το όραμα του σκηνοθέτη χωρίς να χάνει τη μουσική του ταυτότητα. Από τους λίγους συνθέτες που από τις πρώτες νότες τον αναγνωρίζουμε. Είχε τη δυνατότητα να σε τραβά με τη μουσική του μέσα στην ταινία και αργότερα ακούγοντας το soundtrack να νιώθεις ότι ξαναβλέπεις την ταινία.

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη μελωδία του Μορικόνε;

Τα μουσικά θέματα από το «Σινεμά ο Παράδεισος». Ισως επειδή υπήρξαν και soundtrack της δικής μου ζωής. Σε διάφορες περιόδους που περνούσα κάτι έντονο άκουγα αυτή τη μουσική και ένιωθα μια λύτρωση, μια ανακούφιση.

Σταύρος Λάντσιας Συναυλία στο Μουσείο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Τι θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό σ' αυτή τη βραδιά στον Παρνασσό; Τι θα θέλατε να κουβεντιάζουν φεύγοντας;

Θα ήθελα να «χαθούν» στη μαγεία της μουσικής του Μορικόνε, να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες. Προσωπικά όταν φεύγω από μία πολύ ωραία συναυλία ή όταν βλέπω μια δυνατή ταινία νιώθω «αναστατωμένος» και κάνω μια ενδοσκόπηση, αναθεωρώ τη ζωή μου.

Σε ποια από τις ταινίες που αγαπάτε, ελληνικές και μη, θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς τη μουσική;

Μου άρεσε πολύ η ταινία «Μαθήματα Πιάνου», αγαπημένη μου σκηνή όταν η πρωταγωνίστρια παίζει το βασικό θέμα της ταινίας στο παρατημένο πιάνο στην παραλία. Το κοριτσάκι της χορεύει ανέμελα και ο μοναχικός άντρας παρακολουθεί μαγεμένος σαν να προσπαθεί να καταλάβει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που του προκαλεί η μουσική! Ιδανική ευκαιρία για ένα πιανίστα-συνθέτη να γράψει μουσική.


info: Ο Δικός μου Enno Morricone
Συντελεστές
Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, μελόντικα, μεταλλόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα & flugelhorn
Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης: τύμπανα
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Παραγωγή: Arte Atene
Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Ωρα Εναρξης: 21.00
Εισιτήρια
Διακεκριμένη: 20€ (σειρές 1-4)
Πλατεία: 15€ (σειρές 5-15)
Εξώστης / Μειωμένο: 12€ (Ανέργων, Φοιτητών, ΑμεΑ)
Προπώληση εισιτηρίων
TICKETSERVICES
Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: ticketservices.gr

Στο χώρο της συναυλίας θα διατίθενται προς πώληση CD του Σταύρου Λάντσια, του Μιχάλη Καλκάνη και του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου καθώς και επιλεγμένη δισκογραφία του Ενιο Μορικόνε. Επίσης, το βιβλίο «Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνον τον ήχο. Η μουσική μου, η ζωή μου» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος σε ελληνική μετάφραση της Αννας Νούση.